Pradėjo veikti Vaikų išlaikymo fondas

Nuo šių metų pradėjo veikti Garantinio ir vaikų išlaikymo fondo administracija prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Ši įstaiga administruos du fondus – Garantinį fondą ir nuo metų pradžios pradėjusį veikti Vaikų išlaikymo fondą.

Ministerijos pranešimu, į Vaikų išlaikymo fondą jau gali kreiptis asmenys, kurių vaikams teismo sprendimu nustatytas išlaikymas iš tėvų, tačiau šie pareigų nevykdo arba vykdo tik iš dalies.

Teisę gauti išmokas iš šio fondo turi vaikai, kurie iš vieno ar abiejų tėvų negauna viso ar dalies išlaikymo, nustatyto teismo sprendimu kas mėnesį mokėti privalomas išmokas – vadinamuosius alimentus.

„Tikimės, kad pradėjus mokėti išmokas vaikams iš fondo pagerės daugelio šeimų, auginančių vaikus, materialinė padėtis, be to, sumažės poreikis tokioms šeimoms kreiptis socialinės paramos. Tuo pačiu tėvai bus paskatinti atsakingiau atlikti savo pareigą išlaikyti nepilnamečius vaikus, nes kitu atveju jie taps skolininkais ne tik vaikams, bet ir valstybei”, – aiškina socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.

Kreipiantis dėl vaiko išmokos būtina pateikti nustatytos formos prašymą, pareiškėjo pasą ar asmens tapatybės kortelę, antstolio išduotą pažymą apie priteistų lėšų vaikui išlaikyti mokėjimą (pažyma turi būti pateikiama ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo jos išdavimo datos), vaiko gimimo liudijimą bei kitus dokumentus.

Kreipiantis į Fondų administraciją tiesiogiai, su savimi reikia turėti dokumentų originalus, o reikiamas kopijas padarys ir patvirtins Fondų administracijos specialistai. Siunčiant dokumentus registruotu paštu kartu su prašymu reikia atsiųsti antstolio išduotos pažymos apie teismo priteistų lėšų vaikui išlaikyti mokėjimą originalą bei kitų dokumentų kopijas, patvirtintas notaro arba pareiškėjo gyvenamosios vietos savivaldybės seniūno.

Iš Vaikų išlaikymo fondo vienam vaikui bus mokama ne daugiau kaip 1,5 minimalaus gyvenimo lygio (MGL) dydžio išmoka. Šiuo metu 1 MGL yra 130 litų, tad vaikas per mėnesį galės gauti iki 195 litų. Konkretus išmokos dydis priklausys nuo teismo priteisto vaiko išlaikymo sumos dydžio bei informacijos, pateiktos antstolio pažymoje apie priteisto išlaikymo mokėjimą. Iš Vaikų išlaikymo fondo gautos išmokos bus įskaičiuojamos į šeimos pajamas.

Garantinio ir vaikų išlaikymo fondo administracija turės teisę regreso tvarka su 5 proc. metinėmis palūkanomis išieškoti skolą iš skolininko.

Tačiau pinigai iš fondo nebus mokami už praėjusį laikotarpį iki jo veikimo pradžios, t. y. iki 2008 m. sausio 1 d. Už skolos iki šios datos išieškojimą bei už tolesnį teismo sprendimo vykdymo administravimą bus atsakingas antstolis.

Tais atvejais, kai minėtų fondų administracija nustatys, kad asmuo turi pajamų ir turto, bet piktybiškai vengia grąžinti skolą valstybei bei teikti išlaikymą savo vaikams, ji galės reikalauti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl skolininko baudžiamosios atsakomybės nustatymo.

Turimais duomenimis, apie 50 tūkst. vaikų, kuriems priteistas išlaikymas iš tėvų, tokio išlaikymo negauna. Statistikos departamento duomenimis, 2007 m. pradžioje Lietuvoje gyveno 3 mln. 384,8 tūkst. gyventojų, iš jų vaikai sudarė apie 20 proc. šalies gyventojų. Skaičiuojama, kad apie 30 proc. vaikų gyvena nepilnose šeimose tik su vienu iš tėvų, paprastai motina.

Numatyta, kad šiemet iš valstybės biudžeto Vaikų išlaikymo fondui turėtų būti skirta apie 93 mln. litų.

Garantinio ir vaikų išlaikymo fondų administracija įsikūrusi Vilniuje, Rinktinės g. 48.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.