Ajovos varžybose Obama nugalėjo Clinton, o Huckabee tapo respublikonų stovyklos lyderiu

Demokratas Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienį iškovojo stulbinančią pergalę pirmosiose 2008 metų maratono dėl teisės tapti Baltųjų rūmų šeimininku varžybose, taip suduodamas skaudų smūgį Hillary Clinton (Hilari Klinton), kuri siekia tapti pirmąja moterimi prezidente Amerikos istorijoje.

„Mes renkamės viltį, o ne baimę. Mes renkamės vienybę, o ne susiskaldymą, ir siunčiame galingą žinią, kad į Ameriką ateina permainos”, – rėmėjams, kurie savo džiaugsmą reiškė plojimais, sakė B.Obama.

Respublikonų stovykloje buvęs baptistų dvasininkas Mike’as Huckabee (Maikas Hakabis) įveikė savo pagrindinį priešininką Ajovos aktyvistų sueigose Mittą Romney (Mitą Romnį), sukeldamas abejonių, ar buvęs Masačusetso gubernatorius galės jam mesti rimtą iššūkį ir nacionaliniu mastu.

B.Obamos triumfas pateisino 46 metų senatoriaus skelbiamą vilties ir politinių permainų žinią ir sustiprino jo istorinį užsimojimą tapti pirmuoju Jungtinių Valstijų juodaodžiu vadovu.

„Jie sakė, kad ši diena niekada neateis. Jie sakė, kad dairomės į tai, kas per aukšta mūsų žvilgsniui, – sakė jis. – Praėjus daugeliui metų jūs pažvelgsite atgal ir tarsite, kad būtent ši akimirka, ši vieta primena Amerikai tai, ką reiškia turėti viltį”.

Ajova patvirtino, kad B.Obama, tėvo keniečio ir baltaodės amerikietės sūnus, yra rimtas kandidatas tapti demokratų stovyklos lyderiu, ir sukėlė abejonių, ar rinkėjams išties imponuoja H.Clinton taktika nuolat apeliuoti į savo patirtį Vašingtono politinėje scenoje.

Buvusi pirmoji ledi, atsidūrusi trečioje vietoje po Johno Edwardso (Džono Edvardso), kuris yra varžęsis dėl teisės tapti viceprezidentu, dabar turi žūtbūt sulaikyti B.Obamos proveržį Naujajame Hampšyre, kuriame antradienį vyks pirminiai rinkimuose.

Būtent ši strategiškai svarbi valstija 1992 metais suteikė naują impulsą jos vyro, buvusio prezidento Billo Clintono (Bilo Klintono), rinkimų kovoje dėl Baltųjų rūmų.

H.Clinton, kuri nežymiai atsiliko nuo J.Edwardso, tvirtino esanti „optimistiškai” nusiteikusi ir kupina ryžto tęsti nacionalinę kampaniją dėl teisės tapti demokratų kandidatu į prezidentus, o jos padėjėjai suskubo tikinti, kad „maratonas” tik prasideda.

„Mes visada planavome, kad pradedant pirmosiomis rinkimų kovomis nacionalinė kampanija bus tęsiama iki galo”, – sakė H.Clinton, stovėdama šalia vyro ir kitų šeimos narių.

„Kaip mes laimėsime 2008 metų lapkritį? – Nominuodami kandidatą, kuris pajėgs nueiti visą distanciją ir lemtingąją dieną bus geriausias prezidentas”, – sakė ji, vėl siekdama atkreipti dėmesį į neva menką B.Obamos patyrimą.

Tuo tarpu senatoriams demokratams Christopheriui Doddui (Kristoferiui Dodui) ir Josephui Bidenui (Džozefui Baidenui) Ajovos sueigų balsavimai buvo labai nesėkmingi, ir jie nutarė pasitraukti iš tolesnės kovos.

M.Huckabee, kuris ėmė kelti rimtą grėsmę kitiems Respublikonų partijos kandidatams po to, kai sulaukė labai svarbios rinkėjų evangelikų paramos, neslėpė džiaugsmo, kad jam pavyko Ajovoje nugalėti M.Romney.

„Tai, ką matėme šį vakarą, yra nauja diena Amerikos politikoje”, – pareiškė M.Huckabee savo šalininkams.

„Ji prasidėjo čia Ajovoje, bet čia nesibaigs. Ji nueis visą kelią per kitas valstijas ir po metų pasibaigs Pensilvanijos aveniu”, – sakė jis paminėdamas gatvę, kurioje yra Baltieji rūmai.

Kiti respublikonai, kovojantys dėl nominavimo, tarp jų ir Johnas McCainas (Džonas Makeinas) bei buvęs Niujorko meras Rudolphas Giuliani (Rudolfas Džulianis), tikisi, kad sėkmė juos lydės pirminiuose rinkimuose, kurie vyks didesnėse valstijose.

Milijonus dolerių Ajovoje ir Naujajame Hampšyre, kuriame pirminiai rinkimai vyks kitą savaitę, išleidęs M.Romney sakė esąs pasiryžęs toliau ryžtingai kovoti.

„Ieškau aukso ar sidabro … Tęsiu kovą ir laimėsiu nominaciją. Sveikinu Mike’ą, su kuriuo vėl susitiksiu Naujajame Hampšyre”, – sakė M.Romney televizijos kanalui „Fox News”.

M.Huckabee, buvusio Arkanzaso gubernatoriaus, kuris yra kilęs iš to paties šios valstijos miesto Houpo kaip ir Billas Clintonas, dabar laukia sunki užduoti užsitikrinti krikščioniškosios dešinės paramą.

B.Obamai, kuris Senate posėdžiauja pirmąją kadenciją, regis, pavyko pelnyti jaunų ir idealistiškai nusiteikusių rinkėjų pasitikėjimą, ir jie gausiai suplūdo balsuoti už Ilinojui atstovaujantį įstatymų leidėją.

Jo pagrindinis padėjėjas Davidas Axelrodas (Deividas Akselrodas) sakė, kad balsuoti atėjo per 200 tūkst. demokratų.

Vis dėlto kiti primena, kad Ajovos sueigos nėra itin reprezentatyvios, nes ši valstija, kurioje gyvena apie trys milijonai žmonių, toli gražu neatspindi visų amerikiečių nuotaikų.

H.Clinton dabar labai svarbu atsigriebti Naujajame Hampšyre. Buvusią pirmąją ponia gali paguosti tai, kad šioje šiaurės rytų valstijoje ji, apklausų duomenimis, turi kuklią, bet aiškią persvarą prieš B.Obamą.

„RealClearPolitics” duomenimis, Naujajame Hampšyre H.Clinton remia maždaug 34 proc. rinkėjų, o B.Obamą – 27 procentai. J.Edwardsas su 18 proc. parama nuo jų gerokai atsilieka.

Respublikonų stovykloje apklausos rodo tokius rezultatus: J.McCainą Naujajame Hampšyre remia 31,3 proc. rinkėjų, M.Romney – 28,8 proc., R.Giuliani – 10 proc., o M.Huckabee – 9,5 procento.

Prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas), kurio populiarumas dėl karo Irake yra rekordiškai mažas ir gali neigiamai atliepti respublikonų siekiui išlaikyti Baltųjų rūmų kontrolę, atsisakė išsirinkti savo įpėdinį, bet pažadėjo visokeriopai remti kandidatą, kurį maratono pabaigoje iškels jo partijos bendražygiai.

Demokratai formaliai savo kandidatą patvirtins rugpjūčio paskutinėmis dienomis vyksiančiame suvažiavime Kolorado mieste Denveryje, o respublikonai jo varžovą įvardys rugsėjo pradžioje per suvažiavimą Minesotos mieste Mineapolyje.

Po Naujojo Hampšyro įvyks visa virtinė pirminių rinkimų, o vasario 5-ąją kandidatų lauks dar vienas rimtas išbandymas, nes šią dieną balsuos daugiau kaip 20 valstijų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.