Brangs ir suskystintos dujos

Dėl akcizų pabrangus benzinui ir dyzelinui aiškių prognozių, kaip keisis pigesnio alternatyvaus automobilinio kuro – suskystintų dujų – kainos, nėra.

Pasak suskystintų dujų rinkoje dirbančių bendrovių atstovų, bent jau akcizas šiam kurui neturėtų būti didinamas. O konkreti kaina priklausys nuo pasiūlos ir paklausos santykio bei situacijos vietinėje ir Rytų šalių rinkose. Bet kokiu atveju turėtų išlikti brangimo tendencija.

Pasak AB „Suskystintos dujos” vadovo Zigmanto Mackevičiaus, Lietuvoje suskystintoms dujoms taikomas akcizas daugmaž atitinka Europos Sąjungos lygį, tad neturėtų būti didinamas.

„Viską iš esmės lems pasiūlos ir paklausos santykis. Rusijoje ir Vidurinės Azijos valstybėse šio kuro sunaudojama vis daugiau, o naujų gamyklų neatsirado, tik kai kurios padidino savo pajėgumus. Iš Rusijos mūsų rinkai paprastai tiekiama apie 30-50 procentų šio kuro. Likusią dalį pagamina „Mažeikių nafta”, – sakė pokalbininkas.

Anot jo, egzistuoja sezoniškas suskystintų dujų kainos kitimas. Pavasarį – vasaros pradžioje jos paprastai atpinga, prasidėjus turistiniam sezonui, vėl pabrangsta, vėliau kaina stabilizuojasi, pradedant ruoštis žiemos sezonui ima didėti.

„Nepaisant visų sezoninių svyravimų, išlieka bendra tendencija, kad per metus suskystintos dujos paprastai pabrangsta apie 10 procentų ir nesugrįžta į ankstesnes ribas. Per 2003-2007 metus didmeninės šio kuro kainos padidėjo net tris kartus”, – sakė Z. Mackevičius.

Suskystintų dujų kainai įtaką daro ir naftos kaina. Pokalbininkas atkreipė dėmesį, kad šiemet prognozuojama, jog juodasis auksas nebeturėtų labai brangti. Tačiau kiltų didžiulė sumaištis, jei naftos valiutą – JAV dolerį – ištiktų krachas. „Visgi prognozuojama, kad per 2-3 metus doleris atsigaus. Bet tai ir vėl – tik prognozės”, – sakė „Suskystintų dujų” vadovas.

Pasak jo, didžiulę įtaką kainai turi ir situacija vietinėje rinkoje. Jei nutinka kokia nors nelaimė „Mažeikių naftoje”, patenkinančiai pusę Lietuvos rinkos poreikių, smarkiai išauga paklausa, o į tai reaguodami alternatyvūs tiekėjai ima didinti kainas.

„Manoma, kad suskystintos dujos išlieka ekonomiškesniu kuru, kai jų kaina sudaro 0,6-0,65 benzino kainos. Taigi jei benzino kainos stabilizuojasi, jos suformuoja savotišką ribą suskystintų dujų kainos augimui, nes kitaip mažėtų jų suvartojimas”, – sakė Z. Mackevičius.

Vakar uostamiestyje litras populiariausio A 95 markės benzino kainavo 3,42 lito, o litras suskystintų dujų – 1,89 lito, tad santykis tarp jų kainos šiuo metu yra 0,55.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.