Konservatorių neįtikino ūkio ministro tvirtinimai, jog „Leo LT” pastatys atominę elektrinę

Konservatorių neįtikino ūkio ministro tvirtinimai, kad nacionalinio investuotojo tikslas yra pastatyti naują atominę elektrinę bei nutiesti elektros jungtis su Švedija ir Lenkija.

Pasak Tėvynės sąjungos lyderio Andriaus Kubiliaus, iš ketvirtadienį vykusio frakcijos narių pokalbio su ministru Vytu Navicku jam susidaręs įspūdis, kad derybos su privataus kapitalo „NDX energija” dėl nacionalinio investuotojo kūrimo dar nėra baigtos.

„Nuoseklaus išaiškinimo nėra, dar daugiau sustiprėjo abejonės. Tos abejonės lieka esminės: vardan ko kuriamas šitas dabar jau „liūtas” ar dar kaip jis pavadintas, nes jeigu atominės elektrinės statybos garantijos yra tik tai, ką įvardijo Vyriausybės derybinė grupė, tai yra tikėjimas – tai, žinote, tokio tikėjimo mes tikrai negalime paremti”, – po susitikimo žurnalistams sakė A.Kubilius.

Konservatoriams didžiausią nerimą sukėlė akcininkų sutartyje įrašytas vienas bendrovės tikslų -siekti akcininkams naudos arba pelno. Pasak A.Kubiliaus, jam nesuvokiama, kaip gali derėti tikslas siekti naudos sau ir valstybės strateginis tikslas užsitikrinti nepriklausomą energetikos sistemą. Jo teigimu, atominė jėgainė bei jungtys su Švedija ir Lenkija būtų statomos tik tuo atveju, jei šie projektai atneštų naudos akcininkams.

Tuo tarpu V.Navickas sakė, kad garantijų pakanka Vyriausybės ir „NDX energijos” akcininkų sutartyje, be to, saugikliai, pasak jo, bus įtvirtinti ir būsimos bendrovės „Leo LT” įstatuose.

„Sutartyje ir bendrovės įstatų projekte yra aiškiai įvardinta, kad bendrovė įgyvendindama savo tikslus ir pirmaeilius uždavinius numato pastatyti atominę elektrinę ir abu tiltus į Švediją ir Lenkiją”, – žurnalistams aiškino ministras.

Konservatoriai taip pat pasigedo ir akcininkų sutartyje numatytų saugiklių, kurie suteiktų galimybę valstybei apsaugoti savo interesus, jeigu „NDX energijai” priklausanti akcijų dalis patektų į kito akcininko rankas.

„Saugikliai, kurie įdėti į sutartis ir turėtų apsaugoti valstybės interesus, keičiantis akcininkų sudėčiai, mūsų įsitikinimu, yra visiškai netinkami, nes jie labiau apsaugo privataus investuotojo interesus, negu kad valstybės interesus”, – piktinosi A.Kubilius.

Posėdyje pasigirdo konservatorių siūlymų, kad „NDX energijai” sumąsčius parduoti turimą „Leo LT” akcijų dalį, valstybė galėtų jas įsigyti pirmumo teise, kaip buvo numatyta sutaryje dėl „Mažeikių naftos” pardavimo JAV bendrovei „Williams”.

Tačiau ministras V.Navickas bandė politikus įtikinti, jog tai nėra būtina. Pasak jo, valstybė, valdydama kontrolinį akcijų paketą, yra pajėgi pažaboti procesą, be to, „Mažeikių naftos” situacija esą buvusi kitokia – tuomet kontrolinis akcijų paketas priklausė privačiam investuotojui, o ne valstybei.

Vyriausybė norėtų, kad Atominės elektrinės įstatymo pataisos, kurios sudarytų sąlygas nacionalinį investuotoją kurti naujos patronuojančios bendrovės pagrindu, būtų svarstomos skubos tvarka. Be to, norima, jog Seimas patvirtintų derybų rezultatus su „NDX energija”.

Tačiau konservatorių lyderis A.Kubilius juokaudamas sakė supratęs, kad ministras kaip tik tikisi sulaukti daug pasiūlymų, todėl skuba čia esą netinka. Jis neprognozavo, ar konservatorių frakcija linkusi pritarti siūlymams taisyti įstatymą.

Būsimasis energetikos milžinas „Leo LT”, į kurį turėtų susijungti trys bendrovės „Lietuvos energija”, Rytų skirstomieji tinklai ir VST, iki 2015-2018 metų ketina pastatyti naują atominę elektrinę bei elektros jungtis su Lenkija ir Švedija.

Įkūrus nacionalinio investuotojo bendrovę, kurioje valstybė turės 61,7 proc. kapitalo, vėliau kartu su latviais, estais ir lenkais bus kuriamos naujos bendrovės, kurios įgyvendins visus tris dešimtimis milijardų litų vertinamus projektus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.