Vaiko pinigus užgožė pagyros

Valstybė skiria pinigų šeimoms, bet stengiasi, kad ta parama būtų kuo mažiau naudojamasi. Pagyroms apie save litų negailėjusi valdžia nesugebėjo pateikti svarbesnės informacijos.

Vaikui – 52 litai

Nuo šių metų pradžios vaikus auginančioms šeimoms bus skirta daugiau litų. Vadinamieji vaiko pinigai, 52 litai kas mėnesį, bus mokami visų šeimų atžaloms iki tol, kol joms sukaks 18 metų.

Vaiko pinigai nuo šių metų sausio 1-osios galės būti skiriami ir studentams, kol jiems sukaks 24 metai. Tačiau tokia parama bus teikiama tik dienines studijas pasirinkusioms atžaloms.

Šiemet vaikus auginančių žmonių laukia dar viena naujovė. Vakar pradėjo veikti Vaikų išlaikymo fondas. Pinigai iš jo bus mokami vaikams, kuriuos pamiršo išsiskyrę tėvai. Kitaip tariant, jei buvęs sutuoktinis neskiria pinigų vaiko išlaikymui, nors teismas yra įpareigojęs tai daryti, atžalas auginančios mamos ar tėvai gali kreiptis į Vaikų išlaikymo fondą – alimentus mokės valstybė. Tačiau per mėnesį vienam vaikui ji negalės skirti daugiau kaip 195 litus.

Alimentų nemokantis buvęs sutuoktinis taps valstybės skolininku. Jis privalės grąžinti vaiko išlaikymui skirtus pinigus su 5 proc. metinėmis palūkanomis.

Apie paramą nepaskelbė

Tokius įstatymus parengusi Vyriausybė ir juos priėmęs Seimas nesivargino žmonėms pranešti apie galimybę gauti pinigų vaikams.

Praėjusių metų pabaigoje Vyriausybė išleido didelius pinigus, norėdama pasigirti, kaip gerai dirbo. Tačiau puslapio apimties reklamose, kurios pasirodė ne viename dienraštyje, nė žodžiu neužsiminta apie tai, ką reikia daryti, kad nuo šių metų pradžios būtų galima džiaugtis pilnesne pinigine.

Galima įtarti, kad didesnę paramą deklaruojanti valstybė išties nėra suinteresuota, kad žmonės pasinaudotų teise gauti socialines išmokas. Neišmokėti pinigai grįžtų į valstybės biudžetą.

Pradės tyrimą

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkė Jolanta Petkevičienė teigė, kad kitą savaitę susirinkę komisijos nariai turėtų nuspręsti, ar pradėti tyrimą dėl keliuose dienraščiuose spausdintų Vyriausybės pagyrų, už kurias buvo sumokėta mokesčių mokėtojų pinigais.

„Numanau, kad tyrimas tikrai bus pradėtas. Aiškinsimės, ar nepažeistas Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas”, – teigė J.Petkevičienė.

Kitaip tariant, bus tiriama, ar Vyriausybės užpildyti dienraščių plotai nėra politinė savireklama.

Neturėtų reklamuotis

Dar 2006 metų pabaigoje Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija valstybinėms institucijoms ir jų vadovams rekomendavo teikiant visuomenei informaciją, už kurią mokama iš valstybės biudžeto, informuoti tik apie būtinus sprendimus, aktualias reformas, žmonių laukiančias naujoves ir tai, kaip jos įgyvendinamos.

„Blogiausia tai, kad nėra nustatyta tvarka, kaip valstybinės institucijos turi reklamuotis. Kiek tokia reklama efektyvi ir ekonomiška? Pavyzdžiui, Mokesčių inspekcija dažnai už valstybės biudžeto lėšas spausdina gyventojams aktualią informaciją, kuri yra išties reikalinga, tačiau mažai kas žino, kaip atrodo Mokesčių inspekcijos vadovai. Vadinasi, teikiama informacija nėra būdas pasireklamuoti”, – aiškino komisijos pirmininkė J.Petkevičienė.

Baiminasi kritikos

Tačiau iki šiol nė viename leidinyje, televizijos ar radijo laidoje nebuvo informuota, kur šeimos, kurioms priklauso vaiko pinigai, turi kreiptis, kokius dokumentus reikia paruošti. Tokią informaciją žiniasklaidos atstovai rengė ir spausdino savo iniciatyva.

Informacija apie vaikams iki 18 metų priklausančius litus buvo skelbiama tik Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos interneto svetainėje.

Tokia informacija pateikta ir Klaipėdos savivaldybės tinklalapyje, tačiau ji dar neatnaujinta. Skelbiama, kad vaiko pinigai priklauso tik už atžalas iki 12 metų.

Vaiko pinigai už nepilnamečius iki 12 metų buvo pradėti mokėti dar nuo pernai rugsėjo. Tačiau dar vakar kai kurie klaipėdiečiai nė nežinojo, kad galėjo gauti išmokas.

Kol kas tik internete skelbiama ir apie pradėjusį veikti Vaikų išlaikymo fondą.

„Dar tik sausio 2-oji, todėl nespėjome parengti informacijos ir ją išspausdinti laikraščiuose. Tokių užsakytų straipsnių gal ir bus, tačiau žiniasklaida už juos mus bara”, – vakar dienraščiui sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėja ryšiams su visuomene Aida Žemaitytė.

Žmonės atakavo skambučiais

Apie nuo šių metų pradžios įsigaliojusias naujienas girdėję, tačiau išsamesnės informacijos neradę, žmonės vakar skambučiais atakavo Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyrių ir valstybės mokamus alimentus administruojantį Garantinį ir vaikų išlaikymo fondą.

Vaiko pinigų norintys klaipėdiečiai privalo kreiptis į Socialinės paramos skyriaus filialus. Šiaurinėje miesto dalyje, iki Kauno gatvės, gyvenantys žmonės dokumentus privalo pristatyti į Liepų gatvę 15, o pietinės miesto dalies gyventojai – į Laukininkų gatvę 19A.

Tam, kad žmogus kas mėnesį už kiekvieną vaiką gautų 52 litus, atėjęs į Socialinės paramos skyriaus filialus jis turi pateikti savo asmens dokumentą, vaiko gimimo liudijimą, parašyti prašymą. Jei vaikui yra daugiau nei 18 metų, bet jis yra pasirinkęs dienines studijas, tuomet būtina pateikti ir tai patvirtinančią pažymą. Dėl išmokos gali kreiptis bet kuris tėvų arba jų įgaliotas asmuo.

Mokės ir už metus

Prašymą parašęs asmuo turi pateikti savo banko sąskaitos, į kurią bus pervedami pinigai, numerį. Kitam sutuoktiniui priklausančios sąskaitos negalima nurodyti, nes pinigai gali „pasiklysti”.

Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė žmonėms patarė neskubėti, nes dokumentus galima tvarkytis visus metus.

„Jei dokumentai bus sutvarkyti, pavyzdžiui, liepą, tai pinigai bus išmokėti atgaline data – visi, kurie priklauso nuo sausio 1-osios”, – tvirtino A.Liesytė.

Jei vaikui iki šių metų pradžios dar nebuvo sukakę 12 metų, o tėvai nesusitvarkė dokumentų, tai 208 litai už keturis mėnesius bus pervesti, jei reikiami formalumai bus atlikti šiais metais.

Skaičiuojama, kad Klaipėdoje gali būti 16 tūkst. vaikų, kuriems nuo šių metų pradžios kas mėnesį priklauso 52 litų išmokos.

Dokumentus reikės siųsti

Kur kas daugiau vargo patirs mamos ar tėvai, kurie norės, kad jų vaikams alimentus mokėtų valstybė.

Dokumentai bus tvarkomi tik Vilniuje, todėl išsiskyrę klaipėdiečiai, kurių atžalas pamiršo buvę sutuoktiniai, dokumentus privalės siųsti registruotu laišku arba nuvykti į sostinę.

Norintys gauti valstybės paramą vieni vaikus auginantys žmonės Garantinio ir vaikų išlaikymo fondo administracijai, kuri yra Rinktinės g. Vilniuje, (pašto kodas LT-09318), turi nusiųsti prašymą išmokai iš Vaikų išlaikymo fondo gauti, notaro patvirtintą asmens dokumento ir vaiko gimimo liudijimo kopiją, antstolio išduotos pažymos apie priteistų lėšų vaikui išlaikyti mokėjimą originalą.

Antstolio pažyma turi būti pateikiama ne vėliau kaip per dešimt dienų, kai ji buvo išduota.

Asmenys, pageidaujantys sužinoti, pas kurį antstolį po 2003 metų sausio 1 dienos yra jų vykdomoji byla, gali apskambinti į Teisingumo ministeriją.

Dėl išmokų kiekvienam vaikui reikia pateikti atskirus prašymus. Nors kai kurie vaikai alimentų nesulaukia ne vienerius metus, išmokos atgaline data nebus mokamos. Jas gaus tik tie vaikai, kuriuos tėvai pamiršo nuo šių metų sausio 1 dienos.

Skaičiuojama, kad į išmokas iš Vaikų išlaikymo fondo pretenduos apie 50 tūkst. nepilnamečių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Vaiko pinigus užgožė pagyros"

  1. Gabriele

    O kam priklauso tie pinigai? Tevams ar vaikui? Kas juos ,,valdo&#039&#039? Ar pinigus tevai turi atiduoti vaikams?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.