Dujos bus brangios visiems

Lietuvos gyventojai ir kiti smulkūs vartotojai nuo sausio 1 dienos už dujas mokės vidutiniškai 75 proc. brangiau nei pernai.

Neoficialiais BNS duomenimis, pagrindiniai Lietuvos dujų importuotojai – „Lietuvos dujos” ir „Dujotekana”, taip pat dujas savo reikmėms importuojanti „Achema” – sausį rusams mokės po 833 litus (apie 353 JAV dolerius) už 1000 kubinių metrų dujų. Tokią pat kainą mokės ir Latvija bei Estija.

Anksčiau prognozuota, kad importo kaina Lietuvai sausį sieks 363 JAV dolerius.

Pasak BNS šaltinių, „Lietuvos dujos” pasirašė trejų metų sutartį, kurioje numatyta nauja kainos formulė – dujų kaina priklausys nuo pasaulinės 1 proc. sieringumo mazuto ir gazolino kainos.

Pagal formulę dujų importo kaina, kaip ir pernai, bus perskaičiuojama kiekvieną mėnesį. Todėl laisviesiems vartotojams taikoma kaina taip pat kas mėnesį keisis, o reguliuojamiesiems vartotojams ji neturėtų keistis vienus metus.

Paaiškės vėliau

AB „Lietuvos dujos” atstovė spaudai Sigita Petrikonytė LŽ sakė, kad teisine prasme sutartis su Rusijos koncernu „Gazprom” dar nėra galutinai pasirašyta, nes nėra antrosios pusės parašų. „Sąlygos yra suderintos, ir kai sutartis bus pasirašyta, mes tai paskelbsime, nes tai yra svarbi informacija investuotojams – „Lietuvos dujos” yra biržos Oficialiajame sąraše”, – pažymėjo S.Petrikonytė. Anot jos, dujų importo kaina yra konfidenciali ir viešai neskelbtina informacija.

Ji pabrėžė, kad kainos nuo sausio 1-osios vartotojams kol kas galioja tokios, kokios ir buvo paskelbtos prieš mėnesį.

Anksčiau buvo pasirodę pranešimų, kad „Lietuvos dujoms” pavykus išsiderėti iš „Gazprom” mažesnę importo kainą nei prognozuota, bendrovė kreipsis į Valstybinę kainų ir energetikos komisiją (VKEK) dėl mažesnių kainų vartotojams.

Kaip teigė S.Petrikonytė, ar bendrovė kreipsis į VKEK dėl mažesnių kainų galutiniams vartotojams, paaiškės tik tada, kai sutartis bus patvirtinta abiejų pusių parašais.

VKEK Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Loreta Kimutytė LŽ sakė, kad „Lietuvos dujos” dėl kainų pokyčių kol kas nesikreipia, ir apskritai nežinoma, ar kreipsis.

Jei visgi įmonė kreiptųsi į VKEK, per kiek laiko pasikeistų kainos galutiniams vartotojams, priklausytų nuo to, koks prašymas būtų pateiktas.

Jei bendrovė tiesiog norėtų taikyti nuolaidas atskiroms vartotojų grupėms, komisijai įvertinus, kad nenukenčia investicijos, nuolaidos galėtų įsigalioti net ir nuo sausio 1 dienos. Jei „Lietuvos dujos” norėtų perskaičiuoti kainas, naujų kainų vartotojai sulauktų nuo kovo 1-osios. „Pagal Energetikos įstatymą, naujos kainos turėtų būti paskelbtos prieš mėnesį ir būtinai turi įsigalioti nuo mėnesio pirmos dienos”, – teigė L.Kimutytė.

Kaip skelbė LŽ, Lietuvos gyventojai ir kiti nedideli vartotojai nuo sausio 1 dienos už dujas mokės vidutiniškai 75 proc. brangiau.

Vartotojai, naudojantys dujas maistui gaminti bei nedideliems būstams šildyti (iki 800 kubinių metrų dujų per metus) – nuo sausio 1-osios mokės 1,69 lito (su PVM) už kubinį metrą (iki tol – 1 litą).

Didesnius būstus šildantys ir naudojantys nuo 800 iki 20 tūkst. kubų dujų vartotojai mokės 1,33 lito (iki šiol – 0,76 lito), o daugiau kaip 20 tūkst. kubų – 1120,15 lito už 1000 kubinių metrų be PVM (636,75 lito).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.