Pralenkęs visus oligarchus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pakilęs į negailestingą kovą su pasakiškus turtus ir įtaką įgijusiais oligarchais, pats patyliukais susikrovė neregėtus turtus.

Prieš kelias savaites bemaž visa Europos ir JAV žiniasklaida suskubo tyrinėti Rusijos prezidento Vladimiro Putino turtus. Rusijos politikos ekspertas Stanislovas Belkovskis „suskaičiavo”, kad per 8 prezidentavimo metus V.Putinas sugebėjo sukaupti mažiausiai 40 mlrd. JAV dolerių.

Vargu ar ši informacija buvo nauja ir netikėta Vakarų specialiosioms tarnyboms, tačiau pačiam Rusijos prezidentui tikriausiai turėjo labai nepatikti, kad buvo paviešinta, kuriose įmonėse jis augina aitvarus, nešančius turtus į jo slaptas sąskaitas.

Šią informaciją galima vertinti vienareikšmiškai – draugai ir bendražygiai V.Putinui tiesiai šviesiai priminė, kad lengvai sukaupti turtai gali greitai išgaruoti. Vargu ar V.Putinas pamiršo Michailo Chodorkovskio ir „Jukos” atvejį, kuris parodė, kad Rusijoje turtai ir valdžios malonė gali būti labai laikini. Galima neabejoti, kad kolegos paskelbė toli gražu ne apie visus V.Putino turtus – nėra prasmės iškart atversti visų kortų.

Vis dėlto V.Putino turtai pradėti aptarinėti bene pirmą kartą ir dar su tokiomis detalėmis, tad akivaizdu, kad Vladimiras Vladimirovičius turėtų pastaruoju metu miegoti neramiai. Dar nėra žinoma, kokia grupuotė ir kokiomis priemonėmis įsitvirtins Kremliuje pasibaigus antrajai V.Putino kadencijai, tad asmeninis ir finansinis saugumas gali tapti opiu klausimu.

Prisidurti prie atlyginimo

Pagal oficialias deklaracijas V.Putinas yra tiesiog vargo pelė. Dar daugiau – būdamas Rusijos prezidentas jis netgi sugebėjo nuskursti. Prieš rinkimus į Dūmą prieš kelis mėnesius V.Putinas deklaravo turįs du tėvui priklausiusius sovietinius automobilius, pagamintus bemaž prieš 40 metų, nedidelį butą Sankt Peterburge, žemės sklypą, keletą vertybinių popierių ir santaupų, kurių suma tesiekia 150 tūkst. JAV dolerių. Prieš tapdamas Rusijos prezidentu V.Putinas žemės sklypų turėjo daugiau. Tiesa, santaupos 2000 metais nesiekė nė 10 tūkst. JAV dolerių.

Akivaizdu, kad oficialiai Rusijos prezidentas turi materialinių sunkumų išgyventi iš metinės algos (apie 80 tūkst. JAV dolerių) ir KGB karininko pensijos. Galima manyti, kad būtent sunki materialinė padėtis paskatino pirmąjį Rusijos asmenį ieškoti papildomų pajamų – prieš keletą metų buvo išleista knyga „Mokantis dziudo su Vladimiru Putinu”, kitais metais planuojama išleisti ir DVD su dziudo treniruočių medžiaga. Greičiausiai būtent iš šių lėšų Rusijos prezidentas ir perka savo mėgstamus „Rolex” laikrodžius, kurių, kainuojančių per 15 tūkst. JAV dolerių, turi ne vieną.

Paprasti Rusijos gyventojai valdant V.Putinui akivaizdžiai praturtėjo: Boriso Jelcino antrosios kadencijos metu vidutiniškai suaugęs Rusijos gyventojas išgerdavo po 10,7 l alkoholio kasmet, o dabar išgali suvartoti 15 litrų.

Kas vyksta ir kas bus toliau?

Žinoma, Kremlius oficialiai nekomentavo teiginių apie milijardinius V.Putino turtus. Žinoma, Putinas ir jo komanda baksnos į oficialias deklaracijas. Žinoma, atsiras vienas kitas, kuris tuo patikės.

Vis dėlto įdomu tai, kad tas pats S.Belkovskis, sugebėjęs taip įvardyti įmones, akcijų procentus ir galimas machinacijų schemas, dar pernai išleido knygą, kurioje nagrinėjo V.Putino turtus. Tiesa, ten tokių įspūdingų milijardinių sumų nebuvo, galbūt todėl didelio ažiotažo ji nesukėlė. Antras įdomus aspektas tas, kad pats S.Belkovskis minimas tarp tų, kurie aktyviai dalyvavo M.Chodorkovskio sudorojimo procese, tad galėtų turėti nemažai patirties užsukdamas praktinę „išbuožinimo” kampaniją. Trečias ypač įdomus klausimas: kaip žmogus, šitaip juodinantis ir šmeižiantis Rusijos prezidentą, vis dar vaikšto laisvėje? Ar tai reiškia, kad Rusijoje V.Putinas nėra jau toks visagalis, kaip atrodo ar norėtų atrodyti?

Nereikėtų pamiršti, kad pastaruosius 8 metus turtėjo ne tik V.Putinas, bet ir visa jo svita: vieni sparčiau, kiti kukliau brovėsi į milijardierių gretas, dar daugybė vasalų laukia savo valandos, kada galės prasibrauti prie naftingų ir dujingų dolerių, nustumdami dabartinius jų valdytojus. Kai kalbama apie šimtus milijardų, nevertėtų per daug pasitikėti sentimentais ar žmogaus gerumu. Sunku patikėti, kad V.Putinas to nenumano.

Beje, S.Belkovskis, drąsiai papasakojęs apie Rusijos prezidento turtus, netrukus suskubo teigti, kad V.Putinas visiškai pasitrauks iš valdžios ir nesutiks būti premjeru. Kol kas sunku pasakyti, ar tai žinia, kad V.Putinas „susiprato” ir nusprendė verčiau pasiduoti vienos iš grupuočių spaudimui nei prarasti „suskaičiuotus” turtus, ar dar viena užuomina – savotiškas pasiūlymas, kurį į S.Belkovskio lūpas įdėjo V.Putino bičiuliai.

Vis dėlto verta atsiminti, kad V.Putinas visada garsėjo gebėjimu išlaikyti intrigą iki pabaigos, o tai, kad Dmitrijų Medvedevą įvardijo įpėdiniu ir sutiko gegužės mėnesį tapti premjeru, paskelbta labai anksti. Reikia manyti, kad V.Putinas dar turės naujienų ir netikėtų sprendimų.

Nereikėtų pamiršti, kad dabartinis Rusijos prezidentas ne tik išėjęs KGB mokyklą, bet ir beveik nesislėpdamas žavisi Josifo Stalino, garsėjusio valymais visose struktūrose, valdymu. Kol kas V.Putinas „valydavo” beveik vien tik vyriausybių vadovus. Tačiau nereikėtų atmesti prielaidos, kad kitais metais tie, kas šiemet skaičiavo V.Putino milijardus, gali būti priversti susirūpinti savaisiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.