Prancūzai konjaką matuoja lašais

Labiausiai pasaulyje vertinami konjakai ir brendžiai gimsta Prancūzijoje. Šiuos gėrimus vis labiau atranda ir lietuviai, ypač – atšalus orams…

Konjako namų „Tessendier & Fils”, kurie yra viena didžiausių spiritą distiliuojančių bendrovių Bordo regione, vadovas Jeromas Tessendier sako, kad priklausomai nuo gėrimo išlaikymo ir aromatų gausos, konjakas gali būti geriamas ir kaip aperityvas. Tam puikiai tinka konjako ir vynuogių sulčių gėrimas pino (pranc. pineau).

Konjako ar brendžio taurelė ypač tinka po valgio. Tada gėrimas neužgožia maisto skonio, o papildo jį, tarsi „užrakina” burnoje. Tam puikiai tinka sodraus skonio V.S.P.O ar X.O. kategorijų konjakas.

Prancūzijoje konjaką mėgstama gerti skanaujant desertą. Tuomet parenkami ypač aromatingi, ilgai brandinti gėrimai. J. Tessendier sako, kad jam maloniausia konjako skonį pajusti atsipalaidavimo akimirkomis kartu su kokybišku cigaru. Tokiai progai meistras renkasi patį seniausią ir turtingiausią skonio atžvilgiu konjaką.

Paklaustas, ar egzistuoja nacionaliniai konjako ar brendžio kultūros gėrimo skirtumai, ponas Jeromas atsako: „Taip. Pirmiausiai skiriasi tai, kaip šis gėrimas geriamas. Pavyzdžiui, prancūzai konjaką ar brendį geria matuodami jį lašais. Keliolika lašų suvilgyti liežuvio skonio receptoriai jaučia lėtai besiskleidžiančių skirtingų šio gėrimo skonių niuansus. O štai kitose kultūrose, pavyzdžiui, Rusijoje, beveik visi stiprieji gėrimai geriami dideliais gurkšniais ir iki taurelės dugno, todėl jie neturi galimybių pajusti visos skonio puokštės…”

Bręstant gėrimui, keičiasi jo kvapas ir skonis: pirminį gėrimo kvapą pakeičia ąžuolo aromatas, ilgiau bręstantis gėrimas įgauna vanilės kvapo. Po 8-15 metų vanilės kvapas pasipildo džiovintų vaisių aromatais, dar vėliau – juodojo šokolado ir kakavos kvapais.

Gerdami gurkšniais, prarandame galimybę mėgautis poskoniais, daugybės ilgai brandinto brendžio ar konjako skonio mišinys tampa agresyvus, jį sunku gerti.

Prancūzijoje, skirtingai nei Lietuvoje, jau niekur nepamatysi brendžio ar konjako geriant iš mums įprastos formos taurių.

Vietoje plačios, į viršų susiaurėjančios burbulo formos taurės žema kojele prancūzai renkasi mažas viršuje išplatėjančias tulpės formos taureles.

Tokia taurelė, pasak profesionalų, labiau tinkama konjakui ir brendžiui ragauti: aromatas iš jos išsiskiria palaipsniui. O iš pūstos taurės gėrimo aromatas plūsteli staiga, todėl jį nustelbia alkoholis.

Kai kurie gėrimai „Tessendier & Fils” konjako namuose brandinami net 70 metų. Tarp populiariausių gaminių yra „Domaine du Buisson”, „Campagnere”, „Duo du Breuil”, bei „Grand Breuil” konjakai. „Domaine du Breuil” rūsiuose gimė ir specialiai lietuvio skoniui sukurtas brendis „Old Vilnius”, turintis ypač ilgai išliekantį poskonį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.