„Esame didžiausio pasiekimo liudininkai, kai griūva pastatytos užtvaros, simbolizavusios totalitarinį režimą ir nepasitikėjimą”, – sako Prezidentas V.Adamkus

Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus dalyvauja Šengeno erdvės plėtros paminėjimo renginiuose prie Lietuvos valstybės sienos su Lenkija ir su Latvija.

Šiandien rytą Prezidentas V. Adamkus ir Prezidentas Lechas Kačynskis (Lech Kaczynski) atvyko prie Lietuvos ir Lenkijos valstybių sienos. Prezidentai pakėlė simbolinius sienos užtvarus, skyrusius dvi kaimynines valstybes.

„Esame didžiausio pasiekimo liudininkai, kai griūva paskutinės sienos. Nebelieka XX amžiuje pastatytų užtvarų, kurie simbolizavo totalitarinį režimą ir nepasitikėjimą. Šiandien su nauja viltimi žvelgiame į ateitį, kuri priklauso nuo mūsų pačių”, – ceremonijos metu sakė Prezidentas V. Adamkus.

Lietuvos vadovas linkėjo pasinaudoti šia galimybe drauge su kaimynais kuriant naują gyvenimą.

„Šiandien turime galimybę įvertinti bendrą abiejų tautų istoriją ir pasidžiaugti itin sėkmingu naujausiu jos etapu. Tikiu, kad ir toliau rodysime Europai, kaip galime gyventi ir dirbti drauge”, – sakė valstybės vadovas.

Prezidentas V. Adamkus išreiškė viltį, kad žmonės pasinaudos atsivėrusia galimybe laisvai keliauti, plėtoti verslą ir kultūrą.

Lenkijos vadovas L. Kačynskis pasveikino Lietuvos Prezidentą su šiuo istoriniu įvykiu ir pabrėžė, kad prisijungimas prie Šengeno erdvės – bendras abiejų valstybių laimėjimas.

„Įvyko paskutinės europinės integracijos veiksmas, apimantis Lietuvą ir Lenkiją. Šiandien nustojo funkcionuoti sienos, kurios skyrė mūsų šalis. Dabar Europa tampa itin stipria valstybių, kurias sieja glaudūs integraciniai ryšiai, sąjunga”, – sakė Lenkijos vadovas.

Prezidentai padėkojo Lietuvos ir Lenkijos pasieniečiams, atlikusiems milžinišką darbą, kad abi šalys taptų Šengeno erdvės narėmis.

Po oficialios sienos atidarymo ceremonijos Lietuvos ir Lenkijos vadovai apsilankė pasienyje surengtoje savivaldybių ir bendruomenių šventėje.

Vėliau Prezidentas V.Adamkus ir Prezidentas L. Kačynskis išvyko į Punską (Lenkija). Šiame mieste įvyko valstybių vadovų susitikimas su pasienio apskričių, savivaldybių ir vietos bendruomenių atstovais.

Šengeno sutarties pradžia laikomi 1985-ieji, kai Vokietija, Prancūzija ir Beneliukso valstybės pasirašė susitarimą, numatantį laipsnišką jų bendrų sienų kontrolės panaikinimą. Šis susitarimas leido visiems Europos Bendrijos piliečiams laisvai judėti Šengeno erdvėje, t.y. kirsti vidines valstybių sienas be imigracinės kontrolės.

Saugumą Šengeno erdvėje užtikrina sustiprinta išorinių sienų kontrolė, intensyvėjantis Šengeno šalių sienos apsaugos tarnybų, policijos ir teisinis bendradarbiavimas, bendra Šengeno šalių vizų politika ir Šengeno informacinės sistemos funkcionavimas.

Bendra Lietuvos Respublikos valstybės siena yra 1735 km ilgio. 1042,8 km, arba 60 proc. viso Lietuvos valstybės sienos ilgio, yra išorinė Europos Sąjungos siena. Lietuvos Respublika ribojasi su keturiomis valstybėmis – ES Šengeno erdvės narėmis Latvija bei Lenkija ir Rusijos Federacija bei Baltarusija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.