Pora dienų be parduotuvių – lyg iššūkis

Gruodžio 25, 26 ir sausio 1 dienomis nedirbs ne tik baldų, statybinių medžiagų ar panašių prekių parduotuvės, bet ir didieji prekybos centrai, o degalinės, kuriose bus galima nusipirkti maisto ir svaigalų, sugriežtins prekybą alkoholiu.

Prekybos centrų vadovai „Vakarų ekspreso” dienraščiui sakė, kad tokį sprendimą priėmė pasitarę su darbuotojais ir dėl, to, kad šventinėmis dienomis pirkėjų srautai visuomet pastebimai sumažėja.

Tuo tarpu tokie prekybos centrai, kaip „Šilas”, „Arsenalas” ar „Senukai”, pirkėjų per šventes nelaukia jau ne pirmus metus. Jų apsisprendimui leisti darbuotojams Kalėdas pasitikti namuose, o ne prie prekystalių, jokios reikšmės neturėjo Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPIA) raginimai prisijungti prie pirmą kartą Lietuvoje rengiamo eksperimento – nedirbti šventinėmis dienomis.

Dar spalį LPIA nariai – visi didieji prekybos centrai – paskelbė, jog pirmąją Kalėdų dieną ir pirmąją Naujųjų metų dieną jų durys pirkėjams bus užvertos. Tiesa, už poilsio dienas bus dirbama ilgiau prieš šventes.

LPIA vykdomasis direktorius Valdas Sutkus „Vakarų ekspresui” sakė, kad verslininkai savo nuožiūra ilgina arba trumpina darbo laiką, o prieššventinių dienų darbo laikas skelbiamas pačiuose prekybos centruose. Kai kurie iš jų dirbs visą parą.

Tuo tarpu asociacijai nepriklausantys prekybininkai tvirtina, jog švęsti, o ne dirbti per Kalėdas ir pasitinkant Naujuosius metus – seniai įprasta.

Taip tvirtino prekybos centro „Arsenalas” administracijos darbuotojai bei pavieniai prekybininkai. Pavyzdžiui, vienkartiniais indais prekiaujančios įmonės „Aibė” pardavėjai pirmąją Kalėdų dieną tik tuščiai eikvodavo laiką – nesulaukdavo pirkėjų. Dėl to jau kurį laiką įmonė tęsia tradiciją švęsti kartu su visais.

Gruodžio 25 ir sausio 1 dienomis maisto nebus galima nusipirkti ir abiejose uostamiesčio turgavietėse.

„Juokinga, kad prekybos centrai eskaluoja tokią naujieną. Mes ir be jų raginimų nuo neatmenamų laikų turime pasitvirtinę šventinių dienų darbo grafiką ir jo laikomės. Pirkėjai prekystalius apgula prieš pat šventes, todėl tikrai nėra pagrindo nuogąstauti, esą labai blogai, kad pirmąją Kalėdų dieną nebus kur degtinės nusipirkti. Padorūs žmonės apskaičiuoja savo jėgas ir nusiperka, kiek reikia”, – „Vakarų ekspresui” sakė įmonės „Senasis turgus” direktorė Ramutė Kubilienė.

Įvairus ir uostamiesčio vaistinių darbo laikas. Vienos nedirbs tik gruodžio 25-ąją, kitos – abi Kalėdų dienas, tačiau įprasto kasdienio darbo grafiko laikysis, ko gero, tik „Pempininkuose” esanti Šeimos vaistinė. Per visas šventes ji dirbs nuo 8 iki 23 val.

Vis dėlto prekybos centrų sprendimas užverti duris pirkėjams per Kalėdas ir po Naujųjų metų sutikimo be šurmulio, regis, neapsieis.

Į „Vakarų ekspreso” redakciją kreipęsi Šilutės gyventojai skundėsi, jog kai kurie šio miesto verslininkai esą buvo „kurti” LPIA raginimams prisijungti prie akcijos ir verčia žmones dirbti tuomet, kai visa šalis švęs ir ilsėsis. Jie krikščioniškų tradicijų nepaisančius darbdavius ir jų bendroves siūlė viešinti internete.

LPIA direktorius V. Sutkus dienraščiui sakė nežinąs, kiek prekybininkų paseks didžiųjų centrų pavyzdžiu.

„Mes galime tik paraginti prisijungti, jokie įstatymai negali verslininkams drausti dirbti švenčių dienomis. Kita vertus, visiškai neaiškūs mūsų akcijos rezultatai. Tik ateinančiais metais sužinosime, ar daug vartotojų liko nepatenkintų. Jeigu nepasitenkinimas bus masinis, ateinančiais metais prekybos centrai dirbs be poilsio dienų”, – kalbėjo V. Sutkus.

Ištroškę ir išalkę pirkėjai savo poreikius galės patenkinti degalinėse, kurios iš anksto pasirūpino užsakyti daugiau nei įprastai maisto produktų bei alkoholio. Tiesa, prieš šventes degalinės iškabins didžiulius plakatus, kuriuose informuos apie sugriežtintą prekybą svaigiaisiais gėrimais.

„Lukoil” degalinių atstovai tvirtina, esą švenčių dienomis alkoholis nebus parduodamas išgėrusiems asmenims. Plakatuose pirkėjai bus perspėjami negaišinti pardavėjų ir neįkalbinėti parduoti svaigalų, jei klientas neblaivus.

Anot „Lukoil” atstovų, tokia tvarka bus visose šalies degalinėse – prieš šventes jos susivienijo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.