Akmens anglys ir toliau brangs

Akmens anglių kainos šiais metais pasiekė rekordą, nes ženkliai išaugo šio kuro paklausa, ypač Kinijoje. Tam įtakos turėjo ir tiekimo trikdymai. Yra pagrindo teigti, kad 2008 m. dėl tų pačių problemų anglys toliau brangs.

Tiesa, kaip teigia prekiautojai ir analitikai, kitų metų pačioje pradžioje gali būti pastebimas vos pastebimas kainų kritimas, tačiau vėliau, iki 2015 m., šioje rinkoje nusistovės kainų kilimo tendencija.

„Beveik visi ekspertai vieningai tvirtina, kad akmens anglių kainos išliks gana didelės”, – pastebi analitikas iš „Macquarie Bank” Džimas Lenonas (Jim Lennon). Specialistai taip pat teigia, kad 2008 m. rinkoje galima tikėtis nedidelio šio kuro pertekliaus (apie 10 mln. tonų). Tuo pačiu pasaulinio tiekimo apimtys turėtų išaugti apie 35 mln. tonų, iš kurių 5 mln. tonų tieks Australija, 15 mln. – Indonezija, 4 mln. – Kolumbija, 2 mln. – Pietų Afrika ir dar 8 mln. tonų anglių tikimasi iš Jungtinių Valstijų.

Tačiau dauguma gamintojų tvirtina, kad jeigu 2008 m. atsiras bent viena nenumatyta aplinkybė, dėl kurios sutriks tiekimas, rinkoje iškart atsiras šio kuro deficitas. Pavyzdžiui, 2007 m. ženklų kainų augimą kaip tik ir sukėlė skirtingos problemos, tarp kurių – gaišatis Australijos uostuose, mažas geležinkelių pajėgumas JAV ir transportavimo trikdymai.

Per visus 2007 m. pagrindinė akmens anglių importuotoja buvo Kinija ir kaip tvirtina specialistai, šias pozicijas šalis išsaugos ir 2008 metais. Per rugsėjį-spalį anglių kaina pasiekė rekordą – apie 130 JAV dolerių už toną.

Gana didelę įtaką anglių kainai gali turėti darbo jėgos trūkumas, darbininkų, reikalaujančių padidinti atlyginimus, streikai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.