Estijos parlamentas pratęsė karių misiją Irake iki 2008 metų pabaigos

Estijos parlamentas trečiadienį vieniems metams, iki 2008-ųjų pabaigos, pratęsė savo karių misiją Irake, kuri turėjo baigtis šio mėnesio pabaigoje.

Irake yra dislokuotos maždaug trys dešimtys estų karių. Už jų misijos pratęsimą balsavo 53 iš 101 parlamentaro. Prieš šį pasiūlymą balsavo 29 deputatai, o likę balsavime nedalyvavo.

Šis sprendimas priklausė ir nuo Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos, kuri antradienį metams pratęsė JAV vadovaujamos koalicijos mandatą Irake.

Estijos gynybos ministras Jaakas Aaviksoo (Jakas Avikso) pripažino, kad estų karių dalyvavimas šioje misijoje suskaldė šalies visuomenę.

Jis parlamentui sakė, jog Estija turėtų daryti visa, ką gali, kad pajėgų Irake nebereikėtų, bet pridūrė, kad kariai ten bus tol, kol saugumo padėtis stabilizuosis.

„Karių išvedimas turi būti sprendinio dalis, o ne Irako saugumo problemų dalis”, – sakė ministras.

Jis atkreipė dėmesį į santykinį smurto masto sumažėjimą Irake pastaraisiais mėnesiais. „Tikėkimės, kad šis pozityvus procesas tęsis”, – sakė J.Aaviksoo.

Estija savo karius į Iraką nusiuntė 2003 metais, kai JAV vadovaujamos pajėgos nušalino nuo valdžios Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną).

Irake žuvo du estų kariai (abu – 2004 metais), o dar kelios dešimtys buvo sužeisti.

Apklausos rodo, kad maždaug du trečdaliai Estijos gyventojų, kurių iš viso yra 1,3 mln., nepritaria karių misijos pratęsimui.

Latvija savo 120 karių iš Irako išvedė birželio mėnesį, o Lietuva spalio mėnesį, trys mėnesiai po savo 56 karių išvedimo, į Iraką nusiuntė naują kovinį būrį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.