Jurbarke trichineliozė užsikrėtė keturi žmonės

Jurbarko rajone nustatytas trichineliozės protrūkis – susirgo keturi žmonės. Trichineliozės židinys nustatytas Šimkaičių seniūnijoje.

Jurbarko rajono valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo Kauno II klinikinės ligoninės skubų pranešimą apie keturis asmenis, tariamai susirgusius trichinelioze, ir dar šešis, valgiusius užkrėstos mėsos produktų. Pasak susirgusiųjų, jie valgė įvairių kiaulienos patiekalų – virtos ir rūkytos mėsos. Šie gaminiai buvo pagaminti iš Jurbarko rajone Šimkaičių seniūnijoje Zagriaužio kaime gyvenančio giminaičio ūkyje išaugintos kiaulės skerdienos.

Jurbarko rajono VMVT inspektoriai patikrino minėtą ūkį ir nustatė, kad lapkričio pirmosiomis dienomis buvo paskersta 200 kilogramų kiaulė, tačiau kiauliena nebuvo ištirta dėl trichineliozės. Mėsos produktų giminaitis davė artimiesiems, gyvenantiems Prienuose ir Klaipėdoje. Rūkytais kiaulienos produktais taip pat vaišino dar keturis asmenis, gyvenančius Jurbarko rajone.

Laboratorijoje ištyrus kiaulienos gaminius, rastus ūkyje, nustatyta trichineliozė. Visi mėsos gaminiai, rasti ūkyje, surinkti ir nukreipti utilizuoti į bendrovę „Rietavo veterinarinė sanitarija”.

Dvi ūkyje likusios 5 mėnesių kiaulės stebimos veterinarijos gydytojo ir, gavus Jurbarko rajono VMVT leidimą, bus paskerstos ir ištirtos dėl trichineliozės.

Apie žmonių susirgimą trichinelioze informuotas Tauragės apskrities Jurbarko visuomenės sveikatos centras. Jurbarko rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu teritorijai taikomos ribojimo priemonės dėl trichineliozės.

VMVT primena gyventojams, kurie augina ir namuose skerdžia kiaules, jog būtina ištirti trichineliozės atžvilgiu kiekvieną paskerstą kiaulę. Taip pat derėtų atsiminti, kad vaišindami draugus ar kaimynus namuose skerstų kiaulių mėsos produktais, kurie pagaminti iš veterinarijos gydytojo nepatikrintos mėsos, ligos atveju užsitraukiame ne tik moralinę, bet ir teisinę atsakomybę.

Lietuvoje visa skerdyklose skerdžiamų kiaulių mėsa tikrinama dėl trichineliozės. Šiemet ištyrus daugiau kaip 850 tūkst. kiaulių nustatyti 9 trichineliozės atvejai. Užkrėsta skerdiena utilizuota.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.