Vietoje pasaulio stebuklo – tik jo kopija

Lietuviai jau visą mėnesį plūsta į Suvalkų krašto muziejų (Lenkija) pasižiūrėti aštuntuoju pasaulio stebuklu vadinamos terakotinės Kinijos armijos ekspozicijos. Būtent taip ekskursijas į Suvalkus reklamuoja kelionių agentūros, nutylėdamos tai, jog eksponuojamos kareivių figūros nėra originalios, o tik kopijos.

Suviliota skambių reklamų praėjusį šeštadienį Suvalkuose apsilankė Klaipėdos menininkų grupė. Tačiau vos įžengus į muziejų klaipėdiečiams teko nusivilti – gidas pranešė, jog eksponatai tėra kopijos. Kelionę pardavusi agentūra apie tai klientų nebuvo informavusi.

Suvalkuose – kopijos

Tai, jog Suvalkuose eksponuojamos terakotinių Kinijos armijos kareivių kopijos, o ne originalai, šalies kelionių organizatoriai atskleidė tik specialiai to pasiteiravus. Beje, keturių skirtingų kelionių agentūrų darbuotojų pateikta informacija apie unikaliąją parodą buvo skirtinga.

„Ar iš tiesų galima išvežti bent nedidelę didžiausio XX amžiaus archeologinio radinio dalį iš šalies, yra Kinijos Liaudies Respublikos paslaptis. Europos šaltiniai teigia, jog dviejų kareivių skulptūros ekspozicijoje yra originalios, o visa kita – kopijos”, – aiškino vienos kelionių agentūros darbuotojas.

Kiti pokalbininkai teigė, jog Suvalkuose šalia ne originalių kareivių po stiklu eksponuojamos 3 originalios skulptūros, dar kiti patvirtino, jog visi šios parodos eksponatai Suvalkų krašto muziejuje yra tik kopijos.

Kai kurie jų teigė, jog paroda į Suvalkus per Varšuvą ir Gdanską atkeliavo iš Londono ir ekskursijos pristatymuose tvirtino, jog „nebūtina važiuoti į Londoną, nes aštuntą pasaulio stebuklą galima pamatyti ir Suvalkuose!”

Iš tiesų, Suvalkuose galima pamatyti 60 eksponatų. Ši ekspozicija pristatoma Kinijos ambasadoriaus Lenkijoje iniciatyva. Paroda buvo eksponuota Varšuvoje, Gdanske, o į Suvalkų krašto muziejų atvežta tam, kad ją apžiūrėtų ir lietuviai. Paroda atidaryta spalio pabaigoje ir turėjo vykti iki gruodžio 16 dienos, tačiau lietuvių susidomėjimas ja toks didelis, kad ekspozicijos laikas pratęstas iki kitų metų sausio 6 dienos.

Hamburge – skandalas

Tuo tarpu Vokietijoje praeitą savaitę jau kilo didžiulis skandalas, kai paaiškėjo, jog spalio 25 d. Hamburgo etnologijos muziejuje atidaryta terakotinės Kinijos kariuomenės paroda – 8 kareivių, 2 arklių figūros bei 60 mažesnių objektų – yra klastotė.

Po to, kai ekspertai nustatė, jog šioje ekspozicijoje – tik kopijos, paroda buvo uždaryta. Muziejus, paskelbęs jog demonstruoja autentiškus archeologinius radinius, dešimčiai tūkstančių lankytojų turės grąžinti pinigus.

O štai Londono Britų muziejuje surengtoje terakotinės Kinijos kariuomenės parodos organizatoriai skelbia, jog eksponuojamos figūros yra originalios ir tai esąs vienas pirmųjų kartų, kai jos pristatomos Europoje. Ši paroda Britų muziejuje sulaukė išskirtinio susidomėjimo.

Originalai – Kinijoje

Daugiau nei 8 000 degto molio (taip apdirbtas molis vadinamas terakota) karių buvo palaidoti mauzoliejuje kartu su Kinijos imperatoriumi Qin Shihuang (259-210 m. pr. Kr.), kuris pirmasis suvienijo Kinijos provincijas ir pastatė didžiąją Kinijos sieną. Terakotine armija pavadinti imperatoriaus ramybės saugotojai savo išvaizda, ūgiu ir sudėjimu buvo labai panašūs į tikrus žmones. Po žeme kartu su imperatoriumi jie išbuvo daugiau nei 2 200 metų.

1974 metais vienas kinų ūkininkas netyčia aptiko imperatoriaus kapą. Tai buvo vienas svarbiausių praėjusio amžiaus archeologinių atradimų, vadinamas aštuntuoju pasaulio stebuklu ir įtrauktas į UNESCO saugojamų paveldo vertybių sąrašą. Tiesa, surastoji terekotinė armija buvo sudaužyta Kinijos sukilėlių, praėjus trejiems metams po imperatoriaus mirties.

Keletą dešimtmečių mauzoliejaus radinys buvo restauruojamas ir dabar jį galima pamatyti Lintongo mieste, Šansi provincijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.