Krikdemai pritarė santuokai su konservatoriais

Krikščionys demokratai po diskusijų partijos konferencijoje pritarė santuokai su Tėvynės sąjunga.

Už sąjunginę partiją su konservatoriais balsavo 201 visuotinės LKD konferencijos delegatų iš 293 dalyvavusiųjų. Prieš balsavo 81 delegatas, 4 susilaikė, o likę balsavimo teise nepasinaudojo.

Nors sprendimui pritarė apie du trečdalius konferencijos dalyvių, tačiau kai kurie delegatai dar prieš balsavimą išsakė pesimistines nuotaikas, jog sąjunga su Tėvynės sąjunga krikdemams reiškia nebūtį. Viena krikščionė demokratė iš Utenos pareiškė, kad bijo būti „užkonservuota”, todėl nepritaria sąjunginės partijos kūrimui.

Tuo tarpu krikdemų vadovas Valentinas Stundys sako, jog šiuo metu partija neturi jokių realių alternatyvų.

„Kitų alternatyvų nelabai buvo. (…) Kitos alternatyvos kažkaip pačioj diskusijoje nelabai ir nuskambėjo, išsyrus tą tokią emocinę nuostatą, kad krikdemai ištirps, išnyks, prapuls. Bet ta nuostata nėra teisinga, nes jungtinė partija ir yra partija, kuri į savo programą integruoja krikščioniškos demokratijos vertybes, principus. Jie neištirpsta, neišnyksta”, – BNS po balsavimo sakė V.Stundys.

Pasak jo, tai yra galimybė krikdemams sustiprinti savo pozicijas ir ateiti į valstybės politiką kaip „normaliems politikams”.

Šeštadienį vykusi neparlamentinės V.Stundžio vadovaujamos partijos konferencija priėmė politinį sprendimą, tačiau de jure partijų jungimasis bus baigtas, kai tam pritars ne mažiau nei du trečdaliai kito suvažiavimo dalyvių.

Toks suvažiavimas gali būti šaukiamas kitų metų vasario arba kovo mėnesį. Pasak V.Stundžio, preliminariais duomenimis sutarta, kad artėjant kitų metų eiliniams Seimo rinkimams krikdemai gaus vieną penktadalį vietų kandidatų sąraše. Tas pats principas, anot krikdemų pirmininko, turėtų būti taikomas ir derantis ir dėl vienmandačių apygardų dalybų.

Tėvynės sąjunga de facto jau yra pritarusi santuokai su krikščionimis demokratais ir Gintaro Songailos vadovaujamais tautininkais, tačiau teisinis sprendimas taip pat turės būti priimtas kitame suvažiavime, o galiaisiai viską vainikuos „sąjunginio” suvažiavimo sprendimas.

Naujasis politinis darinys, kurį sudarys konservatoriai, krikdemai ir tautininkai, turėtų vadintis „Tėvynės sąjunga/Lietuvos krikščionys demokratai”. Tautininkų vardo pavadinime likti neturėtų, nes šie tiesiog įsilieja į konservatorių gretas.

Seime neatstovaujami krikdemai vienija apie 4,5 tūkst., neparlamentinė Tautininkų sąjunga – apie 3 tūkst. narių, tuo tarpu šios sąjungos branduolys – konservatoriai – turi beveik 14 tūkst. narių.

Susijungimai su tautininkais ir krikdemais realiai įgyvendins kairiųjų vykdoma politika nepatenkintų konservatorių raginimus centro dešiniosioms partijoms burtis į „Dešiniąją alternatyvą”. Dešiniųjų jėgų telkimo kūrimo iniciatyvinei grupei be Tėvynės sąjungos, Lietuvos krikščionių demokratų ir tautininkų, priklauso Liberalų sąjūdžio atstovai. Kaip pavieniai asmenys dalyvauja ir Piliečių santalkos nariai.

Dabartinę valdančiąją mažumos koaliciją sudaro daugiausia kairiajai ideologijai priskiriamos partijos – socialdemokratai, valstiečiai liaudininkai bei nuo „darbiečių” atskilusi Pilietinės demokratijos partija. Dešiniesiems šioje koalicijoje atstovauja Artūro Zuoko liberalcentristai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Krikdemai pritarė santuokai su konservatoriais"

  1. Konservatoriai užkibo ant "krikščionių"

    Krikdemai pritarė santuokai su konservatoriais.Bet kur vyks vestuvės nenurodė. Galima tik spręsti,kad tai vyks buvusiuose kp ck rūmuose, žinant „krikdemų” kontingentą. Komunistai kaip visada yra įvairių iniciatyvų pradininkai. Šiuokart tas irgi akivaizdžiai matoma.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.