Valstybininkai pasirinko policijos vadovą

Susikompromitavęs buvęs prezidento patarėjas, priverstas sprukti iš prezidentūros po Turniškių skandalo, Valstybės saugumo departamento (VSD) 1-osios valdybos viršininko pavaduotojas Rytis Muraška intensyviai rūpinasi naujojo policijos generalinio komisaro kandidatūra.

Šią savaitę netikėto pasiūlymo tapti policijos generaliniu komisaru vietoj atsistatydinusio Vytauto Grigaravičiaus, LŽ duomenimis, sulaukė Marijampolės policijos komisariato viršininkas Kęstutis Kalinauskas. Apsilankę Marijampolėje, apie tai su vietos policijos vadovu kalbėjo prezidento patarėjas, Nacionalinio saugumo grupės vadovas Mindaugas Ladiga, jo grupėje dirbantis patarėjas teisėsaugos klausimais Ugnius Čižiūnas bei VSD 1-osios (žvalgybos) valdybos viršininko pavaduotojas R.Muraška. Šis pareigūnas į VSD gėdingai grįžo praėjusiais metais, kai po vadinamojo Truniškių kotedžo skandalo buvo priverstas pasitraukti iš prezidento patarėjo posto.

Vakar po užvakarykščio pokalbio komisaras K.Kalinauskas išskubėjo į Vilnių, kur dar kartą gautą pasiūlymą aptarė su neseniai premjero Gedimino Kirkilo patarėju tapusiu Visvaldu Račkausku.

Policijos generalinį komisarą penkerių metų kadencijai vidaus reikalų ministro siūlymu ir Vyriausybės teikimu skiria prezidentas. VSD pareigūnų dalyvavimo šiame procese įstatymai nenumato.

Vis dėlto – ne paslaptis, kad vadinamieji valstybininkai, įsitvirtinę aukščiausiuose valdžios sluoksniuose, ir toliau siekia kontroliuoti svarbiausius šalies teisėsaugos postus. Tai galėtų paaiškinti ir VSD atstovo R.Muraškos, anksčiau dirbusio Marijampolės prokuratūroje ir, kaip teigiama, išsaugojusio ryšius su jam palankiais buvusiais kolegomis, dalyvavimas kandidato atrankos procese. R.Muraškos viršininkas – VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas Dainius Dabašinskas, Turniškių ir VSD skandalų herojus, taip pat iš Suvalkijos, kur buvo komjaunimo veikėjas. Bet kuo čia dėta žvalgyba ir kandidato į policijos vadovus paieška? LŽ vakar nepavyko išsiaiškinti, ar ši patarėjų ir pavaduotojų slapta operacija „Policijos generalinis komisaras” vyksta, gavus prezidento, premjero ir VSD generalinio direktoriaus palaiminimą?

Tai, kad šiomis dienomis su Marijampolės policininkų vadovu kalbėta, LŽ netiesiogiai patvirtino prezidento patarėjas M.Ladiga. „Kaip žinoma, policijos generalinio komisaro kandidatūros klausimas atviras, mes ieškome galimų kandidatų, tačiau darbinių susitikimų nenorėtume komentuoti”, – vakar sakė jis.

Paklaustas, kodėl šią savaitę „darbiniame pokalbyje” Marijampolėje su komisaru K.Kalinausku dalyvavo ir R.Muraška, prezidento patarėjas prabilo aptakiai: „Vyksta daug įvairiausių susitikimų. Žinau, apie kokias aplinkybes kalbate, bet, kaip sakiau, komentuoti nieko nenoriu. O kodėl tokia informacija pasklinda, kas apie tai pasakoja – kitas klausimas.”

Dar nešnekesnis buvo premjero patarėjas V.Račkauskas. Iš pradžių pasiūlęs paskambinti vėliau, netrukus prašneko pakeltu tonu: „Sprendžiu rimtas problemas, esu labai užsiėmęs, netrukdykite man!”

Kalbos apie būsimąją K.Kalinausko karjerą jau pasklido tarp Marijampolės pareigūnų. Kai kurie LŽ kalbinti Marijampolės policijos komisariato darbuotojai pripažino pastarosiomis dienomis girdėję panašias kalbas. Dar labiau jas paskatino staigi vadovo išvyka į sostinę.

50 metų K.Kalinauskas policijos, tada milicijos, pareigūno karjerą pradėjo 1982 metais Širvintose. 1991 metais baigęs Lietuvos policijos akademiją jis atvyko į Marijampolę ir ilgą laiką vadovavo miesto policijos nuovadai.

1999 metais K.Kalinauskas tapo Lazdijų pasienio policijos rinktinės vado pavaduotoju-štabo viršininku. 2000-ųjų pavasarį jis buvo paskirtas Marijampolės policijos komisariato vyresniuoju komisaru, o nuo 2003 metų gruodžio 8 d. vadovauja Marijampolės policijos komisariatui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.