Paukščių gripas pasienio prekybos nebaido

Marijampolės ir Suvalkų (Lenkija) kraštų žmonės vieni pas kitus dažnai važiuoja ne bičiuliautis, o apsipirkti. Šių įprastų kelionių nesustabdė net ir gretimoje valstybėje plintantis paukščių gripas.

Artėjant šventėms Lietuvos ir Lenkijos valstybės sienos Kalvarijos kelio postą kerta beveik dvigubai daugiau krovininių automobilių nei šios savaitės pradžioje. Ypač padidėjo į Lietuvą įvežamų krovinių srautas. Tarp jų nemažą dalį sudaro įvairūs maisto produktai, taip pat paukštiena.

Ankstų penktadienio rytą įvežti į Lietuvą didelį kiekį paukštienos iš Varmijos Mozūrų vaivadijos bandė ir trys vilkikai. Tačiau jiems teko grįžti atgal, nes iš šios vaivadijos paukštienos importas į Lietuvą sustabdytas.

Kaip LŽ sakė Marijampolės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Kastytis Stankus, tokių bandymų šiomis dienomis dar gali būti ne vienas. „Į Lietuvos prekybos centrus paukštienos patenka ne tik iš kaimynės Lenkijos, bet ir iš Olandijos, kitų šalių. Visus krovinius mūsų specialistai atidžiai tikrina ir, jei viskas būna gerai, leidžia važiuoti toliau. Tačiau krovinius iš teritorijų, paskelbtų paukščių gripo židiniais, mes be jokių išlygų grąžinsime atgal”, – tikino K.Stankus.

Tam, anot jo, nuo vakardienos Lenkijos pasienyje dar kartą sustiprinta veterinarijos priežiūra. Ištisomis paromis pradėjo dirbti po 2 veterinarijos specialistus ir po 3 muitinės pareigūnus. K.Stankaus teigimu, kol kas tokių pajėgų pasienyje gal ir užteks, tačiau artėjant šventėms tikrinti į Lietuvą įvežamų krovinių gali būti nusiųsta ir daugiau specialistų.

„Dar verčiamės savo jėgomis – į pasienį važiuoja dirbti mūsų tarnybos darbuotojai, bet visai realu, kad artimiausiu metu prašysime pagalbos ir iš kitų apskrities tarnybų ar net kitų apskričių, nes tikrinti tokius didžiulius srautus krovinių, kokie yra dabar ir kokie prognozuojami ateinančią, prieššventinę, savaitę, neužlaikant jų pasienyje, – labai sunku”, – kalbėjo Marijampolės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas.

Į Lenkiją – pirkinių

Tačiau Lenkijos ir Lietuvos pasienio regionų gyventojai kol kas savo įpročių nekeičia ir tebevažiuoja pirkinių vieni pas kitus.

Suvalkų prekybos centrus Marijampolės krašto gyventojai „atrado” prieš keletą metų, kai tik abi šalys tapo Europos Sąjungos narėmis ir pasienyje nebeliko muitinio tikrinimo. Tada ir plūstelėjo mūsiškiai į Suvalkus, ieškodami kur kas pigesnių drabužių, apavo. Šie šalyje kaimynėje kainuoja vos ne trečdaliu pigiau nei Marijampolėje.

„Į Suvalkų prekybos centrus važiuojam maždaug kartą per mėnesį ar du. Nelygu poreikiai. Ten perkam beveik visus drabužius, kokių mūsų šeimai – man, žmonai ir dviem vaikams reikia. Kai daugiau visko prisiperki, tai kelionė atsiperka, nes Lenkijoje siūti drabužiai Marijampolės turguje kainuoja kur kas daugiau nei mokame Suvalkuose. O tarp miestų nėra nė šimto kilometrų”, – LŽ pasakojo marijampolietis Vidas S.

Iš gretimos šalies marijampoliečiai parsiveža ir įvairių įrankių, statybinių medžiagų, baldų. Pastarieji kone trečdaliu pigesni nei Lietuvoje. „Reikia tik turėti kuo parsigabenti, o pirkti Lenkijoje baldus apsimoka. Iš Suvalkų lengvojo automobilio priekaboje parsivežiau visas virtuvės komplekto spinteles. Jos man nekainavo nė tūkstančio litų. Bet pabandykit Marijampolėje tokias nusipirkti, tai pusantro tūkstančio tikrai neužteks”, – atviravo neseniai naujame bute įkurtuves šventęs vyriškis.

Maistas tampa neįkandamas

Anksčiau lietuviai itin buvo pamėgę iš šalies kaimynės gabentis maisto produktus. Tai labiausiai buvo juntama rudens pradžioje, kai Lietuvoje daugelio maisto prekių kainos staiga šoktelėjo. Lenkijoje jos augo kur kas lėčiau. Apsimokėdavo parsivežti daržovių, vaisių, sulčių, cukraus, saldumynų, kiaulienos.

Tačiau pastaruoju metu kainos pakilo ir Lenkijoje, todėl dabar į Suvalkus važiuoti nusipirkti vien tik jų – jau nelabai verta. Gretimos šalies turguose apsilankę lietuviai gana pavydžiai žvalgosi į ten parduodamas bulves, tekainuojančias tik apie pusę lito už kilogramą. Tačiau dėl bulvių ligų jas įsivežti iš Lenkijos yra draudžiama.

Beveik niekas jau nebeperka ir lenkiškos paukštienos ar kiaušinių, nors šių kainos, palyginti su mūsiškėmis, kur kas mažesnės, o įvežti jos negalima tik iš kelių vaivadijų Lenkijos viduryje. Neabejojama, kad tai – šioje šalyje siaučiančio paukščių gripo įtaka.

Lenkai perka lietuvišką paukštieną

Didžiuosiuose Marijampolės prekybos centruose dažnai galima išgirsti kalbant lenkiškai. Suvalkų krašto gyventojai juose – gana dažni svečiai. Kaip LŽ pasakojo prekybos centrų darbuotojos, labiausiai užsieniečius domina lietuviški alkoholiniai gėrimai, taip pat aukščiausios rūšies itin kokybiški rūkyti mėsos gaminiai, įvairios namų interjero detalės.

„Pastaruoju metu pastebime, kad lenkiškai kalbantys pirkėjai vis dažniau renkasi lietuvišką paukštieną. Tačiau ne bet kokią, bet tą, kuri yra fasuota jau pačiose paukštienos gamybos įmonėse, pradėjo pirkti ir Lietuvos paukštynų kiaušinius”, – LŽ sakė vieno Marijampolės prekybos centro darbuotoja.

LŽ kalbintas lietuvis Juozas T., gyvenantis viename kaime netoli Punsko, prisipažino, kad nėra tikras „prekybos turistas”. Jis neneigė, jog į Marijampolę jį atviliojo ne tik galimybė aplankyti gimines, bet ir noras šventėms parsivežti lietuviškų gaminių.

„Maisto produktų kainos tiek mūsų, tiek ir Lietuvos prekybos centruose dabar labai panašios. Turiu galvoje kokybiškesnius produktus. Ne itin geros kokybės produktų ir pigesnių pas mus yra daugiau, bet jų netrūksta ir čia. Ar jie skanūs – nežinau, nei pats jų perku, nei kitiems siūlau”, – tik Punsko krašto dzūkams būdinga tarme pasakojo Juozas.

Paklaustas, ar nežada parsivežti iš Lietuvos paukštienos gaminių, sakė, jog kol kas pasitenkins tuo, ką užsiaugino savo ūkyje. Tačiau neneigė, kad Lenkijoje aptikus paukščių gripo židinių, yra kilęs nemenkas ažiotažas – daugelis pirkėjų, iki šiol gana dažnai pirkdavusių vištieną ar kalakutieną, dabar jų atsisako ir renkasi kiaulieną ar jautieną.

Ir jis pats, sakė, tikrai vengsiąs įsigyti paukštienos, ypač Lenkijos turguje, kur ji iki šiol buvo labai nebrangi. „Kas ten žino, iš kur ji. Geriau jau nerizikuoti”, – sakė Juozas.

Šį kartą jis į namus iš Marijampolės parsiveš ne vien lietuviškos degtinės ir trauktinės bei midaus, bet ir nedidelį šalto rūkymo skilandį, lietuviškų rūkytų dešrų, pusę kepalo naminės duonos, kitų maisto produktų.

Faktai

Lietuvos mažmeninės prekybos tinklai suskubo reaguoti į pasirodžiusius pranešimus apie Lenkijoje užfiksuotus paukščių gripo atvejus. „Maxima LT” šviežios lenkiškos paukštienos importą sustabdė penktadienį, o „Rimi Lietuva” teigia tai padariusi dar šios savaitės pradžioje. „Norfa” lenkiška paukštiena išvis neprekiauja. Prekybos tinklas „Iki” taip pat tikina, kad jo parduotuvėse galima rasti tik lietuviškos šviežios arba šaldytos paukštienos.

Šiuo metu paukštienos importas į Lietuvą sustabdytas iš tų Lenkijos regionų, kuriuose užfiksuoti paukščių gripo atvejai. Tačiau Lietuva kreipsis į Europos Komisiją ir ragins stabdyti paukštienos produktų importą iš visos Lenkijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Paukščių gripas pasienio prekybos nebaido"

  1. anonimas

    Lietuvos PC prekiauja kaip susitare tik lietuviska paukstiena o tie paukstynai kurie vadinasi lietuviski daznai papildo atsargas lenkiskom vistelem ane?

  2. j;ljk

    o tai pirmadieni bus koks turgus?>

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.