Putinas ir Lukašenka aptarė sąjunginės valstybės klausimus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį susitiko su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka ir taip pademonstravo paramą šiam izoliacijoje atsidūrusiam lyderiui.
Prasidėjus jų deryboms, A.Lukašenka, kuris Vakaruose iš esmės yra atstumtasis ir kuriam taikomos Europos Sąjungos (ES) sankcijos, sumenkino žiniasklaidoje pasirodžiusius spėjimus, kad jiedu imsis veiksmų dėl ilgai atidėliojamo Baltarusijos ir Rusijos sąjunginės valstybės plano.

Teoriškai pagal šį planą V.Putinas galėtų likti valdžioje kitais metais pasibaigus jo antrajai kadencijai.

„Tas ažiotažas, kurį Vakaruose sukėlė (šis) vizitas, kelia nuostabą. Nėra jokių šio vizito poteksčių. Mes, kaip sąjunginės valstybės draugai, dažnai susitinkame, ir aš nustebčiau, jei jūs neatvyktumėte į Minską su oficialiu vizitu”, – žurnalistų akivaizdoje V.Putinui pasakė A.Lukašenka.

Asmeniniai V.Putino ir A.Lukašenkos santykiai dažnai būna įtempti, bet Rusija savo kaimynę laiko labai svarbiu buferiu nuo NATO ekspansijos.

Vienas Kremliaus pareigūnas, prašęs jo pavardės neminėti, žurnalistams sakė, kad siūloma dviejų valstybių sąjungos, kurioje Rusija iš esmės prarytų Baltarusiją, klausimo darbotvarkėje nėra.

Rusų laikraštis „Vremia novostej” rašė, jog svarbiausias klausimas bus atnaujintos derybos dėl Rusijos paskolos, kuri padėtų Baltarusijai apmokėti didėjančias sąskaitas už Rusijos gamtines dujas.

Rusų politikos apžvalgininkas Borisas Kagarlickis nesąmone pavadino spėliones dėl Rusijos ir Baltarusijos susijungimo.

B.Kagarlickis, kuris vadovauja Globalizacijos institutui, sakė, kad V.Putinas po virtinės ginčų bando pataisyti santykius ir kad surengti jo vizitą paskatino A.Lukašenkos praėjusios savaitės apsilankymas Venesueloje.

Nors Rusija palaiko draugiškus santykius su Venesuelos prezidentu Hugo Chavezu (Hugu Čavesu), Maskva baiminasi, kad Baltarusijos ir Venesuelos ryšiai galėtų sumažinti Minsko priklausomybę nuo Rusijos energetinių išteklių, pažymėjo apžvalgininkas.

„Jei gauni pakankamai pigios naftos, tau reikės mažiau Rusijos dujų”, – sakė jis, turėdamas omenyje didelį Venesuelos naftos eksportą. – Sąjunga byra. Ji net nėra to lygio, kokį pasiekė 10-ojo dešimtmečio pabaigoje”.

Baltarusiai „yra labai nusivylę Rusija” ir „jei jie tikrai padarys kažką, kas patiks ES, visi per penkias minutes pamirš apie žmogaus teisių pažeidimus”, pridūrė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.