Latvijos prezidentas suformuoti naują vyriausybę pavedė Guodmaniui

Latvijos prezidentas Valdis Zatleris penktadienį, po to, kai anksčiau šį mėnesį atsistatydino premjeras Aigaras Kalvytis, naują šalies vyriausybę suformuoti pavedė pasitraukiančiam vidaus reikalų ministrui Ivarui Guodmaniui.

Ankstesnė vyriausybė gruodžio 5 dieną turėjo atsistatydinti kilus protestams dėl jos bandymo atleisti Latvijos Kovos su korupcija biuro vadovą ir pasitraukus keliems ministrams.

56 metų vienam iš Latvijos pirmosios partijos ir „Latvijos kelio” susivienijimo lyderiui I.Guodmaniui teks sunki užduotis suformuoti plačią koaliciją iš penkių besivaržančių dešiniųjų parlamento partijų.

V.Zatleris pažymėjo žurnalistams aiškiai nurodęs į tai, kad naująją vyriausybę turi formuoti visos penkios parlamente dirbančios dešiniosios partijos. Dvi didžiausios iš jų premjero poste norėjo matyti savo atstovą, todėl reikėjo ieškoti kompromisinės figūros.

Prezidentas taip pat nurodė, kad būtina laikytis proporcingumo principo – kiek partija Seime turi balsų, tiek vietų ji turi turėti ir vyriausybėje.

Savo pasirinkimą jis pagrindė tuo, kad I.Guodmanyje „junti brandą ir patyrimą” ir kad nuo pat derybų pradžios jis įrodė, kad įsitraukė į šį procesą su valstybinės atsakomybės jausmu.

Atsakydamas į klausimą, ką jis darys, jeigu nepavyks užtikrinti, kad formuojant vyriausybę dalyvautų visos penkios partijos, prezidentas atsakė: „Leiskim Ivarui Guodmaniui dirbti. Pažiūrėsim, koks bus rezultatas”.

Šalies vadovas pridūrė, kad konkretus terminas, į kurio turi būti suformuota vyriausybė, nėra nustatytas.

I.Guodmanis, turintis fiziko išsilavinimą, į politiką atėjo Latvijai pradėjus vaduotis iš sovietinės okupacijos. 1988-1990 metais jis buvo Latvijos liaudies fronto pirmininko pavaduotojas, o 1990-1993 metais buvo pirmasis po komunizmo žlugimo šalies vyriausybės vadovas.

Kilus ekonominei krizei jis pasitraukė iš politinės scenos ir nuėjo į verslą, vadovavo keliems bankams.

1998 metais I.Guodmanis grįžo į politiką – buvo išrinktas į Seimą ir vienus metus ėjo finansų ministro pareigas. 2003 metais tapo „Radio SWH” roko programų vadovu.

2004 metais buvo išrinktas sąjungos „Latvijos kelias” pirmininku, o po jos susivienijimo su Latvijos pirmąja partija – vienu šios jungtinės partijos pirmininku.

Nuo 2006 metų spalio I.Guodmanis, kuris yra vedęs ir turi tris vaikus, eina vidaus reikalų ministro pareigas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.