Prezidento kritikos strėlės nukreiptos ne ta linkme – konservatorių lyderis

Prezidento Valdo Adamkaus kritikos strėlės nukreiptos netinkama linkme – problemos slypi ne Seimo, o Vyriausybės darbe, mano opozicinės Tėvynės sąjungos (TS) lyderis Andrius Kubilius.
„Mūsų giliu įsitikinimu, problemos slypi ne Seimo, o Vyriausybės veikloje. Bet prezidentas, atvirkščiai, daugiausia kritikuoja parlamentarus ir vos probėgšmiais užsimena apie nepadarytus ministrų kabineto darbus”, – teigiama penktadienį išplatintame konservatorių pirmininko pranešime.

Nepaisant tokių deklaracijų, konservatoriai pastaruoju metu telkia pastangas ne Vyriausybės nušalinimui, o Seimo paleidimui ir pirmalaikių rinkimų surengimui.

Valstybės vadovas trečiadienį pažėrė kritikos Seimui, nuėjusiam „peštynių keliu”, į būsimų rinkimų kampaniją įsitraukusiems politikams, bei pareiškė matantis aiškius bandymus išbalansuoti Lietuvos politinę sistemą. Kartu V.Adamkus pabrėžė, jog nesileis įtraukiamas į tuščias diskusijas dėl pirmalaikių rinkimų.

A.Kubilius sako, kad ministrų kabinetas turi būti politinių procesų lyderis ir privalo rodyti kelią, kuriuo einant būtų išspręstos problemos. Jeigu šis „lyderystė” stringa, tuomet, konservatoriaus nuomone, Vyriausybė turi galvoti apie atsistatydinimą.

„Negaliu nepritarti tiems politikos ekspertams, kurie mano, kad dabar geriausia išeitis būtų pirmalaikiai Seimo rinkimai ir nauja Vyriausybė. Todėl ir kreipiausi į prezidentą. Bet šalies vadovas apie tai nenori diskutuoti. Galiu tik apgailestauti, kad prezidentas V.Adamkus į konservatorių pasiūlymus atsako kritika mūsų partijai”, – guodžiasi TS pirmininkas.

Konservatoriai praėjusią savaitę laišku kreipėsi į prezidentą, kuriame reiškė susirūpinimą dėl socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujama mažumos Vyriausybės esą nesprendžiamų kai kurių svarbių problemų, pirmiausia energetikos ir valstybės finansų srityse, bei siūlė šalies vadovui inicijuoti pirmalaikius rinkimus kitų metų kovo mėnesį.

Prezidentas jam peršamas pirmalaikių rinkimų iniciatyvas pavadino tuščiomis kalbomis ir priminė, kad Seimas gali pats nuspręsti pasileisti.

A.Kubilius taip pat sako apgailestaująs, jog šalies vadovas įvairius konservatorių pasiūlymus bei diskusiją apie valstybės institucijose slypinčias problemas atremia kritika Tėvynės sąjungai.

„Juk diskusija dėl problemų įvairiose institucijose jokiu būdu nėra tų institucijų griovimas. Manau, kad šalyje neturėtų būti nė vienos įstaigos, kuri negalėtų būti kritikuojama parlamentarų, jei jiems atrodo, kad yra ką kritikuoti”, – aiškinasi A.Kubilius.

Konservatorių kritikos smaigalyje yra atsidūrusios tokios kertinės valstybės institucijos kaip Valstybės saugumo departamentas, Užsienio reikalų ministerija, krašto apsaugos sistema.

Šalies vadovas trečiadienį savo kalboje sakė, kad tokia kritika yra nepagrįsta ir ateityje gali brangiai kainuoti jaunam Lietuvos suverenumui.

Seimo narys Petras Gražulis, reaguodamas į konservatorių „be atvangos eskaluojamą pirmalaikių Seimo rinkimų temą”, pasiūlė jiems patiems pirmiausia parodytipavyzdį atsisakant Seimo nario mandatų.

„Mano manymu, jeigu pirmalaikių rinkimų siūlytojai konservatoriai jau yra išsisėmę ir nebegali nieko naudingo nuveikti Lietuvos valstybės ir visuomenės labui, siūlau jiems Vyriausiajai rinkimų komisijai įteikti prašymus dėl Seimo nario mandato atsisakymo ir atsistatydinti. Tokiu būdu jie įrodytų savo principingą poziciją, o ne tuščią politikavimą”, – rašo Liberaldemokratų frakcijos narys P.Gražulis penktadienį paskelbtame atvirame kreipimesi į konservatorius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

4 atsiliepimai į "Prezidento kritikos strėlės nukreiptos ne ta linkme – konservatorių lyderis"

  1. Protingas

    Kubiliaus pasiulymas ir nuoseklus veikimas. O koks pasimetimas ir ideju badas „valstybininku” puseje, jeigu nieko geresnio uz Grazuli nesurado. Beje, apie Grazuli monsinjoras Svarinskas yra pasakes, kad dideleje seimoje visko pasitaiko 😀

  2. kitoks...

    Esmė net ne Gražulyje. Spygaut apie pirmalaikius rinkimus daug proto nereikia. Va jeigu patys konservatoriai save paleistų, kokiam penkmečiui mano pagarbą užsitarnautų. Tik kad netikiu kažkaip tais konservatoriais ir jų padorumu… Ir Svarinskas čia niekuo dėtas.

  3. cha

    Kubilius nacionalini investuotoja formuotu su „norfa” 🙂

  4. pritariu

    pritariu Andriui Kubiliui, dekoju uz kieta opozicija, permainu reiketu visoms isvardintoms ministerijoms PLIUS SVIETIMO MINISTERIJA, nusalinamt nuo pareigu vistele Zakaitiene ir pakeliant atlyginimus mokytojams.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.