Socialliberalai norėtų didesnių galių prezidentui paleisti Seimą

Socialliberalai norėtų šalies Konstitucijoje įtvirtinti „laisvesnę” nuostatą, leidžiančią prezidentui krizės atveju paleisti Seimą.
Pasak Naujosios sąjungos lyderio Artūro Paulausko, šiuo metu liberalų keliama pirmalaikių rinkimų idėja yra tik viena medalio pusė – esą galima inicijuoti priešlaikinius rinkimus, tačiau po jų egzistuoja reali tikimybė vėl grįžti į tą pačią situaciją su mažumos Vyriausybe.

„Jeigu mes kalbėtume apie šios dienos aktualiją – Seimo pasileidimą, tai mes kaip alternatyvą arba papildomą sąlygą keliame, kad šis Seimas, jeigu darys tokį sprendimą, kad visgi padarytų konstitucinę pataisą. Padarykim konstitucinę pataisą, užtikrinkime, kad tokių situacijų ateityje būtų mažiau, tada galim spręsti pasileidimo klausimą”, – BNS sakė A.Paulauskas.

Anot jo, kalbėdami apie Liberalų sąjūdžio Seime iškeltą siūlymą balsuoti dėl pirmalaikių rinkimų surengimo soclibai kelia papildomą sąlygą – pakeisti Konstituciją taip, kad prezidentui būtų užtikrinama galimybė paprasčiau paleisti Seimą.

Pagal dabar galiojančią Konstituciją, paleisti Seimą ir skelbti pirmalaikius parlamento rinkimus teisę turi ne mažesnė nei 85 seimūnų grupė bei prezidentas. Šalies vadovo teisę realizuoti galima tik dviem atvejais: jeigu Seimas tam tikrą laiką nepriima sprendimo dėl naujos Vyriausybės programos arba du kartus iš eilės jai nepritaria, antra, kai skelbti priešlaikinius rinkimus pasiūlo ministrų kabinetas, jeigu Seimas juo pareiškia tiesioginį nepasitikėjimą.

Po diskusijų su Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto Teisės filosofijos profesoriumi Sauliumi Arlausku, socialliberalai nutarė, kad galima diskutuoti apie tokią prezidento teisę, kai šalies vadovas skelbia pirmalaikius rinkimus, jeigu Seime daugiau kaip per 30 dienų nesudaroma Vyriausybę remianti parlamentinė dauguma.

„Iškilo klausimas, kad galėtų būti pakeista Konstitucija, o prezidentui suteikta teisė paleisti Seimą arba skelbti pirmalaikius rinkimus tada, kai Vyriausybė nėra remiama Seimo daugumos. Tai yra toks atvejis, kada Vyriausybė negali priimti pagrindinių sprendimų, nes Seimo mažuma negali atsispirti įvairiems projektams, didinantiems finansinę valstybės atsakomybę”, – pasakojo A.Paulauskas.

Pasak S.Arlausko, kuris savo nuomonę antradienį išdėstė Naujosios sąjungos frakcijos posėdyje, pagrindinė mintis ta, kad prezidento galios turi būti stiprinamos ne kaip prezidentinės, bet kaip parlamentinės valstybės vadovo – šalies vadovas tokiu atveju neturėtų jokių svarbių vykdomosios valdžios galių, išskyrus užsienio politikos klausimais, tačiau jis kontroliuotų visą politinę sistemą rezerve turėdamas galimybę paleisti Seimą.

„Šita nuostata yra preventyvi savo esme”, – pabrėžė S.Arlauskas.

Jis taip pat siūlė alternatyvų pagrindinio šalies įstatymo pataisos variantą, kai prezidentas pirmalaikius rinkimus skelbia pasitaręs su Seimo pirmininku bei Vyriausybe tuomet, kai ministrų kabinetas negali efektyviai veikti arba netenka visuomenės pasitikėjimo. Tačiau šis siūlymas socialliberalams nepasirodė vertas dėmesio dėl pernelyg didelio neapibrėžtumo.

Konsoliduoti seimūnus pirmalaikiams rinkimams užsimojo liberalai – esą reikia padėti tašką viešojoje erdvėje vykstančioms spekuliacijos šia tema. Opozicinė Liberalų sąjūdžio frakcija sakosi sieksianti atskleisti tikrąjį parlamentarų požiūrį į pirmalaikius parlamento rinkimus siūlydama dėl jų atvirai pasisakyti ir balsuoti.

Idėjos neatmetė ir viena didžiausių opozicinių Tėvynės sąjungos frakcijų. Konservatoriai praėjusią savaitę laišku kreipėsi į prezidentą, kuriame reiškė susirūpinimą dėl esą socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujama mažumos Vyriausybės nesprendžiamų kai kurių svarbių problemų, pirmiausia energetikos ir valstybės finansų srityse, bei siūlė šalies vadovui inicijuoti pirmalaikius rinkimus kitų metų kovo mėnesį.

Prezidentas Valdas Adamkus ne kartą yra užsiminęs, kad pirmalaikių rinkimų raktas guli Seime.

Šiuo metu šalies vadovas galėtų paskelbti pirmalaikius rinkimus tik Vyriausybės siūlymu, jeigu Seimas pareiškia jai tiesioginį nepasitikėjimą.

Pirmalaikiai rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per tris mėnesius nuo sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų priėmimo.

Eiliniai Seimo rinkimai turėtų vykti kitų metų rudenį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.