Putinas vyksta į Minską dalyvauti posėdyje dėl sąjunginės valstybės

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį vakare su oficialiu vizitu atvyks į Minską, kur dalyvaus Rusijos ir Baltarusijos sąjunginės valstybės Aukščiausiosios valstybės tarybos (AVT) posėdyje, pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.
AVT neposėdžiavo lygiai metus, o Minske toks posėdis nevyko beveik penkerius metus. Tiek pat laiko praėjo ir po praėjusio V.Putino apsilankymo Baltarusijoje – darbo vizito, kuris įvyko 2003 metų sausį ir kurio tikslas buvo dalyvauti AVT posėdyje.

Visi vėlesni AVT posėdžiai vyko Rusijoje; praėjusį kartą posėdis buvo surengtas 2006 metų gruodžio 15 dieną. Per metus po jo V.Putinas ir Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka buvo susitikę vieną kartą – spalio mėnesį, per Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) viršūnių susitikimą Dušanbėje.

Kaip išvakarėse sakė sąjunginės valstybės sekretorius Pavelas Borodinas, per Rusijos ir Baltarusijos aukščiausio lygio derybas bus aptarti „užsienio politikos, energetikos balanso, konstitucinio akto parengimo, … mokėjimo priemonės įvedimo ir kiti klausimai”.

Pasak sekretoriaus, svarbiausias darbotvarkės klausimas yra „konstitucinio akto, kuris taps sąjunginės valstybės pereinamojo periodo konstitucija, rengimas”.

„Yra variantų, kad Rusijos prezidentas taps sąjunginės valstybės prezidentu, o Baltarusijos lyderis – viceprezidentu. Yra variantų, kad prezidentas bus renkamas kolegialiai, o viceprezidentais taps mūsų dviejų valstybių vadovai. Yra ir kitų variantų”, – sakė P.Borodinas.

Praėjusią savaitę žiniasklaidos priemonės, remdamosi šaltiniais A.Lukašenkos aplinkoje, pranešė, kad Maskva ir Minskas artimiausiu metu pasirašys konstitucinį aktą ir kad šis dokumentas esą jau parengtas.

Be to, tuose pranešimuose buvo sakoma, kad V.Putinas esą taps sąjunginės valstybės prezidentu, kai baigsis jo dabartinė, antroji iš eilės Rusijos prezidento kadencija, o A.Lukašenka – sąjunginio parlamento pirmininku.

Kremlius šiuos pranešimus pavadino „spekuliatyviomis fantazijomis”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.