Bažnyčią gramzdina žemiškos skolos

Lietuvos dvasininkai priversti kovoti su finansinėmis problemomis. Daugelyje šalies parapijų bažnyčios neturi pinigų susimokėti už elektrą ir šildymą. Mišias kunigams tenka laikyti net apsirengus kailinius, rašo „Vakaro žinios”.

Lietuvoje bažnyčios išlaikomos tik tikinčiųjų aukomis. Tačiau pastaraisiais metais, ypač atokesnėse parapijose sumažėjus žmonių, klebonai priversti bristi į skolas ir sukti galvas, kaip išgyventi žiemą. Apie maldos namų remontą dvasininkai teigė jau net nebesvajoją.

Tad didžiųjų katalikų švenčių laukiama ir dėl didesnės finansinės paramos. Kunigai pripažįsta, jog parapijiečiai per šv.Kalėdas ir šv.Velykas aukoja dosniau.

Rokiškio Šv.apaštalo evangeliko Mato bažnyčios klebonas Jonas Janulis tvirtino, kad parapijiečių paramos bažnyčiai seniai nebeužtenka.

„Aukų užtenka tik egzistuoti. Mes negalime net susimokėti už šilumą – bažnyčia net ir žiemą nėra šildoma. O kaip spręsti – nieko negalime padaryti. Tiesa, buvome gavę iš kurijos pašalpą, kai jau sienos ėmė byrėti. Bet reikia rinkliavas imti ir seminarijai, popiežiui, šventajai žemei – vietos bažnyčiai mažai belieka”, – „Vakaro žinioms” neslėpė bėdų J.Janulis.

Pasak dvasininko, žmonės aukoja tiek, kiek išgali – aukų pagausėja tik per didžiąsias katalikų šventes.

„Žmonių gyvenimo lygis kyla, tad ir mes aukų surenkame daugiau. Tačiau, pavyzdžiui, statybinių medžiagų kainos šoktelėjo trigubai, tad neišgalime remontuoti bažnyčios, tvora baigia išgriūti. Vyskupas atsako, jog ir prie sugriuvusios tvoros dar galima melstis – svarbu, stogas nėra kiauras”, – sakė J.Janulis.

Vilniaus rajono Maišiagalos seniūnijoje, Karviuose, esančios Šv.Juozapo bažnyčios klebonas Bronislovas Juozas Jaura pasakojo, jog išjungus šildymą

mišias žiemą tenka laikyti užsimetus kailinius, o vargonininkas atlyginimo jau net nebeprašo.

„Elektrai pinigų dar užtenka, apie šildymą jau nėra net ko kalbėti – apsimaunu veltinius, pirštines, užsimetu kailinius ir aukoju mišias. Vargonininkas dirba labdaringai. Tiesa, rajono valdžia skyrė 10 tūkstančių grindims sudėti – medinės bažnyčios grindys buvo nekeistos nuo 1893-iųjų. Parapijiečiai aukoja vangiai – kaimas sensta, ne tik vyresnieji, bet ir apsilankantis jaunimas neturi pinigų”, – problemas dėstė klebonas.

Jis prisipažino, kad per šventes pagausėjančios aukos naudojamos tik skoloms dengti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Bažnyčią gramzdina žemiškos skolos"

  1. :((

    Niekas nebetiki Dievu, visi tiki į PINIGĄ, net ta pati bažnyčia iš JO gyvena.Va taip 😯

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.