Savivaldos problemas gožia artėjantys rinkimai

Kovai dėl kitos kadencijos Seime aktyviai besirengiantys politikai visiškai pamiršo, kad nebaigė rengti savivaldos rinkimus patobulinti turinčių įstatymų projektų.

Politinės partijos neskuba pareikšti nuomonės dėl vietos savivaldos modelio, tiesioginių mero rinkimų ir savivaldybių tarybų rinkimų sistemos keitimo. Be to, remiantis įstatymais, turi būti atsižvelgta į Konstitucinio Teismo (KT) nutarimą, kuriuo buvo konstatuota, kad savivaldos rinkimuose gali dalyvauti ne tik partijų sąrašuose įrašyti piliečiai.

Toks politikų atsainumas trikdo Seimo valdybos sudarytos darbo grupės Savivaldybių tarybų įstatymo pataisoms parengti planus. Likus keturioms dienoms iki numatytų darbų pabaigos, grupės vadovė socialdemokratė Violeta Boreikienė kreipėsi į Seimo valdybą ir prašė užduočių atlikimo terminus pratęsti iki kitų metų balandžio ar net birželio. Vieninteliam grupės nariui visuomenininkui atrodo, kad nesklandumai kyla dėl nemokėjimo organizuoti darbus.

Projektai parengti

Pasak V.Boreikienės, pagrindinis stabdys, trukdantis priimti savivaldos ir jos rinkimus reglamentuojančių įstatymų pataisas –

politinio sprendimo, kokia turėtų būti tiesiogiai renkamo mero vieta savivaldos struktūroje, nebuvimas. „Ar mes norime mero prezidento, kuris tik nurodinėja ir kontroliuoja, ar mero premjero – vykdomosios valdžios atstovo?” – retoriškai klausė parlamentarė. Kitas atviras klausimas, ties kuria savivaldos rinkimų sistema – mišria ar proporcine – reikėtų apsistoti.

Tačiau dėl to, ką vasarį konstatavo KT, niekas neabejoja ir nediskutuoja. „Visuomeninių organizacijų atstovai ir nepartiniai asmenys tikrai gali būti ramūs, įstatymas netrukus bus pataisytas”, – tikino V.Boreikienė. Pasak parlamentarės, praktiškai visi pataisų projektai jau parengti.

Pasigedo realaus darbo

Konstitucinių teisių gynimo agentūros vadovas Liudvikas Ragauskis – vienintelis minėtos Seimo darbo grupės narys, atstovaujantis visuomeninėms organizacijoms. Jis piktinasi, kad praėjus pusei metų nuo grupės įsteigimo, iki šiol nematė pagal KT sprendimą pataisyto Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo projekto.

L.Ragauskio nuomone, taip yra dėl to, kad grupė, kurią sudaro 20 asmenų, neturi aiškaus darbo reglamento. Todėl dirbama neracionaliai ir net chaotiškai.

Be to, visuomeninės organizacijos atstovas prisipažino susidaręs nuomonę, kad, pasinaudodami KT nutartimi, politikai apskritai bando reformuoti visą savivaldos rinkimų sistemą.

L.Ragauskis prisipažino nusivylęs tuo, kaip Seime rengiami teisės aktų projektai. „Darbas šioje grupėje rodo visišką nekompetenciją organizuojant įstatymų leidybą”, – sakė jis.

L.Ragauskio žiniomis, šiai darbo grupei Seimo valdyba yra skyrusi 25 tūkst. litų. Užmokestį už atliktą darbą gali gauti tik jis. „Tikrai nepretenduoju, kad man būtų mokama. Pasiūliau užsakyti tyrimus, ką apie savivaldos rinkimų sistemą mano paprasti piliečiai. Žinote, kokia buvo nuomonė? Kam tų kaimiečių klausti, jie vis tiek nieko nesupranta”, – piktinosi visuomeninės organizacijos vadovas.

L.Ragauskis teigė susidaręs įspūdį, kad darbo grupės vadovei V.Boreikienei tiesioginių mero rinkimų klausimas yra kur kas svarbesnis nei KT nutarimo įgyvendinimas.

Niekas neskuba

Pagal dabar galiojančią proporcinę Lietuvos savivaldybių tarybų rinkimų sistemą dėl mandatų gali varžytis tik į politinių partijų sąrašus įtraukti kandidatai. Vasario mėnesį KT konstatavo, kad tokia rinkimų tvarka prieštarauja Konstitucijai.

KT taip pat pareiškė, kad situaciją gali pakeisti tik Seimas, keisdamas Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą. Parengti projektą buvo pavesta V.Boreikienės vadovaujamai darbo grupei.

Liepos viduryje, atsižvelgus į balsavimo dėl kai kurių Konstitucijos straipsnių keitimo rezultatus, šiai darbo grupei buvo suformuluota ir kita užduotis – parengti dar kelių įstatymų projektus.

Rugsėjį darbo grupės vadovė kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Muntianą atkreipdama dėmesį, kad būtina inicijuoti politinių partijų vadovų pasitarimą dėl savivaldybių tarybų rinkimo modelio. Pasak V.Boreikienės, kol kas savo nuomonę pareiškė tik trys partijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.