Ministerijų darbuotojai laukia premijų

Ar duos pinigų prieš šventes, o jei duos – tai kiek? Toks klausimas artėjant Kalėdoms kamuoja ne vienos ministerijos ir valdiškos įstaigos darbuotojus. Pastaraisiais metais kone atlyginimo dydžio šventinės premijos būdavo išmokamos daugeliui tarnautojų, tačiau šįmet padėtis pasikeitė.
Greičiausiai jie šįmet jų negaus, nes nėra sutaupytų lėšų, rašo „Lietuvos rytas”. Pagrindinė to priežastis – užimti visi darbuotojų etatai, maksimalūs premjero patarėjų atlyginimai ir išnaudoti visi komandiruotėms skirti pinigai. Buvę Vyriausybės vadovo Gedimino Kirkilo pirmtakai sugebėdavo iš šių fondų sutaupyti ir metų pabaigoje pavaldinius pamaloninti premijomis.

Tuo tarpu Krašto apsaugos ministerijos civiliai pareigūnai, šauktiniai ir profesionalūs kariai gali tikėtis dosnių Kalėdų.

Jiems bus išmokėtos nuo 90 iki 100 procentų tarnybinio atlyginimo dydžio Kalėdų premijos. Tokia tvarka šioje ministerijoje – kiekvienais metais.

Premijų gali tikėtis ir visos valstybės piniginę prižiūrinčios Finansų ministerijos pareigūnai. Jų premijų dydis priklausys nuo to, kaip buvo įvertintas visų metų darbas. Tie, kurie sulaukė gerų ir labai gerų įvertinimų, gaus nuo 50 iki 100 proc. tarnybinės algos dydžio premijas. Jos bus mokamos iš sutaupytų darbo užmokesčio fondo lėšų.

Užsienio reikalų ministerija šiemet nutarė paskatinti mažiausias algas gaunančius, bet geriausiai dirbančius savo pareigūnus. Kol kas neaišku, kas ir kokio dydžio Kalėdų premijas gaus, nes dar nesuskaičiuotos per metus sutaupytos lėšos. Neatmestina, kad geriausiems bus išmokėtos atlyginimo dydžio premijos.

Kai kuriose ministerijose apie Kalėdų premijas vengiama iš viso kalbėti, jos dangstomos įvairių išmokų pavadinimais.

Antai Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai tvirtino, kad nei pernai, nei užpernai, nei anksčiau Kalėdų premijos nebūdavo mokamos. Tačiau už gerus darbo rezultatus kaip paskatinimas išmokami priedai, kurių dydis neskelbiamas.

Kitos ministerijos metų pabaigoje apskritai premijų arba paskatinamųjų išmokų nemoka, bet tai padaro po švenčių, sausio mėnesį. Todėl niekas net nepastebi ir nekritikuoja, kad buvo kokios nors premijos ar buvo išlaidaujama, kai viskam stinga pinigų. Panašiai pernai gudravo Ūkio ministerija. Kaip bus šiais metais, jos atstovai dar nežino. Nenuspręsta, bus premijos ar ne ir ar visiems jos bus skiriamos.

Žemės ūkio ministerijoje taip pat dar svarstoma, kokio dydžio ir kam bus išmokamos Kalėdų premijos. Pernai jas gavo ne visi darbuotojai.

Paklaustas apie premijas kultūros ministras Jonas Jučas buvo atviras: „Mes tikrai turime gerų darbuotojų ir labai norėtume juos prieš Kalėdas bei Naujuosius metus paskatinti, tačiau visai nebeturime pinigų”.

Tuo tarpu susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius dar nesuskaičiavo visų sutaupytų pinigų ir neįvertino, kas ir kaip šįmet dirbo. Tačiau ministerijoje kalbama, kad pinigų premijoms nebus gailima. Čia jau seniai baiminamasi, kad po privačias bendroves išsilakstys geriausi specialistai.

„Kokios premijos? Mums dabar svarbiausia pažaboti mokytojų streikus”, – išgirdę klausimą apie Kalėdų premijas atsakė Švietimo ir mokslo ministerijos pareigūnai. Pasak dienraščio, nors visos šalies mokytojai kasdien šaukia dėl mažų atlyginimų, o ministrei Romai Žakaitienei gresia interpeliacija, jos pavaldiniai greičiausiai šiokias tokias premijas gaus. Puse lūpų ministerijoje kuždamasi, kad patiems geriausiems po kelis šimtus bus išmokėta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Ministerijų darbuotojai laukia premijų"

  1. mokytojas

    gal ministeriju darbuotojai pasidalintu naujametiniais priedais su mokytojais? – is anksto dekoju

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.