Vyriausybė parengė priemones, kaip sušvelninti infliacijos padarinius – G.Kirkilas

Vyriausybė parengė priemones infliacijos padariniams švelninti.

Premjeras socialdemokratas Gediminas Kirkilas sako, kad kainų kilimas socialiai remtiniems gyventojams bus kompensuotas.

„Vakar (pirmadienį – BNS) toks planas vidutinės trukmės aptartas Vyriausybės pasitarime, o trečiadienį mes turbūt pritarsime jam Vyriausybės posėdyje ir pateiksime Seimui. Taip pat mes numatome – kas svarbiausia žmonėms – kiek mes galėsime kompensuoti kainų kilimą. Čia yra eilė priemonių – ir pensijų pakėlimas, kitos socialinės išmokos – pagrindinis dalykas – padėti žmonėms, ypač socialiai remtinoms grupėms”, – interviu Lietuvos radijui antradienį sakė G.Kirkilas.

Jis teigė tikintis, kad Seimas priims Vyriausybės siūlomas įstatymų pataisas, tačiau nekomentavo, kokios tai bus pataisos.

Paklaustas, ar yra kuriamas rimtas antiifliacinis planas, kaip valdyti infliaciją, o ne tik kaip kompensuoti žmonėms jos pasekmes, G.Kirkilas tvirtino, kad šis planas remiasi fiskalinės drausmės įstatymu: „Mes daugiau nei esame numatę nedidinsime nei biudžeto, nei kitų išmokų, o svarbiausia dalykas šiame plane – kad 2009 metais biudžetas būtų subalansuotas. Ir toks jis gali būti”.

„Jei ši Vyriausybė turėtų daugumą Seime, būtų galima taip kelti klausimą, kaip jūs keliate, tačiau dar iki biudžeto priėmimo Seimas priėmė kai kuriuos sprendimus, kurie maždaug tokį deficitą ir sudaro – tai valdininkų atlyginimo pakėlimas”, – kalbėjo G.Kirkilas.

Pasak premjero, daugiausia įrankių valdyti infliaciją turi centrinis bankas.

Vyriausybė tikisi, kad kitų metų pavasarį vidutinė metinė infliacija Lietuvoje sieks 6,5 proc., o 2009-ųjų antroje pusėje ji pasieks Mastrichto infliacijos rodiklį, ir tai leis Lietuvai po 2010 metų įsivesti eurą.

Tačiau analitikai skeptiškai vertina tokias Vyriausybės prognozes ir tvirtina, kad kitų metų pradžioje vidutinė metinė infliacija šalyje bus apie 10 proc., o 2009-ųjų pabaigoje – apie 5 procentus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.