Lietuvos užsienio prekybos deficitas šiemet per dešimt mėnesių padidėjo 26,9 proc.

Lietuvos užsienio prekybos deficitas šiemet sausį-spalį sudarė 14,2 mlrd. litų ir buvo 26,9 procento didesnis nei pernai tuo pačiu metu.

Statistikos departamento ir negalutiniais muitinės deklaracijų bei Intrastato ataskaitų duomenimis, šiemet sausį-spalį eksportuota 36 mlrd. litų vertės prekių, importuota prekių, kurių vertė – 50,2 mlrd. litų. Prekybos su ES valstybėmis statistiniai duomenys buvo patikslinti gavus PVM deklaracijų duomenis.

Šiemet per pirmuosius dešimt mėnesių, palyginti su pernykščiu tuo pačiu laikotarpiu, eksportas ir importas padidėjo atitinkamai 10,3 ir 14,5 procento.

Eksporto augimui įtakos turėjo plastikų ir jų dirbinių (84,5 proc.), antžeminio transporto priemonių (28 proc.), trąšų (45,1 proc.), mašinų ir mechaninių įrenginių (24,5 proc.) eksporto padidėjimas. Importo augimą lėmė antžeminio transporto priemonių (44,1 proc.), organinių chemijos produktų (2,5 karto), elektros mašinų ir įrenginių (21,5 proc.) importo padidėjimas.

Šiemet spalį, palyginti su rugsėju, eksportas ir importas padidėjo atitinkamai 3,8 ir 1 procentu. Neatsižvelgus į sezoniškumą, eksportas ir importas padidėjo atitinkamai 1 ir 1,5 procento.

Šių metų spalį, palyginti su pernykščiu tuo pačiu mėnesiu, eksportas ir importas padidėjo atitinkamai 12,2 ir 10,6 procento.

Šiemet sausio-spalio mėnesiais svarbiausi Lietuvos eksporto partneriai buvo Rusija (14,7 proc.), Latvija (13 proc.), Vokietija (10,8 proc.), Lenkija (6,4 proc.). Svarbiausi importo partneriai – Rusija (17,8 proc.), Vokietija (15,1 proc.), Lenkija (10,7 proc.), Latvija (5,3 proc.).

Šiemet per pirmuosius dešimt mėnesių didžiausią Lietuvos eksporto dalį sudarė mineraliniai produktai (14,3 proc.), mašinos ir mechaniniai, elektros įrenginiai (12,4 proc.), transporto priemonės ir pagalbiniai transporto įrenginiai (10,7 proc.). Didžiausią importo dalį – mašinos ir mechaniniai, elektros įrenginiai (17,2 proc.), mineraliniai produktai (17,1 proc.), transporto priemonės ir pagalbiniai transporto įrenginiai (16,6 proc.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.