Prezidentas baiminasi populizmo pergalės Seimo rinkimuose

Prezidentas Valdas Adamkus ragina nesvarstyti pirmalaikių Seimo rinkimų idėjos, o likusį laiką iki eilinių rinkimų susitelkus padirbėti.
Prezidentas taip pat pripažįsta su baime laukiantis šių rinkimų, nes juose gali laimėti pupulistinės jėgos.

„Neslėpsiu, kad į būsimus rinkimus žvelgiu su tam tikra baime. Baiminuosi, kad gali būti pernelyg daug radikalių pasikeitimų, kuriuos paskatintų galima populizmo pergalė per Seimo rinkimus. Akivaizdu, kad kainų didėjimas nepridės populiarumo dabar esantiems valdžioje”, – interviu dienraščiui „Kauno diena” sakė V.Adamkus.

Pasak jo, „populizmas kelia galvą”.

„Ko vertas vien faktas, kad pradėta kalbėti apie lito devalvavimą. Aš kategoriškai atmetu tokią galimybę. Taip populistiškai klausimai gali būti keliami ir rinkimų kampanijos metu. To aš labiausiai bijau – per rinkimus, naudojantis dabartinių ekonominių sunkumų labiausiai paliestų žmonių jausmais, gali vėl atsirasti įvairūs nieko nepagrįsti gąsdinimai, pažadai. Tai tikrai gali pakeisti visą konfigūraciją Seime ir taip tik pabloginti politinę padėtį. Vietoje to, kad eitume stipresnės demokratijos keliu, galime žengti žingsnį atgal”, – pabrėžė prezidentas.

Paklaustas, ar tokioje situacijoje pirmalaikiai rinkimai nebūtų geriausia išeitis, prezidentas priminė, kad iki eilinių Seimo rinkimų „nebeliko nei metų, nei net dešimties mėnesių”.

„Juk kampanija iš esmės vyksta jau dabar. Netgi jeigu Seimas imtųsi vykdyti visas procedūras siekdamas pirmalaikių rinkimų, tai užtruktų ne vieną savaitę, ko gero, ir ne vieną mėnesį. O tada jau ir eiliniai rinkimai bus čia pat. Tad gal neverta aušinti burnų dėl pirmalaikių rinkimų, bet dar bent truputį susitelkus padirbėti tautos labui”, – sakė V.Adamkus.

Komentuodamas opozicinių konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus kreipimąsi su raginimu inicijuoti nepasitikėjimą Vyriausybe ir pirmalaikius Seimo rinkimus, prezidentas pakartojo, kad tokios iniciatyvos gali imtis ir Seimo opozicija.

„Ponui A.Kubiliui galiu tik tiek pasakyti – jo pozicija sunkiai logiškai pateisinama. Kaip bebūtų, konservatoriai šiuo metu yra mažumos Vyriausybės bendrininkai. Gal ir negalime to vadinti meile, tačiau konservatoriai ir socialdemokratai flirtuoja, o dėl to flirto mes turime egzistuojančią mažumos Vyriausybę.

Opozicija Seime turi daugumą. Jeigu ji nepatenkinta Vyriausybe, ji gali tai garsiai ištarti, imtis atitinkamų teisinių veiksmų. Taigi viskas Seimo rankose”, – kalbėjo prezidentas.

Atmetęs prielaidas, kad globoja socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujamą mažumos Vyriausybę, V.Adamkus kartu akcentavo, jog dalį atsakomybės turėtų prisiimti ir Seimas.

„Vis dėlto tai yra mažumos Vyriausybė. Seimas turi opozicinę daugumą. Nemažai sprendimų Seime yra priimta opozicijos balsais. O Vyriausybė yra priversta tuos sprendimus vykdyti. Tad Seimas irgi turi prisiimti nemenką dalį atsakomybės už nuveiktinus darbus”, – kalbėjo V.Adamkus.

Paklaustas, ar pasitiki G.Kirkilu, prezidentas sakė, kad „premjeras turi gerų norų, stengiasi ir dar nepadarė nė vieno žingsnio, kuris sukeltų abejonių ir pasitikėjimo krizę”.

Eiliniai Seimo rinkimai turėtų vykti kitų metų rudenį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Prezidentas baiminasi populizmo pergalės Seimo rinkimuose"

  1. Linas

    Teisingai situaciją vertina prezidentas. Populistai trina rankas,kiršina ir matyt ruošiasi perskirstyti prichvatizaciją.Jiems nesvarbu pirmyn ar atgal eiti,svarbu gerai pagyventi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.