Sostinės turguose karaliauja baravykai

Po smarkių liūčių saulei sušildžius miškų paklotes gausiai pradėję dygti baravykai nugulė ir sostinės turgaviečių prekystalius.

Turguose pilna aplinkiniuose miškuose surinktų rudagalvių baravykų, kazlėkų, voveraičių. Grybautojai už kilogramą baravykų prašo 22 litų, voveraičių – 13 litų. Halės turgavietėje baravykus pardavinėja krūvelėmis po 5 vienetus. Už juos prašo 4-5 litų, voveraičių litras kainuoja 6 litus.

Nors Lietuvoje žinių apie apsinuodijusius grybais kol kas nėra, Apsinuodijimų informacijos ir kontrolės biuro vyriausiasis gydytojas Robertas Badaras teigia, kad visiškai saugu rinkti ir valgyti tik baravykus ir voveraites. Kitus nepatyrę grybautojai gali sumaišyti su nuodingaisiais grybais.

Mirtinas gali būti net vienoje žalsvojoje ar baltojoje musmirėje esantis nuodo amatoksino kiekis. Be to, specialistų teigimu, šio nuodo savybės nepakinta net verdant, kepant, sūdant ar konservuojant grybus. Sunkių apsinuodijimo amatoksino turinčiais grybais komplikacijų galima išvengti, jei laiku kreipiamasi profesionalios pagalbos.

Vasarai baigiantis žmonės skuba pasilepinti gamtoje, padirbėti soduose, todėl pirkėjų turguose gana nedaug.

Halės turguje kilogramas kiaulienos sprandinės savaitgalį kainavo 13 litų, išpjova – 12 litų, šoninė – 8 litus. Šviežios veršienos kumpio kilogramas – 14 litų, šonkauliukų – 9 litai, karbonado – 12 litų, sprandinės – 10 litų. Jautienos kumpis kainavo 10-12 litų, išpjova – 30 litų, sprandinė – 9 litus. Rūkytų lašinių kilogramo kaina – 7-9,50 lito.

Pieno produktų kainos nesikeičia jau kelinta savaitė. Už litrą grietinės ar varškės kilogramą prašoma 6 litų, sviesto kilogramą – 12 litų, varškės sūrį – 9 litų.

Kol kas nekrinta bulvių kainos, kurių kilogramas kainuoja maždaug 1 litą. Pomidorų, agurkų kilogramą galima nupirkti po 1,50-1,80 lito, morkų – 1,80-2 litus. Vynuogių kilogramas – 4 litai, kriaušių, slyvų – po 2,80-2,90 lito, baklažanų – 3,70 lito, kopūstų – 1,20 lito.

Medaus kaina taip pat stabili, kilogramas jo kainuoja maždaug 15-16 litų.

Turgaviečių žuvų paviljonuose maždaug po 3-4 litus už kilogramą galima nusipirkti šviežių kuojų, karosų, ešerių.
2005-08-20 12:09

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , . Įrašykite į adresyną nuolatinę nuorodą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.