CŽV sunaikino „al Qaeda” narių tardymo vaizdajuostes, rašo laikraštis

CŽV 2005 metais sunaikino mažiausiai dvi vaizdajuostes, kuriose buvo užfiksuotas dviejų „al Qaeda” agentų tardymas, penktadienį rašo laikraštis „The New York Times”.
Remiantis dabartiniais ir buvusiais vyriausybės pareigūnais teigiama, kad tose vaizdajuostėse buvo matyti, kaip CŽV „agentai 2002 metais įtariamiems teroristams, tarp jų – pirmajam CŽV sulaikytam (įtariamajam) Abu Zubaydah (Abu Zubaidai), taiko žiaurius tardymo metodus”.

CŽV vadovas Michaelas Haydenas (Maiklas Heidenas) ketvirtadienį kolegoms sakė, kad „sprendimas sunaikinti tas vaizdajuostes buvo padarytas CŽV viduje ir kad jos buvo sunaikintos siekiant užtikrinti slaptai (dirbančių) karininkų saugumą ir (taip pat) dėl to, kad nebeturėjo žvalgybinės vertės”, sakoma pranešime.

Vis dėlto „tų juostų sunaikinimas kelia klausimų dėl to, ar agentūros pareigūnai nuslėpė nuo Kongreso, teismų ir rugsėjo 11-osios komisijos informaciją apie tos programos aspektus”.

M.Haydenas laiške darbuotojams, kurį gavo televizija CNN, apie tas vaizdajuostes sako, kad jos, „be to, kad neturi žvalgybinės vertės, nes tie tardymai jau itin detaliai aprašyti rašytiniais kanalais, ir kad nėra jokios teisinės ar vidaus priežasties jas laikyti, kelia rimtą grėsmę saugumui”.

„Jei jos kada nors būtų nutekėjusios, būtų sudariusios sąlygas identifikuoti jūsų kolegas CŽV, dirbusius pagal šią programą, ir sukėlusios jiems ir jų šeimoms „al Qaeda” ir jo šalininkų keršto pavojų”, priduriama laiške.

Jungtinės Valstijos po rugsėjo 11-osios atakų pradėjo programą, pagal kurią žvalgybos tarnybos galėjo sulaikyti bei apklausti įtariamus teroristus ir naudoti slaptus tardymo metodus. Kariškių naudojami metodai, priešingai, yra aiškiai deklaruoti.

Šis pranešimas pasirodė po to, kai įstatymų leidėjai priėmė sprendimą, kad visi JAV pareigūnai, įskaitant žvalgybininkus, turėtų laikytis tokių pačių taisyklių kaip kariškiai ir atsisakyti bet kokių kankinimų.

Galutiniame žvalgybos 2008 metų biudžeto variante, kurį ketvirtadienį svarstė Atstovų Rūmai ir Senatas, nurodoma, kad JAV kariškių taisyklės dėl tardymo turėtų būti taikomos ir civiliams JAV pareigūnams. Šį tekstą abeji rūmai dar turi patvirtinti.

Ši priemonė, kurią sveikino pilietinių teisių organizacija „American Civil Liberties Union” (ACLU), nebūtinai įsigalios. Ją gali vetuoti prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas).

„Šių įrašų sunaikinimas, atrodo, yra plataus, ilgalaikio piktnaudžiavimo vykdomąja valdžia, kad asmenys būtų apsaugoti nuo baudžiamojo persekiojimo už kankinimus, dalis”, – sakoma ACLU pareiškime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.