V.Uspaskichui pareikšti įtarimai organizavus apgaulingą Darbo partijos apskaitą

Finansinėmis machinacijomis įtariamam Darbo partijos pirmininkui Viktorui Uspaskichui Generalinėje prokuratūroje ketvirtadienį buvo pareikštas naujas įtarimas – V.Uspaskichas įtariamas 2004-2006 metais organizavęs apgaulingą Darbo partijos buhalterinę apskaitą.

Apie tai žurnalistams pranešė bylą tiriantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas.

Remdamiesi bylos medžiaga, prokurorai taip pat įtaria, kad ataskaitos ir deklaracijos su žinomai neteisingai duomenimis buvo teikiamoms valstybinėms institucijoms – Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), mokesčių inspekcijai, „Sodrai” ir kitoms.

„Byloje yra pakankamai duomenų manyti, kad Darbo partijos veikloje galėjo būti panaudotos tokios pinigų sumos. Jeigu pagal įstatymą tos sumos nebuvo tinkamai apskaitytos ir deklaruotos, toks finansavimas buvo neteisėtas”, – sakė prokuroras S.Verseckas, žurnalistų paklaustas, ar byloje minimi nuslėpti beveik 25 milijonai litų, ir ar aiškūs pajamų šaltiniai.

V.Uspaskichui gresia teisės dirbti tam tikrą darbą atėmimas, piniginė bauda arba laisvės atėmimas iki 4 metų.

Kada byla pasieks teismą nežinoma, nes prieš perduodant ją į teismą, Darbo partijos lyderis ir dar keturi įtariamieji turi susipažinti su 100 tomų apimties baudžiamosios bylos medžiaga.

Darbo partijos lyderis neseniai pakviestas į apklausą atsisakė duoti parodymus.

Trečiadienį Darbo partijai per jai atstovaujantį advokatą Valdemarą Bužinską prokurorai pareiškė papildomus įtarimus.

„Inkriminavo Darbo partijai, kaip juridiniam asmeniui, naują veiką dėl neteisingai pateiktų duomenų mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai, jų įtraukimą į apskaitą, kas leido gauti 6 milijonus litų valstybės dotacijos”, – BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovas spaudai Aurelija Juodytė.

2006-siais pateikus pirminius įtarimus Darbo partija buvo kaltinama nuslėpusi apie 8 mln. litų pajamų, nedeklaravusi apie 7 mln. litų išlaidų.

Pagal dabar pareikštus įtarimus Darbo partija įtariama neįtraukusi į buhalterinę apskaitą daugiau kaip 24 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, bei nesumokėjus apie 4 mln. litų mokesčių.

Šiuos įtarimus prokurorai formuluoja kaip galutinius prieš baigiant tirti bylą ir perduodant ją teismui.

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas yra sakęs, kad Darbo partijos byla teismą pasieks dar šiemet. Tačiau bylą tiriantis prokuroras S.Verseckas BNS yra sakęs, kad įtariamiesiems pareiškus norą susipažinti su bylos medžiaga, bylos perdavimas teismui gali įvykti kitąmet.

Kėdainių verslininką 47 metų V.Uspaskichą, anksčiau dėl skandalų netekusį ūkio ministro ir Seimo nario postų, Lietuvos teisėsauga įtaria apgaulingų duomenų apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimu Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Tirdami Darbo partijos finansinę veiklą, prokurorai yra atlikę kratas Darbo partijos būstinėje ir kitur, paėmė kompiuterius, liudytojų parodymus davė būrys Darbo partijos parlamentarų.

Partijos įkūrėjas V.Uspaskichas po ilgo slapstymosi Rusijoje nuo Lietuvos teisingumo į Lietuvą grįžo šį rudenį. Spalį jam nepavyko laimėti savivaldos rinkimuose, tačiau jis vėl išrinktas Darbo partijos vadovu.

Teismas V.Uspaskichui yra skyręs namų areštą, jis nuolat privalo būti Kėdainiuose, kur yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.