Auga abejonės dėl Rusijos energetikos politikos

Vokietijos ekonominių tyrimų institutas (DIW) teigia, kad energetikos sektorius – pagrindinis Rusijos ekonominės plėtros variklis – artėja prie krizės, rašo Vokietijos laikraštis „Die Berliner Zeitung”.

DIW ekspertų teigimu, jei Rusijos energetikos sektorius ir toliau judės dabartine linkme, gali kilti energijos tiekimo, įskaitant ir Vakarų Europai, problemų. Didelės dotacijos, mažas energijos panaudojimo efektyvumas ir investicijų trūkumas gali privesti prie to, kad Rusija nebegalės įvykdyti savo energijos eksporto įsipareigojimų.

Iki šiol Rusija visais būdais atmesdavo abejones dėl savo kaip energijos tiekėjos patikimumo ir šalies energetikos sektoriaus plėtros. „Mano nuomone, negalima kritikuoti, kol nepamatei buhalterinės apskaitos duomenų, – neseniai sakė Rusijos Dūmos Energetikos komiteto pirmininkas Dmitrijus Jazevas. – „Gazprom” kasmet į dujų gavybą ir transportavimo infrastruktūrą investuoja daugiau nei 20 mlrd. JAV dolerių”.

Nepaisant to, DIW analizė parodė, kad nuo 2000-ųjų metų investicijos į Rusijos energetikos sektorių beveik nepadidėjo, o nuo 2004-ųjų metų jos nutrūko. Tik 10 proc. užsienio investicijų į Rusijos ekonomiką tenka energetikos sektoriui, o to priežastis yra akivaizdi – netenkinančios politinės sąlygos.

DIW energetikos sektoriaus ekspertė Klaudija Kemfert (Claudia Kemfert) sakė, kad šiuo metu Rusijos energetikos sektoriaus investicinis poreikis sudaro apie 1 trln. eurų.

Pastaraisiais metais energetikos sektoriaus svarba Rusijos ekonomikoje labai padidėjo. Šiuo metu energijos dalis šalies eksporte sudaro 61 proc. Maždaug 70 proc. rusiškos naftos ir dujų eksportuojama į Europos Sąjungos (ES) šalis.

DIW skaičiavimais, esant dabartiniam Rusijos naftos ir dujų išteklių gavybos lygiui, naftos turėtų pakakti 22 metams, o dujų – maždaug 75 metams. „Rusija turėtų peržiūrėti savo ilgalaikę struktūrinę politiką”, – mano K. Kemfert.

Jei jokių pokyčių nebus, Rusija negaus planuojamų pajamų iš eksporto ir negalės pateisinti Vakarų vilčių dėl Rusijos kaip energijos tiekėjos patikimumo, mano ekspertė.

DIW ekspertai taip pat pažymi, kad energijos naudojimo efektyvumas ir aplinkos apsauga Rusijai yra antraeiliai dalykai. Klimato atšilimą Rusija net laiko teigiamu reiškiniu, kuris bus naudingas šalies žemės ūkio sektoriui. Ekspertai konstatuoja, kad dėl to Rusija gali tapti kovos su pasauliniu atšilimu „stabdžiu”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.