Opoziciniai konservatoriai perša prezidentui priešlaikinių parlamento rinkimų idėją

Opozicinės Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius trečiadienį laišku kreipėsi į prezidentą Valdą Adamkų, reikšdamas susirūpinimą dėl „šiandieninės valstybės reikalų būklės” ir siūlydamas kaip išeitį pirmalaikius Seimo rinkimus.
„Esu įsitikinęs, kad geriausia išeitis iš šios situacijos būtų išankstiniai Seimo rinkimai, surengti 2008 metų vasario ar kovo mėnesį. Tai leistų pasitikėjimo mandatą gavusiai naujai Vyriausybei, neslegiamai artėjančių rinkimų, neatidėliojant imtis būtinų darbų”, – rašo A.Kubilius prezidentui.

Dabar populiariausios partijos vadovas mano, kad „sklandžiausiai paankstinti” rinkimus būtų galima, prezidentui pasinaudojus konstitucine teise skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus Vyriausybės siūlymu, jeigu Seimas pareiškia tiesioginį nepasitikėjimą Vyriausybe.

A.Kubilius mano, kad tokį suderintą sprendimą būtų galima įgyvendinti iškart po to, kai bus patvirtintas 2008 metų nacionalinio biudžeto įstatymas.

„Esu įsitikinęs, tokiam jūsų ryžtui pritartų ir Vyriausybė, ir didžioji dalis Seimo narių, ir Lietuvos visuomenė”, – rašo A.Kubilius, kurį labiausiai neramina „vangiai sprendžiamos problemos” energetikos, valstybės finansų ir kitose srityse. Jis abejoja dabartinės socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujamos Vyriausybės gebėjimu priimti reikalingus sprendimus ir juos veiksmingai bei skaidriai įgyvendinti.

Anksčiau šią savaitę prezidentas V.Adamkus jam peršamą priešlaikinių rinkimų inicijavimą pavadino „tuščiomis kalbomis”.

„Seimas, jeigu nori save paleisti, turi galimybę susirinkti į posėdį, pasakyti ačiū, sugiedoti Lietuvos himną ir surengti rinkimus. Jei yra toks noras, jie laisvi tai padaryti”, – pirmadienį sakė prezidentas.

Pagal Konstituciją, paleisti Seimą ir skelbti pirmalaikius parlamento rinkimus teisę turi ne mažesnė nei 85 seimūnų grupė bei prezidentas. Šalies vadovo teisę realizuoti galima tik dviem atvejais: jeigu Seimas tam tikrą laiką nepriima sprendimo dėl naujos Vyriausybės programos arba du kartus iš eilės jai nepritaria, antra, kai skelbti priešlaikinius rinkimus pasiūlo ministrų kabinetas, jeigu Seimas juo pareiškia tiesioginį nepasitikėjimą.

Apklausos rodo, kad konservatoriai gautų daugiausiai balsų, jei Seimo rinkimai vyktų netrukus. Po jų rikiuojasi „Tvarka ir teisingumas”, socialdemokratai bei Darbo partija.

Eiliniai Seimo rinkimai numatyti kitų metų spalį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Opoziciniai konservatoriai perša prezidentui priešlaikinių parlamento rinkimų idėją"

  1. Aleksas

    Opoziciniai konservatoriai perša prezidentui priešlaikinių parlamento rinkimų idėją!!!

    😀 😮 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.