Šilumos tiekėjai ragina keisti daugiabučių namų renovacijos politiką

Milžiniškus nuostolius dėl dujų brangimo prognozuojantys šilumos tiekėjai ragina iš esmės keisti daugiabučių namų renovacijos politiką. Energetikų duomenimis, šildymo sezono metu per nesandarias daugiabučių sienas kasmet iššvaistoma šilumos energijos už 0,5 mlrd. litų.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) skaičiavimu, dėl drastiškai augančių gamtinių dujų kainų 2006-2008 metais, nedidinant šilumos kainų, Lietuvos šilumos tiekėjai patirs 455 mln. litų nuostolį.

Pasak LŠTA prezidento Vytauto Stasiūno, nuo kitų metų šilumos tiekimo įmonėms gamtinių dujų transportavimo kaina, palyginus su dabar galiojančiomis kainomis, kyla per 30 procentų. Įvertinus, jog apie 40-50 procentų kils ir gamtinių dujų produkto kaina, tenka konstatuoti, kad kyla pavojus šilumos tiekimo patikimumui.

V. Stasiūno teigimu, jautriausiai šilumos kainų augimas atsilieps gyvenantiems pasenusiuose daugiabučiuose namuose, kuriuose per nesandarias išorines sienas, stogus, langus, duris prarandama daugiausia šilumos energijos.

Energetikų skaičiavimu, prastai apšiltinto daugiabučio namo, 60 kvadratinių metrų ploto buto, gyventojas už šildymą vidutiniškai priverstas mokėti 650 litų per mėnesį. Vidutiniškai apšiltinto namo gyventojui šildymo paslaugos kainuoja apie 290 litų, gerai apšiltinto – apie 95 litus.

Vilniuje naujos statybos ekonomiškų namų tėra 4,6 procento, dar 17 procentų sudaro kokybiškiau pastatyti ir ekonomiškesni už senuosius namai. Didžiąją dalį – 78,1 procento – sudaro seni, nerenovuoti namai, kuriuose itin prasta šiluminė izoliacija. Dar blogesnė padėtis yra kituose Lietuvos miestuose.

Lietuvoje kol kas kompleksiškai renovuota vos 10 pasenusių gyvenamųjų namų. Aplinkos ministerijos duomenimis, iš dalies renovuotų daugiabučių yra apie 700. Tai sudaro tik iki 2 procentų visų 45 tūkst. Lietuvoje esančių daugiabučių namų.

ELTA primena, kad Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija lapkričio pabaigoje patvirtino gamtinių dujų tiekėjos – bendrovės „Lietuvos dujos” skaičiavimus ir leido nuo kitų metų pabranginti dujas mažiausiai jų suvartojantiems gyventojams 69 proc. – nuo 1 lito iki 1,69 lito (su PVM) už kubinį metrą. Tokia kaina nustatyta vartotojams, kurie sunaudoja iki 800 kubinių metrų dujų per metus.

Vartotojams, kurie sunaudoja dujų nuo 800 iki 20 tūkst. kubinių metrų, leista dujas branginti 75 proc. – nuo dabartinės 0,76 lito kainos iki 1,33 lito, o sunaudojantiems daugiau kaip 20 tūkst. kubinių metrų – 76 proc. Pastariesiems kaina gali kilti nuo 0,75 iki 1,32 lito.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

4 atsiliepimai į "Šilumos tiekėjai ragina keisti daugiabučių namų renovacijos politiką"

  1. pasalaitis

    valio ! tegyvuoja lietuva !

  2. mantas www.ubt.lt

    😀 valio!

  3. bonius

    Kode dideja duju traspotavimo kaina?Ar irgi del kuro pbrangmo p Stasiunai?

  4. Arnas

    Na šiuo metu gamtinių dujų kaina manau yra labai palanki. Svarbiausia, kad dujų kainos nebeauga taip drastiškai, kaip 2006-2008 metais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.