Socialdemokratai nenori rūstinti rinkėjų

Susisiekimo ministras, gavęs pylos nuo kolegų socialdemokratų, atšaukė jiems neįtikusią sugriežtintą automobilių techninės apžiūros tvarką. Mat prieš rinkimus nenorima pykdyti rinkėjų.

Įsakymą dėl Kelių transporto priemonių valstybinės techninės apžiūros atlikimo taisyklių pakeitimų susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius pasirašė prieš mėnesį. Jame buvo numatyta, kad senesnių nei 13 metų automobilių techninę apžiūrą reikės atlikti kasmet. Tačiau užvakar ministras šį įsakymą atšaukė. Tai padaryti jį įpareigojo socialdemokratų inicijuotas ir Seimo priimtas nutarimas.

Prausė frakcijoje

Oficialiai sakoma, kad A.Butkevičių privertė persigalvoti neigiami socialiai remtinų žmonių atsiliepimai. Pasak Susisiekimo ministerijos sekretoriaus Rimvydo Gradausko, jų esą sulaukta daugiau kaip 100. „Gavome labai daug neigiamų atsiliepimų, kad žmonės turės mokėti daugiau už techninę apžiūrą, nes ją reikės atlikti kasmet. Socialiai remtini asmenys – taip jie prisistatė – neturi tam pakankamai pajamų”, – tikino R.Gradauskas.

Tačiau neoficiali priežastis kur kas proziškesnė – kitąmet vyksiantys Seimo rinkimai. LŽ išsiaiškino, kad su rinkėjais nenorintys pyktis parlamento socialdemokratai per frakcijos posėdį prausė A.Butkevičių, sumaniusį pakeisti senąją tvarką.

Siūlymą įpareigoti ministrą atšaukti įsakymą frakcijai pateikė Julius Sabatauskas, Bronius Bradauskas ir Algimantas Salamakinas. Anot J.Sabatausko, pasirašydamas minėtą įsakymą A.Butkevičius neįvertino, kad naujovėms pasirengti prireiks daugiau laiko. Seimo socialdemokratai rekomendavo Susisiekimo ministerijai atlikti nuodugnesnius tyrimus. „Pasiūlėme atlikti tyrimus, kiek senesnių negu 13 metų automobilių jau buvo pakartotinėse apžiūrose, kiek tokių mašinų dėl svarbių techninių pažeidimų apžiūros nepereina”, – LŽ dėstė J.Sabatauskas.

Rinkimų nuotaikos

A.Salamakinas tvirtino, kad socialdemokratai tiesiog nenorėjo skriausti paprastų žmonių. „Techninė senų automobilių apžiūra kasmet kainuotų 35 mln. litų”, – įsitikinęs jis.

Tačiau socialdemokratams parūpo ne vien tai, kad paplonės senų automobilių savininkų piniginės, bet ir jų nuotaikos prieš rinkimus. LŽ šaltiniai Seimo Socialdemokratų frakcijoje teigia, jog artėjantys rinkimai ir buvo pagrindinė priežastis įpareigoti A.Butkevičių atšaukti įsakymą. „Bet koks neigiamas žmonių nusiteikimas prieš rinkimus yra blogis. Juolab kad atsakomybę už šį sprendimą būtų tekę prisiimti socialdemokratams”, – tvirtino vienas frakcijos narys. Pasak jo, frakcijoje buvo nuspręsta, jog geriausias laikas keisti techninės automobilių apžiūros tvarką – po rinkimų, ateinančių metų pabaigoje.

Ministras apgailestauja

Pats A.Butkevičius nemano, kad naujos tvarkos atšaukimas turės lemiamos įtakos per artėjančius rinkimus. Ministras apgailestavo, kad Seimas nesupranta, jog būtent radikalūs sprendimai duoda daugiausia naudos ir valstybei, ir jos gyventojams. „Žmonės emocionaliai reaguoja į naujus įsakymus ir iš pirmo žvilgsnio nepatrauklius sprendimus. Tačiau tie sprendimai po 2-3 metų duoda labai teigiamų rezultatų”, – įsitikinęs jis

A.Butkevičius atmetė partijos kolegų priekaištus, esą senosios tvarkos pakeitimams nebuvo tinkamai pasirengta. Pasak jo, šiuo klausimu buvo ilgai dirbama, viskas derinta su Europos Sąjungos direktyvomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.