Spalį Lietuvoje metinis gamintojų kainų prieaugis – vienas didžiausių ES

Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūros „Eurostat” duomenimis, šių metų spalį, palyginti su rugsėju, pramonės gamintojų kainos euro zonoje padidėjo 0,6 proc., o visoje ES – 0,9 proc.

Metinis pramonės gamintojų kainų prieaugis spalį euro zonoje ir ES siekė atitinkamai 3,3 ir 3,5 proc.

Lietuvoje mėnesio ir metinis pramonės gamintojų kainų prieaugis buvo vienas didžiausių ES.

Šių metų spalį, palyginti su rugsėju, pramonės gamintojų kainos, neskaičiuojant energetikos sektoriaus, euro zonoje ir ES padidėjo po 0,4 proc. Energijos kainos euro zonoje ir ES ūgtelėjo atitinkamai 1,7 ir 2,8 proc. Trumpalaikio vartojimo prekės euro zonoje ir ES pabrango po 0,5. Tarpinio vartojimo prekės euro zonoje pabrango 0,3 proc., o ES – 0,4 proc. Abiejuose regionuose investicinių ir ilgalaikio vartojimo prekių kainos padidėjo po 0,1 procento.

Daugiausia pramonės gamintojų kainos šiuo laikotarpiu padidėjo Danijoje (4,9 proc.), Lietuvoje (2,5 proc.) ir Didžiojoje Britanijoje (2,2 proc.). Mažiausiai jos padidėjo Liuksemburge, Portugalijoje ir Slovakijoje (po 0,3 proc.).

Šių metų spalį, palyginti su tuo pačiu mėnesiu prieš metus, pramonės gamintojų kainos, neskaičiuojant energetikos sektoriaus, euro zonoje padidėjo 3,1 proc., o ES – 3,3 proc. Kainos euro zonos energetikos sektoriuje padidėjo 4 proc., o ES – 4,6 proc. Tarpinio vartojimo prekės pabrango atitinkamai 4 ir 4,2 proc. Trumpalaikio vartojimo prekės euro zonoje pabrango 3,5 proc., o ES – 3,6 proc. Abiejuose regionuose ilgalaikio vartojimo prekės pabrango po 1,8 proc., o investicinės prekės – po 1,5 proc.

Daugiausia lyginamuoju laikotarpiu pramonės gamintojų kainos padidėjo Lietuvoje (12,7 proc.), Bulgarijoje (11,3 proc.) ir Nyderlanduose (6,9 proc.). Mažiausiai jos padidėjo Vokietijoje ir Suomijoje (po 1,7 proc.) ir Slovakijoje (1,8 proc.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.