Baubas iš Lenkijos – nebaisus

Lenkijos kalakutų fermoje užfiksuotas paukščių gripas stebėtinai paveikė Lietuvos pirkėjus. Užuot ėmę vengti kalakutienos, lietuviai ją ėmė šluoti iš parduotuvių lentynų.

Užkrėstos mėsos nėra?

Apie vis labiau Lietuvos link artėjantį paukščių gripą mūsų šalies gyventojai sužinojo tik po savaitės, kai netoli Varšuvos, prie Polocko, dviejose fermose išplito žmonėms pavojingas virusas. Savaitgalį galiojusį draudimą iš Lenkijos įvežti kalakutieną, gyvus kalakutus bei vištų kiaušinius vakar ketinta atšaukti. Vis dėlto ketinama laikytis apribojimų įvežti paukštienos produktus iš užkrato proveržį patyrusių regionų.

Klaipėdos miesto maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Dalia Kaveckienė sakė, kad iš Lenkijos į Klaipėdą mėsos gaminius įveža tik viena įmonė. Tačiau ji gabena ne šviežią mėsą, o virtus bei rūkytus gaminius.

Praėjusią savaitę šios įmonės vežėjai lenkiškų kalakutienos gaminių neįvežė.

Pagal iš anksto žinomus planus, įmonė mėsos gaminių iš Lenkijos žada įvežti šiandien. Maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai juos tikrins, ir mėsos gaminių siunta bus arba sustabdyta, arba ja leista prekiauti.

Pirkėjai nieko neklausia

Vakar senojoje turgavietėje mėsos produktais prekiavo keli pr

Šviežią paukštieną pardavinėjo trys pardavėjos. Jų šaldytuvuose buvo tik Lietuvoje užaugintų kalakutų mėsa.

Naujojoje turgavietėje kalakutiena prekiavo savo nuolatines prekybos vietas turinčių kalakutų fermų atstovai.

Moterys tikino, kad pirkėjai neklausia apie paukščių gripą. Jos pasakojo, kad dažniausiai tenka aptarnauti nuolatinius klientus, kurie puikiai žino, jog čia prekiaujama tik lietuviška produkcija.

Tiesa, pirkėjai mieliau nei kalakutų mėsą perka vištieną, nes ši yra pigesnė.

Lietuvos augintojai klesti

M.Mažvydo alėjoje įsikūrusioje parduotuvėje „Arvi kalakutai” pirkėjų šiomis dienomis nė kiek ne mažiau, nei kitomis. Pardavėja tikino, kad pirkėjai labiau perka šviežią kalakutų mėsą, nei rūkytus ar virtus gaminius.

Kretingos rajone Kalniškių kaime kalakutų fermą turintys sutuoktiniai Vilija ir Vladas Baltuoniai tikino, kad pranešimas apie paukščių gripą Lenkijoje jiems tik į naudą. Mat Lietuvos žmonės labiau pasitiki lietuviška produkcija ir ją perka dar mieliau nei anksčiau.

Didžiausią paklausą turi kalakutienos filė. Netrukus prasidės kalėdinių kalakutų, sveriančių iki šešių kilogramų, pirkimo bumas. Tokie kalakutai užauga per du ar tris mėnesius.

Lenkiškos negauna

Didžiuosiuose prekybos centruose parduodamos paukštienos didžiąją dalį sudaro lietuviška produkcija.

„Rimi Lietuva” prekiauja Marijampolės rajone užaugintų kalakutų mėsa. „Arvi kalakutai” visiškai patenkina kalakutienos poreikius.

„Didžiąją dalį paukštienos perkame Lietuvoje, o trūkstamą importuojame iš Lenkijos. Labai mažą kiekį atsivežame ir iš kitų Europos Sąjungos šalių. Taigi šiuo metu prekiaujame ir Lietuvoje užauginta vištiena. Jei draudimai bus sugriežtinti, tuomet importą sustabdysime ir pirksime tik iš Lietuvos gamintojų”, – tvirtino bendrovės „Rimi Lietuva” atstovė ryšiams su visuomene Rasa Juodkienė.

Bendrovės „Maxima LT” atstovas Giedrius Juozapavičius pranešė, kad šio tinklo parduotuvėse galima nusipirkti tik lietuviškos kalakutienos.

Lenkijoje perkama tik vištiena. Ši produkcija atgabenama iš Suvalkų skerdyklų. Lenkiška vištiena sudaro tik apie 5 proc. visos prekybos tinkle parduodamos vištienos. Dalis vištienos importuojama iš Olandijos ir Vokietijos.

Bendrovės „Norfos mažmena” atstovas Darius Ryliškis tikino, kad šio tinklo parduotuvėse parduodama tik Lietuvoje užaugintų kalakutų bei vištų mėsa. Tiesa, šaldytos vištienos atsivežama iš Danijos.

Prekybos centruose „Iki” parduodama taip pat tik lietuviška kalakutiena.

Specialistai primena, kad paukščių gripo virusas nuo aukštos temperatūros žūsta.

Šiomis dienomis pasirodė pranešimų ir apie Rusijoje plintantį kiaulių marą.

Kaip pranešė didžiųjų prekybos centrų atstovai, didžioji dauguma parduodamos kiaulienos yra lietuviška. O jeigu Lietuvoje užaugintų kiaulių mėsa yra brangesnė nei kitose Europos Sąjungos šalyse, ji importuojama. Tačiau iš Rusijos kiaulienos į Lietuvą neįvežama. ekeiviai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Baubas iš Lenkijos – nebaisus"

  1. dana

    klaida, ne Polockas, o Plockas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.