Naujas Napoleono triumfas

Gruodžio 2-ąją Prancūzijoje vykusiame aukcione už 17 tūkst. svarų sterlingų (apie 85 tūkst. litų) parduotas Napoleono Bonaparto rankraščio puslapis. Nuo XX amžiaus 6-ojo dešimtmečio puslapis buvo laikomas privačioje prancūzų šeimos kolekcijoje, o prieš tai jį saugojo finansininkas Andre de Coppet.

Baigtas rašyti 1795 metais, trumpas romanas „Clissonas ir Eugenie” taip ir nebuvo išleistas imperatoriui esant gyvam. Istorikus ilgai glumino neįskaitoma Napoleono rašysena. Iš pradžių manyta, kad rankraštis buvo skirtas istoriniam personažui Clissot. Vis dėlto prieš kurį laiką Napoleono fondo istorikas Peteris Hicksas nustatė, kad iš varžytinių parduotas puslapis – tai ištrauka iš romano apie jauno karininko meilę.

Pasak P.Hickso, Napoleonas buvo gerai apsiskaitęs ir paveiktas Švietimo epochos mąstytojo J.J.Rousseau. Ne veltui romanas „Clissonas ir Eugenie” persmelktas minčių apie vienišą poetą ir grįžimą į gamtą. Pagrindinis veikėjas susidraugauja su dviem seserimis, o vėliau įsimyli vieną iš jų. Tarp šios meilės istorijos eilučių galima įžvelgti trumpalaikį Napoleono romaną su brolio žmona Desiree Clary.

22 puslapių rankraštis „Clissonas ir Eugenie” – paskutinis Napoleono kūrybos vaisius, parašytas prieš tai, kai savo literatūrinį talentą genorolas iškeitė į politiką. 1795 metais jo paprašė numalšinti rojalistų sukilimą Paryžiuje. Šis įvykis ir padėjo iškilti Napoleonui, paaukojusiam viską dėl imperijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.