Iranas 2003 metais sustabdė branduolinių ginklų programą, sako JAV žvalgyba

Naujoje JAV žvalgybos ataskaitoje sakoma, kad Iranas 2003 metais sustabdė branduolinių ginklų programą, kuri iki šiol nėra atnaujinta, ir tai prieštarauja ankstesniems George’o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracijos tvirtinimams, kad Teheranas siekia pasigaminti atominę bombą.
Pirmadienį paskelbtas metinis Nacionalinės žvalgybos pranešimas (National Intelligence Estimate) galėtų pakirsti JAV pastangas įtikinti kitas pasaulio valstybes sutikti su trečiu Jungtinių Tautų (JT) sankcijų Iranui paketu dėl reikalavimų sustabdyti urano sodrinimą nepaisymo.

Įtampa pastaraisiais mėnesiais didėjo, Vašingtonas suintensyvino savo retoriką prieš Teheraną, o G.W.Bushas spalį tvirtino, kad branduolinį ginklą turintis Iranas galėtų sukelti trečią pasaulinį karą.

Tačiau minimoje ataskaitoje daroma išvada, kuri tikriausiai nustebins ir JAV draugus, ir priešus: „Nežinome, ar (Iranas) šiuo metu ketina pasigaminti branduolinių ginklų”.

Tai akivaizdus kontrastas prieš dvejus metus pateiktai žvalgybos ataskaitai, kurioje buvo teigiama, kad Iranas yra „pasiryžęs pasigaminti branduolinių ginklų”.

Tačiau naujojoje ataskaitoje sakoma, kad Iranas ir toliau plėtoja technines priemones, kurios gali būti panaudotos bombai gaminti ir maždaug 2010-2015 metais tikriausiai galės pasigaminti branduoliniams ginklams pakankamą sodrinto urano kiekį.

Metiniai Nacionalinės žvalgybos pranešimai, kuriuos rengia Nacionalinė žvalgybos taryba, atspindi suderintą JAV žvalgybininkų bendruomenės, kurią sudaro 16 žvalgybos agentūrų, nuomonę ir tokiu būdu pateikia autoritetingiausią nacionalinės žvalgybos direktoriaus vertinimą.

Metiniai pranešimai laikomi vertinimu, o ne prognozėmis dėl to, kaip įvykiai galėtų klostytis ateityje.

Žvalgybininkų vertinimų Irano atžvilgiu pasikeitimas įvyko penkeri metai po to, kai viename Nacionalinės žvalgybos pranešime buvo padaryta išvada, kad kaimyninis Irakas kuria masinio naikinimo ginklus. Ta ataskaita padėjo sudaryti sąlygas JAV vadovaujamai 2003 metų kovo invazijai.

Irake taip ir nebuvo rasta jokių branduolinių, cheminių ar biologinių ginklų, o žvalgybos agentūros nuo to laiko atsargiau vertino Irano branduolines ambicijas.

G.W.Bushas ir viceprezidentas Dickas Cheney (Dikas Čeinis), kurie ne kartą kaltino Iraną siekiant branduolinių ginklų, apie naująją ataskaitą buvo informuoti trečiadienį.

Vašingtonas, kuris tvirtina, kad nori diplomatiškai spręsti Irano problemą, bet pasilikti ir karinių priemonių galimybę, spaudžia imtis griežtesnių JT sankcijų prieš Teheraną, tačiau susiduria su Kinijos ir Rusijos priešinimusi.

Iranas teigia, kad branduolinių technologijų siekia tik dėl taikių tikslų, tokių kaip elektros energijos gamyba.

Šis klausimas tapo svarbia 2008 metų JAV prezidento rinkimų kampanijos tema, ir kandidatai svarsto karinių veiksmų prieš Iraną perspektyvas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.