Garsenybes ganyti sudėtinga

Kauno policija tikina, kad Gintaras Petrikas ir Henrikas Daktaras laikosi jiems skirtų laisvės apribojimų, tačiau pripažįsta, kad ne visus teismo jiems skirtus įpareigojimus galima suvokti sveiku protu, juolab – kontroliuoti.

Viena iš namų arešto, kurį buvusiam koncerno EBSW prezidentui prieš mėnesį skyrė Vilniaus 2-asis apylinkės teismas, sąlygų – nesilankyti viešose vietose. Kokiose, nesukonkretinta, nors jomis laikomos visos bendro naudojimo vietos: gatvės, parkai, kavinės, prekybos centrai, koncertų ir kino salės, net daugiabučių laiptinės. Taip šią sąvoką aiškina ir „Lietuvos Respublikos įstatymuose vartojamų sąvokų teisinis žinynas”.

Tačiau milijonų išvaistymu įtariamas G.Petrikas, kuriam draudžiama rodytis viešose vietose, privalo 2 kartus per savaitę atvykti registruotis į policiją. Kaip jam pasiekti Centro policijos komisariatą iš kitame kvartalo gale esančio tėvų buto, kuriame privalo būti nuo 20 iki 8 val., nekertant gretimų gatvių, iš jų – ir Laisvės alėjos, sunkiai suvokiamas dalykas.

Panaudotas trafaretas

Tai, kad teismo nutartyje, nustačiusioje G.Petrikui namų arešto sąlygas, nėra logikos, pripažįsta ir minėto policijos komisariato, kuriam pavesta kontroliuoti nutarties vykdymą, viršininkas Gintautas Dirmeikis.

Nutartį priėmęs Vilniaus 2-ojo apylinkės teismo teisėjas Valdas Petraitis LŽ teigė tik patenkinęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Gintaro Plioplio prašymą. Nutartyje naudojamos jo pateiktos formuluotės. „Aš išklausiau visas puses ir prašymą patenkinau, – sakė teisėjas. – Paklausus, ar visi suprato nutartį, niekas neturėjo jokių klausimų. Nei G.Petrikas, nei jo advokatas”.

V.Petraitis tikino, kad toks teisinis trafaretas yra įprastas. Viešos vietos, kuriose draudžiama lankytis, sukonkretinamos labai retai. Tačiau jis prisimena ne vieną atvejį, kai už šio draudimo nevykdymą pateikus įrodymų namų areštas buvo pakeistas į suėmimą.

Skirtingos vizijos

„Aš G.Petriko vietoje neičiau į jokias masinių susibūrimų vietas, kuriose mane sunkiau kontroliuoti: kazino, renginius stadionuose ir koncertų salėse, tačiau ramiai vaikščiočiau Laisvės alėja ir važinėčiau visuomeniniu transportu”, – taip paties priimtą nutartį aiškino V.Petraitis.

Tačiau tokių namų arešto sąlygų prašęs prokuroras G.Plioplys mato visai kitokią viešų vietų, kuriose G.Petrikui draudžiama lankytis, viziją. „Vieša vieta – ne tik kavinė, bet ir Laisvės alėja, visuomeninis transportas”, – LŽ tvirtino prokuroras.

Anot nutarties vykdymą kontroliuojančio Centro policijos komisariato viršininko G.Dirmeikio, šią keblią užduotį jie bando spręsti kūrybiškai. „Naktimis G.Petriką tikrina budėtojų dalies pareigūnai – tai daroma ne rečiau kaip 2 kartus per savaitę, tačiau su jam nustatyto namų arešto sąlygomis yra supažindinti ir vietinės nuovados bei Nusikaltimų tyrimo skyriaus tyrėjai. Jeigu jie pamatytų G.Petriką bare, koncerte ar prekybos centre, turėtų rašyti tarnybinį pranešimą. Jį gavęs apie pažeidimą aš informuočiau tuos, kurie priėmė tokią nutartį”, – teigė komisaras.

Nuovada naktį nedirba

Paleisdamas lygtinai anksčiau laiko iš pataisos namų Henriką Daktarą teismas ir jį įpareigojo nuo 23 iki 6 val. būti namuose. Tačiau, pasak Kauno rajono policijos Raudondvario nuovados, kurios valdose – H.Daktaro Užliedžių pilaitė, viršininko Egidijaus Druktenio, darbo dienomis nuovada dirba tik iki 22 valandos. Patikrinti, ar H.Daktaras nakvoja namuose, nuovada gali tik savaitgaliais.

Į klausimą, ar tikrinamasis greitai perprato tokias tikrintojų galimybes, E.Druktenis atsakė, kad tai ne paslaptis, nes nuovados darbo laikas nurodytas ant jos lango.

Tiesa, H.Daktarą kontroliuoja ir Kauno miesto ir rajono pataisos inspekcija, dirbanti su lygtinai anksčiau laiko iš įkalinimo vietų paleistais asmenimis. Jos viršininkė Skaistė Jatautienė LŽ tvirtino, kad inspekcijos darbo grafikas leidžia kontroliuoti, ar naktimis H.Daktaras būna namuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.