Skiepai nuo vėžio nepopuliarūs

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, jau galima pasiskiepyti viena iš dviejų čia registruotų vakcinų nuo žmogaus papilomos virusų (ŽPV), sukeliančių gimdos kaklelio vėžį. Tačiau lietuvės skiepijasi nenoriai – galbūt nepasitikėdamos jais arbaneišgalėdamos už skiepus susimokėti.

Viena vakcinos dozė kainuoja apie 396-450 litų – priklauso nuo antkainio, kurį užsideda skiepijanti įstaiga. Turint omenyje, kad reikia trijų vakcinos dozių (antra vakcinacija atliekama po mėnesio, trečia – po pusės metų), susidaro per 1000 litų.

Medikai tikisi, kad anksčiau ar vėliau šių skiepų kaina bus valstybės kompensuojama ir moterims nekainuos.

Nedvejojo

Pirmoji vakcina – „Silgard” Lietuvą pasiekė praėjusių metų pabaigoje. Šių metų spalį Lietuvoje registruota kito gamintojo vakcina „Cervarix”.

Įregistruota naująja vakcina nuo gimdos kaklelio vėžio pirmoji Lietuvoje pasiskiepijo klaipėdietė 26 metų Jurgita Štaraitė.

Pirmoji skiepų dozė jai buvo suleista spalio 18 dieną, antroji – po mėnesio. Trečią kartą mergina turės ateiti po pusmečio.

„Apie vakciną skaičiau laikraštyje, kai ji dar nebuvo Lietuvoje registruota. Jau tada pagalvojau, kad būtų visai neblogai pasiskiepyti, juk vėžio atvejų vis daugėja. Kai ši vakcina atsirado ir Klaipėdoje, mama, kuri yra gydytoja, pasiūlė pasiskiepyti ir aš nedvejodama sutikau”, – „Vakarų ekspresui” sakė mergina.

Populiaresni tarp medikų

Šią vakcinaciją atlikusios UAB „Viloja” direktorė Danguolė Valatkienė sakė, jog nuo gimdos kaklelio vėžio jau pasiskiepijo aštuonios moterys. O pirmosios savo dukras paskiepyti sumanė šios įstaigos medikės.

„Išgąsdino, kad Lietuva – antroji nuo galo po Rumunijos pagal sergamumą gimdos kaklelio vėžiu. Paveikė ir tai, kad pažįstame šia liga sergančių ir daktarų. Todėl pasiūlėme pasiskiepyti savo dukroms, jos sutiko. Ir apskritai daugiau skiepijasi medikai ir jų giminaitės”, – pastebėjo D. Valatkienė.

Tiesa, skiepais nuo vėžio, sakė ji, domisi daug moterų, tačiau jas atbaido aukšta skiepų kaina. Nors buvo prognozuota, kad įregistravus antrąją vakciną nuo vėžio skiepų kaina kris, taip neatsitiko.

Skiepytis vengia net nuo gripo

Klaipėdos sveikatos priežiūros centre nuo gimdos kaklelio vėžio pasiskiepijo vos viena kita moteris. Šio centro vyriausioji gydytoja Loreta Jankauskienė taip pat mano, jog tokį menką aktyvumą visgi lemia didelė skiepų kaina. Kita vertus – šie skiepai visgi naujas dalykas, tad abejonių dėl skiepijimosi dar yra.

Kita vertus, pastebėjo vadovė, lietuviams būdingas nepasitikėjimas skiepais – vangiai šiemet jie skiepijasi ir nuo gripo. Nepaisant to, kad daliai šie skiepai nemokami – gydytojams tenka sunkiai įkalbinėti žmones pasinaudoti suteikta galimybe pasiskiepyti net veltui.

Šio centro 1-ojo akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėja Irina Bondarenko pritaria, jog skiepai nuo gimdos kaklelio vėžio nepopuliarūs dėl didelės jų kainos – abi vakcinos kainuoja bemaž vienodai.

Kurią vakciną rinktis?

Kuria iš Lietuvoje registruotųjų vakcinų skiepytis, akušerės-ginekologės I. Bondarenko nuomone, turi rekomenduoti gydytojai.

„Silgard” yra keturvalentė (nuo 6,11, 16,18 ŽPV tipų) vakcina, „Cervarix” – dvivalentė (nuo nuo 16 ir 18 ŽPV tipų). Didelės rizikos laikomi 16 ir 18 ŽPV tipai (jie įeina į abi vakcinas), o 6 ir 11 ŽPV tipai, nuo kurių saugo „Silgard”, gali sukelti lyties organų karpas. „Cervarix” vakcinos gamintojai pabrėžia, kad į jų vakciną įeina adjuvantas AS04, užtikrinantis ilgalaikį imunitetą ir pasireiškiantis kryžminiu imunitetu prieš ŽPV 45 ir 31 tipus, ši vakcina gali būti skiriama ir vyresnio amžiaus moterims. „Silgard” veiksmingumas pagrįstas įrodymais moterims nuo 16 iki 26 metų, vaikams ir paaugliams nuo 9 iki 15 metų, – paaiškino gydytoja.

Susižino iš interneto

Imunoprofilaktikos tarnybos vadovė gydytoja imunologė Jadvyga Malukienė „Vakarų ekspresą” informavo, jog šioje tarnyboje skiepai nuo vėžio taip pat nėra populiarūs – per metus laiko suleistos 28 vienos ir 4 kitos vakcinos dozės. Daugiau skiepijasi gydytojai ir jų šeimos nariai.

„Kokia vakcina geriau skiepytis, žmogui patariame pasikonsultuoti su šeimos gydytoju, žinančiu pacientės būklę, arba ginekologu”, – sakė ji.

Tačiau imunologė pastebėjo, kad bemaž nė viena moteris skiepytis neatėjo dėl to, kad tai jai būtų rekomendavęs ginekologas. Daugiau jos apie vakciną susižino iš interneto ar spaudos.

Kas padeda išvengti

Gimdos kaklelio vėžys ir Lietuvoje, ir Europoje yra antra pagal dažnumą mirties priežastis po krūties vėžio tarp 15-44 metų moterų.

Ši sunki liga siejama su žmogaus papilomos virusais, kurių tam tikri tipai pažeidžia lytinių organų sritį – sukelia gimdos kaklelio vėžį ar sąlygoja nenormalių ląstelių, kurios gali tapti vėžinėmis, atsiradimą. Kiti ŽPV tipai gali sukelti karpas ar kitus nevėžinius pokyčius.

Beje, medikai akcentuoja, jog diagnozavus vėžį, beveik visais atvejais randamas ŽPV, tačiau jo buvimas organizme nereiškia, kad vėžys išsivystys.

Gydytoja I. Bondarenko sakė, jog didesnė rizika sirgti gimdos kaklelio vėžiu yra moterims, kurios infekuotos ŽPV virusu, kurios pačios ar jų vyrai turėję daug lytinių partnerių, kurios anksti pradėjo lytinį gyvenimą, rūko, yra infekuotos ŽIV ar herpes simplex virusais, serga lytiškai plintančiomis ligomis, turi silpnesnį imunitetą.

Dažniausiai ŽPV nustatomas atlikus Pap testą. Kad šis testas būtų atliktas, reikia kreiptis į šeimos gydytoją arba ginekologą. Pagal Lietuvoje vykdomą nacionalinę patikros dėl gimdos kaklelio vėžio programą kiekviena 30-60 metų moteris gali išsitirti nemokamai.

Pasak I. Bondarenko, ankstyva diagnostika kartu su vakcinacija sergamumą gimdos kaklelio vėžiu padėtų sumažinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.