Vakarų stebėtojai pavadino rinkimus į Rusijos Dūmą nesąžiningais

Vakarų stebėtojai Rusijos Valstybės Dūmos rinkimuose pavadino juos nesąžiningais, nurodydami didelius politinio aktyvumo suvaržymus rinkimų kampanijos laikotarpiu.
„Valstybės Dūmos rinkimai gruodžio 2 dieną buvo nesąžiningi ir daug kur neatitiko Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) ir Europos Tarybos reikalavimų, taip pat įsipareigojimų šioms organizacijoms surengti demokratinius rinkimus”, – sakoma bendrame Vakarų stebėtojų misijų pareiškime.

„Apskritai rinkimai buvo gerai surengti, ir stebėtojai konstatavo žymų pagerėjimą technikos priemonių požiūriu. Tačiau jie vyko smarkiai apribojant politinę konkurenciją… sąlygos nebuvo lygios”, – sakoma pareiškime.

ESBO Parlamentinės Asamblėjos pirmininkas Goranas Lennmarkeris (Joranas Lenmarkeris) nurodė, kad rinkimai neatitiko Europoje priimtų reikalavimų.

„Pirmiausia aš noriu pasakyti, kad įvykę rinkimai neatitiko daugelio reikalavimų, priimtų pas mus Europoje”, – sakė jis pirmadienį spaudos konferencijoje Maskvoje.

Savo ruožtu Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) stebėtojų misijos vadovas Lucas Van der Brande (Lukas Van den Brandė) pažymėjo, kad per rinkimus užregistruota nemažai neigiamų dalykų.

„Pirma, šalyje nėra realaus valdžios atšakų atskyrimo”, – pareiškė jis.

L.Van den BRandė taip pat pabrėžė, „kad buvo matyti akivaizdus ir didžiulis prezidento administracijos aktyvumas organizuojant ir rengiant rinkimus”.

„Be abejo, buvo piktnaudžiaujama administracijos ištekliais”, – sakė jis.

L.Van den Brande mano, kad susidariusi dėl rinkimų Rusijoje situacija neturi precedento.

„47-ioms Europos Tarybos šalims situacija, kai dabartinis prezidentas eina į parlamento rinkimus, neturi precedento”, – pareiškė jis.

L.Van den Brande priminė, jog ETPA kodekse, kuriame išdėstyti rinkimų rengimo reikalavimai, vienas svarbiausių punktų yra pamatinis principas, kad valstybės vadovas laikytųsi neutralumo žiniasklaidos atžvilgiu ir dėl rinkimų kampanijos finansavimo.

G.Lennmarkeris pritarė savo kolegos iš ETPA nuomonei.

„Žinoma, atsakomybė (už piktnaudžiavimą administracijos ištekliais) tenka valdžios institucijoms”, – pabrėžė jis.

Europos Sąjunga prisijungė prie kritikos: ES užsienio politikos komisarė Benita Ferrero-Waldner (Benita Ferero-Valdner) sakė, jog palauks stebėtojų vertinimų, bet jau dabar jai akivaizdūs pažeidimai rinkimų laikotarpiu.

„Mes matėme konkrečius pagrindinių teisių ir laisvių, ypač žodžio ir susirinkimų laisvės pažeidimus”, – sakė ji žurnalistams Berlyne.

Vokietija be užuolankų pažymėjo, kad Rusijos parlamento rinkimai nebuvo laisvi ir sąžiningi.

„Nėra abejonių, kad vertinant mūsų standartais, tai nebuvo laisvi ir sąžiningi rinkimai, tai nebuvo demokratiški rinkimai”, – per trumpą spaudos konferenciją teigė vyriausybės atstovo spaudai pavaduotojas Thomas Stegas (Tomas Štegas).

„Rinkimų rezultatai iš tikrųjų nebuvo netikėti. Prieš rinkimus buvo daug ženklų, kad pamatysime tokius rezultatus, kokie dabar buvo paskelbti”, – pridūrė T.Stegas.

„Buvo daug apribojimų pilietinėms teisėms, opozicijos partijoms, žodžio laisvei ir žiniasklaidos laisvei”, – sakė jis.

Tuo tarpu Londonas buvo kiek atsargesnis. „Vyriausybė yra susirūpinusi dėl įtarimų rinkimų pažeidimais, kurie, jeigu pasitvirtins, rodys, kad rinkimai Rusijoje nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi”, – sakė vienas Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

Valdančioji partija su prezidentu Vladimiru Putinu priešakyje laimėjo rinkimus, kuriuos stebėtojai iš Nepriklausomų Valstybių Sandraugos pripažino demokratiškais ir laisvais.

Pagrindinė ESBO stebėtojų grupė į Maskvą neatvažiavo, tai aiškindama Rusijos valdžios daromomis kliūtimis, bet V.Putinas įžvelgė demarše Vašingtono ranką ir patarė Jungtinėms Valstijoms „nekišti snargliuotos nosies” į Rusijos reikalus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.