Putino partijai – aiškus triumfas, Rusijai – miglotas likimas

Seniai prognozuotas masinis rinkėjų palaiminimas prezidento Vladimiro Putino partijai „Vieningoji Rusija” paradoksaliu būdu atveria duris į neaiškią Rusijos ateitį, sako analitikai.
Jau ne vienerius metus buvo mažai abejojančiųjų dėl to, kas kontroliuoja didžiausią pasaulio valstybę, o sekmadienį įvykę Valstybės Dūmos rinkimai tik garsiai pakartojo tai, ką visi jau ir taip žinojo.

„Vieningoji Rusija” per Dūmos rinkimus gavo 64,1 proc. balsų, pirmadienį paskelbė Centrinė rinkimų komisija.

Tačiau šie rinkimai, nors ir atsako į vieną klausimą, iškelia daugybę kitų klausimų – dėl to, kaip ši branduolinį ginklą turinti supervalstybė bus valdoma praėjus 16 metų po Sovietų Sąjungos žlugimo.

„Pakankamai sunku net analizuoti tai, kas įvyko, jau nekalbant apie prognozavimą, kas gali nutikti toliau”, – sakė autoritetingo Rusijos politologijos centro – JAV ir Kanados instituto – direktoriaus pavaduotojas Viktoras Kremeniukas.

„Visi žinome, kad „Vieningoji Rusija” yra didžiausia laimėtoja. Bet kas iš to? Ką tai išsprendžia? Taigi jie laimi ir Putinas lieka nacionaliniu lyderiu. Tad kaip tai veikia? Neatrodo, kad jie turėtų aiškią idėją dėl to, kur eiti”, – sakė jis.

Būtent šiam klausimui – ką pagaliau Putinas ir aplink jį sukonstruota partija ketina daryti su savo neginčijama valdžia Rusijoje? – konkrečią išraišką suteikia sekmadienio rinkimų rezultatai.

„Putinas sako, kad tai kažkoks balsavimas dėl pasitikėjimo juo, – komentavo garsus Vašingtone įsikūrusio instituto „Heritage Foundation” politikos apžvalgininkas Jevgenijus Volkas. – Natūralu, kad jis norės pasinaudoti šia pergale kaip kažkokiu patvirtinimu jo politinei ateičiai, kad ir kokia ji būtų”.

Toji frazė „kad ir kokia ji būtų” kelia nerimą saujelei Rusijos aktyvistų ir Vakarų valstybėms, o daugelis paprastų rusų paprasčiausiai tikisi, kad gyvenimo standartai, pradėję gerėti valdant V.Putinui, ir toliau gerės.

Vieną dalyką V.Putinas pasakė aiškiai: artimiausiu metu jis neketina trauktis iš politikos.

Analitikai ir politikai sako, kad buvęs KGB agentas V.Putinas gali taip pakeisti konstituciją, kad dalis prezidento įgaliojimų būtų priskirta kokiam nors naujam postui.

Arba V.Putinas galėtų valdžią laikinai perduoti patikimam sąjungininkui ir taip apeiti konstitucijoje numatytą draudimą siekti trečios kadencijos iš eilės. Dar jis galėtų tiesiog valdyti iš užkulisių.

Tačiau dar ir dabar, po parlamento rinkimų, likus trims mėnesiams iki kovo 2-ąją įvyksiančių prezidento rinkimų, nėra iškeltas joks kandidatas, su kuriuo būtų siejama bent menkiausia galimybė pakeisti V.Putiną.

Pretendentai į politikos areną išeis per artimiausias tris savaites – gruodžio 23-oji yra kandidatų į prezidentus registracijos pabaigos terminas.

„Vieningoji Rusija” pirmadienį paskelbė, kad gruodžio 17 dieną surengs suvažiavimą savo kandidatui iškelti.

„Laimėjusi partija turi visas teises paskirti savo kandidatą į prezidentus ir tiki, kad dauguma gyventojų jį parems”, – sakė Sankt Peterburgo gubernatorė Valentina Matvijenko, kurią citavo naujienų agentūra „Interfax”.

Pirmaisiais tarp galimų kandidatų minimi premjeras Viktoras Zubkovas, pirmieji premjero pavaduotojai Sergejus Ivanovas ir Dmitrijus Medvedevas.

„Šioje situacijoje slypi daug kas, ko negalima numatyti”, – sakė V.Kremeniukas.

Kadangi jokių viešų pareiškimų apie būsimus pasikeitimus Rusijos valdžios viršūnėje nėra, stebėtojams lieka tik spėlioti dėl galimų scenarijų.

„Vienas, dalykas, kurio baiminuosi, yra tas, kad situacija gali tapti nevaldoma”, – nurodė V.Kremeniukas. Dalis Rusijos valdančiojo elito remia planą V.Putinui valdyti ir pasibaigus jo antrajai kadencijai, o kita dalis tam nepritaria.

Pasak skiltininkės Julijos Latyninos, egzistuoja rizika, kad kuri nors iš šių dviejų Kremliaus frakcijų įvykdys „perversmą”.

„Putinas pats įstūmė save į sunkią padėtį – sunaikinęs bet kokią normalaus perėmimo galimybę pasidarė nepakeičiamas”, – sakė ji.

V.Kremeniukas prognozavo, kad neaiškumas dėl 55 metų buvusio KGB karininko politinės ateities išliks dar ne vieną mėnesį.

V.Putinas ir jo šalininkai prieš Dūmos rinkimus kalbėjo apie įvairias galimybes, kurios leistų jam „išsaugoti įtaką” pasibaigus kadencijai.

Tačiau vos Kremlius pamini kokį nors scenarijų, – pavyzdžiui, spalio mėnesį V.Putinas pats sakė, kad būtų „visiškai realu” jam užimti premjero postą, – tuoj pat jį viešai ir sumenkina, tad visiems lieka tik spėlioti toliau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.