Mokytojai turėtų pagalvoti, ar jie teisūs – socialdemokratų frakcijos vadovė

Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė paragino streikuojančius mokytojus susimastyti, ar jie yra „absoliučiai teisūs”.
„Mokytojams reikėtų pagalvoti apie savo poziciją. Visada geriau ieškoti kompromiso, sutarimo nei užimti „kietą” poziciją. Jiems reikėtų pagalvoti, (…) ar jie absoliučiai teisūs”, – pirmadienį spaudos konferencijoje svarstė parlamentarė.

Žemaitijoje ir kai kurių kitų regionų mokyklose streikuojantys mokytojai reikalauja nedelsiant padidinti atlyginimus 20 proc., o nuo sausio 1 dienos juos pakelti dar 30 proc. Streikininkai taip pat prašo parengti ilgalaikę pedagogų darbo užmokesčio didinimo programą.

Streikus rengianti šiuo metu nevieningos Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) dalis, vadovaujama Alekso Bružo, taip pat reikalauja švietimo ir mokslo ministrės Romos Žakaitienės galvos – pedagogai yra pareiškę norą, kad ministrė paliktų savo postą.

Streikininkus parėmė ir kai kurie parlamentarai – liberalų demokratų frakcija yra paskelbusi, kad R.Žakaitienei žada inicijuoti interpeliaciją.

Kaip BNS pasakojo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis, visoms opozicinėms parlamento frakcijoms – konservatoriams, darbiečiams, Liberalų sąjūdžiui bei socialliberalams – buvo pasiūlyta apsispręsti, ar jie nori prisidėti rengiant nepasitikėjimą švietimo reikalus kuruojančiai ministrei. Jei šios frakcijos parems liberaldemokratų iniciatyvą arba bent nuspręs leisti Seimo nariams spręsti laisvai, tuomet po interpeliacijos tektu bus renkami parašai.

Opozicinės frakcijos šiuo klausimu turėtų apsispręsti antradienį.

I.Šiaulienės nuomone, krizė dėl mokytojų darbo užmokesčio didinimo yra įveikta, todėl ministrė neprivalo rengtis atsistatydinimui.

„Nemanau, kad ministrė rengtųsi tokiam atsistatydinimui, nes krizė, kilusi dėl mokytojų darbo apmokėjimo, yra įveikta, pasiektas susitarimas tarp ministerijos ir profesinių sąjungų”, – sakė parlamentarė.

Lapkričio 12 dieną Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pasirašė susitarimą su nuosaikiąją LŠDPS dalimi, vadovaujama Rūtos Osipavičiūtės, bei dar su dviem pedagogų profsąjungom. Susitarimu ministerija įsipareigojo mokytojų atlyginimus nuo 2008 metų sausio 1 dienos didinti 15 proc., o nuo rugsėjo 1-osios – dar 5 proc.

Streikuojantiems pedagogams atstovaujanti LŠDPS dalis pasirašant susitarimą nedalyvavo.

Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga šiuo metu yra skilusi, jos pirmininkais prisistato du žmonės – A.Bružas ir R.Osipavičiūtė. Pastaroji pirmininke buvo išrinkta šį rudenį, tačiau A.Bružas ir jo šalininkai užprotestavo rinkimų teisėtumą ir dabar šis ginčas sprendžiamas teisme.

Streikus mokyklose organizuoja A.Bružą remianti profsąjungos dalis, o likusieji pedagogai geresnių sąlygų linkę siekti derybų keliu.

Statistikos departamento duomenimis, šių metų antrą ketvirtį vidutinis mokytojo atlyginimas siekė 1793 litus, atskaičius mokesčius pedagogai vidutiniškai gauna 1345 litus. Vidutinis atlyginimas Lietuvoje – 1826 litai, atskaičius mokesčius – 1367 litai. Mokytojai savo atlyginimus vadina neadekvačiai mažais, nes minėtas sumas esą gauna tik vyresni pedagogai ir ne už vieną, o už pusantro ar daugiau etatų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.