Automobilių išregistravimas: naujoji tvarka nieko nekeis

Vidaus reikalų ministerija rengia naują tvarką, pagal kurią greičiausiai nuo kitų metų nebus įmanoma išregistruoti automobilio, jei asmuo neturės pažymos apie jo sunaikinimą iš perdirbimo įmonės.

Tačiau pripažįstama, jog tai nepadės apvalyti kiemų nuo nenaudojamų ratuotų senienų – ši tvarka keičiama tik iki galo norint įdiegti Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą. Maža to, ir po pasikeitimų išregistruoti nenaudojamą automobilį be atitinkamų dokumentų nebus sudėtinga.

Šiuo metu valstybės įmonėje „Regitra” išregistruojant nebenaudojamą transporto priemonę, prašoma pateikti automobilio registracijos pažymėjimą bei apie sunaikinimą bylojančią pažymą iš automobilių (metalo) surinkimo ar perdirbimo įmonės.

Tačiau iš tiesų dažniausiai mašina išregistruojama ir be šios pažymos. Pavyzdžiui, naudotų automobilių sąvartynui arba metalo laužo supirktuvei savo mašiną pardavęs žmogus paprasčiausiai tai pasako „Regitros” darbuotojams, sumoka reikalaujamus 7 Lt ir be vargo ją išregistruoja.

Tokiu atveju „Regitros” šalies kelių transporto priemonių registre įrašoma atitinkama informacija.

Įsigaliojus naujai tvarkai, išregistruojant eksploatuoti netinkamas transporto priemones, vadovaujantis Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/53/EB, „Regitroje” bus reikalaujama būtinai pateikti transporto priemonės sunaikinimo pažymėjimą.

Tiesa, naujoji tvarka galios tik po 2004 m. gegužės 1 d. baigtoms eksploatuoti M1 arba N1 klasės transporto priemonėms – lengviesiems ir lengviesiems krovininiams automobiliams.

„Jei žmogus norės išregistruoti po minėtos datos baigtą naudoti automobilį, jis turės arba parduoti apdorojimo įmonei, arba į užsienį. Kitaip jo mašinos mes negalėsime išregistruoti”, – „Autosalonui” sakė „Regitros” Transporto priemonių registracijos metodikos skyriaus vyr. specialistas Laimutis Skersinis.

O kas nustatys, kada iš tiesų baigta eksploatuoti transporto priemonė? Pasirodo, niekas.

„Jei mašina bus įregistruota iki minėtos datos, turėsime tiesiog patikėti žmogaus žodžiais, kad jis iki to laiko baigė ja naudotis ir atidavė savo automobilį į laužyną”, – įrodymą, kad naujoji tvarka beveik nieko nepakeis, pateikė specialistas.

Nauja šioje srityje galėtų būti tik tai, kad „Regitra” ir šalies Demontuotojų asociacija sutarė, jog sunaikinimui atiduodamos transporto priemonės savininkas galės nebesirūpinti jos išregistravimu.

„Tai reiškia, kad žmogui, pardavusiam mūsų asociacijai priklausančiai įmonei savo automobilį, nebereikės eiti į „Regitrą” – mašinos išregistravimu pasirūpinsime mes patys. Beje, tokią tvarką kai kurie demontuotojai jau praktikuoja”, – teigė Demontuotojų asociacijos direktorius Vidas Pocius.

Anot jo, asociacijai priklausančios 44 įmonės beveik niekada neatsisako iš žmogaus nupirkti seno automobilio – net tuo atveju, jei šis netinkamas vėliau išparduoti dalimis.

„Mes išmokome rūšiuoti antrines žaliavas, ir jau galime sudurti galą su galu atskirdami aliuminį, varį, laidus bei kitas medžiagas. Todėl ir superkame visus automobilius, nepaisant to, kad Lietuvos įstatymuose tai nėra reglamentuota privaloma tvarka.

Problema yra kita – nelegalios perdirbimo įmonės, sąvartynai ir laužynai, kurių gali būti iki 800. Jie tikrai neperka visų atvežtų senų mašinų”, – tikino V. Pocius.

Naująją mašinų išregistravimo tvarką, kuri dabar nagrinėjama Vidaus reikalų ministerijoje, tikimasi patvirtinti dar šiemet.

Išregistravimo tvarka

Norint išregistruoti netinkamą eksploatuoti transporto priemonę, dėl jos išregistravimo į „Regitrą” gali kreiptis pats transporto priemonės savininkas, jo įgaliotas atstovas arba mašiną išardyti priėmusios įmonės atstovas.

Išregistruojant eksploatuoti netinkamus automobilius jų pristatyti į „Regitrą” nereikia. Užtenka pateikti jo registracijos liudijimą, valstybinio numerio ženklus (jeigu jie neprarasti) bei prašymą išregistruoti teikiančio asmens dokumentą.

Kai lengvasis (M1 klasės) arba lengvasis krovininis automobilis (N1 klasės) baigtas eksploatuoti po 2004 m. gegužės 1 d., „Regitrai” gali būti pateikiamas ir jo sunaikinimo pažymėjimas. Šiuos pažymėjimus išduoda baigtas eksploatuoti transporto priemones priėmusios jų surinkimo ir apdorojimo įmonės.

Išregistruojant į užsienio šalį parduotą transporto priemonę, jos ir jos registravimo dokumentų į „Regitrą” pristatyti nereikia. Savininkas turi pateikti tik savo asmens dokumentą ir pasirašyti pranešimą-deklaraciją – joje, jei turės duomenų, nurodys šalį, kurios gyventojas ar įmonė įsigijo jo transporto priemonę, naujojo savininko vardą, pavardę (arba įmonės pavadinimą) bei pardavimo datą.

Kai išregistruojama Lietuvos gyventojui ar įmonei parduota transporto priemonė, be jau minėtų duomenų, reikia pateikti ir jos pardavimą patvirtinantį dokumentą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.