Kanados roko ikonos viešnagė

Pastarųjų dienų niūrią nuotaiką skaidrina į Lietuvą užsukančios ryškios muzikos žvaigždės. Viena jų – gruodžio 3-ąją, pirmadienį, sostinės „Utenos pramogų arenoje” pasirodymą surengsianti Kanados roko muzikos legenda Bryanas Adamsas.

Koncertas Vilniuje yra įtrauktas į B.Adamso pasaulinio turo koncertų grafiką. Į Lietuvą atlikėjas vežasi muzikantų grupę, visą garso stiprinimo ir šviesos techniką. Savito balso dainininkas, nepaprastai talentingas kompozitorius, Kanados roko muzikos ikona B.Adamsas savo solinę karjerą pradėjo dar 1980-aisiais. Tada jis išleido debiutinį albumą, kuris vadinosi „Bryan Adams”.

Pirmasis pripažinimas – keturiolikos

B.Adamso tėvai po Antrojo pasaulinio karo iš Didžiosios Britanijos emigravo į Šiaurės Ameriką, o po Bryano gimimo persikėlė į Kanadą ir apsigyveno Vankuveryje. Dainininko tėvas buvo diplomatas, todėl Bryanas nuo vaikystės keliavo į įvairias pasaulio šalis, gyveno Izraelyje, Portugalijoje, Austrijoje. Būdamas keturiolikos Bryanas metė mokyklą ir visą laiką skyrė muzikai – jis skambino gitara savo bičiulio Davido Tayloro suburtoje grupėje. Muzikantas baigė muzikos mokyklą (fortepijono klasę) ir tapo grupės „Shock”, vėliau grupės „Sweeny Todd” nariu.

1977 metais, kai „Sweeny Todd” iširo, B.Adamsas susipažino su Jimu Vallance’u, kuris tuo metu bosine gitara grojo grupėje „Prism”. Jie lengvai rado bendrą kalbą ir pradėjo dirbti kartu. Tais pačiais metais šis kūrybinis duetas įrašė dvi dainas – „You Walked Away” ir „Take It Or Leave It”, kurios papildė naują „Prism” albumą „Armageddon”. Ir jau kitąmet, pasirašę kontraktą su „A&M Records” leidybiniu partneriu „Rondor Music”, pradėjo kurti dainas pagal jų užsakymą. Per ketverius metus B.Adamso ir J.Vallance’o muzika papildė tokių žinomų atlikėjų kaip „Loverboy”, KISS, Bonnie Tyler, Tinos Turner ir Joe Cockerio repertuarą.

Jaunuolis iš gatvės

Pirmasis albumas „Bryan Adams” (1980) nesulaukė tokios sėkmės, kokios buvo tikėtasi. Taupydami lėšas B.Adamsas ir J.Vallance’as patys Los Andžele įrašė albumą, o šią plokštelę prodiusavo pirmasis ir iki šiol vienintelis B.Adamso prodiuseris Brucas Allenas.

Jau kitais metais buvo išleistas antras B.Adamso solinis albumas „You Want It You Got It”, kurio klausėsi jau daugiau žmonių – jis pakliuvo į „Billboard Top 200”, tačiau albumo pirmas hitas teužėmė kuklią 84-ąją vietą. 1982 metais grupė gastroliavo po JAV. Prikimęs balsas, primenantis jaunąjį Rodą Stewartą, hitų kūrėjo talentas, šaunaus jaunuolio „iš gretimos gatvės” įvaizdis B.Adamsui suteikė trokštamo svečio statusą MTV kanalo eteryje, o tai neabejotinai didino dainininko populiarumą. Plokštelė tapo „auksine”, o rugsėjį įėjo į „Billboard Top 10” sąrašą. Sėkmę atnešė pasirodymai gimtajame mieste kartu su grupe „Supertramp” bei didelis koncertų turas Europoje, o vėliau net 283 dienų trukmės gastrolės Japonijoje.

Duetas su T.Turner
1984 metų rugpjūtį B.Adamso laukė naujas iššūkis ir sėkmė – T.Turner pakvietė jį kartu įrašyti duetą „It’s Only Love”, kurį kritikai įvertino puikiai, o klausytojai iškėlė į pirmąsias vietas radijo stočių eteriuose.

Tais pačiais metais buvo išleistas ketvirtas ir didžiulio populiarumo sulaukęs albumas „Reckless”. Albumas tapo „platininiu”. Net keturios šio albumo dainos iškart tapo hitais – „Run To You”, „Somebody”, „Summer Of �69” ir „Heaven”. Po šios plokštelės pasirodymo B.Adamsas gavo pirmus du „Grammy” apdovanojimus.

Tikroji sėkmė dainininką aplankė tik 1991 metais, kai buvo išleistas singlas „(Everything I Do) I Do It For You”. Jis tapo B.Adamso vizitine kortele. Daina buvo įrašyta filmo „Robinas Hudas, vagių karalius” garso takeliui. Net septynias savaites singlas išsilaikė JAV topų pirmojoje vietoje ir net 16 savaičių – Didžiosios Britanijos topų viršūnėje.

Du „Oskarai” ir „Auksinis gaublys”

1991 metais buvo išleistas albumas „Walking Up The Neighbours”, kuris B.Adamsui atnešė dar vieną „Grammy” apdovanojimą ir pirmąją „Oskaro” statulėlę. Prieš pasirodant albumui „So Far So Good” (1993), klausytojus pasiekė singlas „Please Forgive Me” ir iškart rado tiesiausią kelią į „Top 10” viršūnę. Netrukus klausytojus pasiekė ir daina „All For Love”, sukurta filmui „Trys muškietininkai” ir įrašyta kartu su R.Stewartu ir Stingu.

1996 metų pradžioje šviesą išvydo naujasis B.Adamso albumas „18 Til I Die”. Populiariausia albumo daina „Have You Ever Really Loved a Woman?” buvo sukurta flamenko stiliumi specialiai Johnny Deppo ir Marlono Brando filmui „Don Juan DeMarco”. B.Adamsas buvo apdovanotas dar vienu „Grammy” prizu ir pelnė antrą „Oskaro” statulėlę. Vėliau buvo išleistas albumas „On A Day Like Today” (1998), hitų rinkinys „The Best Of Me” (1999), o 2002 metais B.Adamsas sugrįžo su daina, kompanijos „DreamWorks” sukurta animaciniam filmui „Simarono žirgas”.

2005 metų pabaigoje B.Adamsas šventė 25-ąją kūrybinės veiklos sukaktį, ir šia proga buvo išleistas dvigubas albumas „Anthology”, į kurį įtrauktos geriausios dainininko ir kompozitoriaus sukurtos dainos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.