NATO generolas: šauktinių reikia atsisakyti

Prieš kariuomenės transformaciją protestuojantys Lietuvos politikai iš Aljanso vadovybės sulaukė šalto dušo.

Pastaruoju metu Lietuvos kariuomenę ir joje vykdomą transformaciją (šauktinių atsisakymą ir kt.) smarkiai kritikavę konservatoriai vakar sulaukė mandagaus, bet aiškaus atsako iš aukščiausios NATO vadovybės.

Tai, ką kai kurie politikai vadina krašto apsaugos žlugdymu ir „erozija”, Vilniuje viešintis Aljanso Karinio komiteto pirmininkas generolas Raymondas Henault Krašto apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje apibūdino taip: „Darbas, atliktas modernizuojant Lietuvos kariuomenę, – itin svarbus indėlis į Aljanso valstybių saugumo aruodą. Profesionalizacija sustiprins jūsų kariuomenės įtaką ir efektyvumą. Tai svarbu ne tik užtikrinant saugumą Lietuvos viduje, bet ir saugant stabilumą pasaulyje. Tikiuosi, kad viskas, ką šiandien pamačiau ir sužinojau apie Lietuvos kariuomenės transformaciją, bus tęsiama su tokiu pačiu ryžtu ir energija.”

Panašiai kalbėjo ir kariuomenės vadas, generolas leitenantas Valdas Tutkus: „Kokybė vietoj kiekybės. Mažesnės, tačiau labai gerai parengtos, gerai ir moderniai ginkluotos pajėgos visada bus kur kas efektyvesnės tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu mastu, nei stambios, bet silpnai ginkluotos pajėgos.” Jis pridūrė, kad kariuomenė išlaikys auklėjamąjį vaidmenį, bet tai darys kitomis, ne privalomosios karinės tarnybos priemonėmis.

R.Henault pabrėžė, jog investuodama į kolektyvinį saugumą Lietuva gauna jo naudą. Pasak generolo, NATO tęs oro policijos misiją Baltijos valstybėse tol, kol bus būtina. Pasak krašto apsaugos ministro Juozo Oleko, oro policijos misija šiuo metu suplanuota iki 2011-ųjų.

Karinio komiteto vadovas pareiškė, kad NATO vadovybė ir jis pats ypatingai vertina mūsų šalies dalyvavimą Aljanso operacijose.

Į LŽ klausimą, kaip reaguos NATO, jei iš Įprastinės ginkluotės susitarimo pasitraukianti Rusija netoli Lietuvos dislokuos dar didesnes pajėgas nei iki šiol, R.Henault atsakė aptakiai: „Tai politinis klausimas, neturiu įgaliojimų jį komentuoti. Buvome patenkinti šiuo susitarimu, jo pasekmė buvo Rusijos kariuomenės išvedimas iš Gruzijos. Šis susitarimas yra kertinis akmuo ir svarbus elementas Europos saugumui. NATO turi tvirtą poziciją šiuo klausimu. Kitą mėnesį Rusija priims galutinį sprendimą, o NATO įdėmiai stebės, nes tai daro įtaką Europos saugumui.”

Kanados generolas R.Henault karinę karjerą pradėjo dirbdamas sraigtasparnio pilotu. 2004-ųjų lapkritį jis buvo išrinktas NATO Karinio komiteto vadovu, šias pareigas ėjo nuo 2005 metų.

NATO Karinis komitetas yra aukščiausia Aljanso karinė vadovavimo struktūra, kuriai vadovauja Šiaurės Atlanto Taryba, Gynybos planavimo komitetas ir Branduolinio planavimo komitetas.

Lapkričio viduryje naujuoju NATO karinio komiteto pirmininku išrinktas Italijos gynybos štabo viršininkas admirolas Giampaolo Di Paola. Jis pareigas pradės eiti nuo kitų metų birželio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.