Buvęs Rusijos agentas Trepaškinas, kalėjęs už valstybės paslapties išdavimą, paleistas į laisvę

Buvęs Rusijos agentas Trepaškinas, kalėjęs už valstybės paslapties išdavimą, paleistas į laisvę
M.Trepaškinas daug metų dirbo KGB/FST. Sovietmečiu jis tyrė garsią bylą dėl ikonų ir antikvarinių dirbinių kontrabandos, kurioje dalyvavo Afrikos valstybių diplomatai. Dešimtojo dešimtmečio viduryje jo viršininkas buvo Nikolajus Patruševas, vėliau tapęs FST direktoriumi.

M.Trepaškinas išėjo iš tarnybos 1997 metais, pasak jo, dėl to, kad jam buvo trukdoma tirti bylą dėl neteisėto ginklų pardavimo į Čečėniją, ir ėmėsi advokato praktikos.

Jis išgarsėjo, kai drauge su velioniu Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotoju Aleksandru Litvinenka ir dar dviem valstybės saugumo darbuotojais 1998 metų lapkričio 17 dieną spaudos konferencijoje Maskvoje apkaltino FST vadovybę, rengus pasikėsinimą į verslininką Borisą Berezovskį.

Vėliau M.Trepaškinas taip pat dalyvavo visuomeninės komisijos, tyrusios sprogimus gyvenamuose namuose Maskvoje ir Volgodonske 1999 metų rudenį, darbe.

2003 metų rudenį VAI darbuotojai sustabdė M.Trepaškino automobilį patikrinti ir rado jame pistoletą. Buvęs pulkininkas buvo areštuotas už neteisėtą ginklo laikymą, bet 2005 metų liepą Maskvos srities teismas panaikino jam šį kaltinimą. M.Trepaškinas primygtinai teigė, kad pistoletas jam buvo pakištas.

2007 metų liepą Europos Žmogaus Teisių Teismas Strasbūre įpareigojo Rusiją išmokėti M.Trepaškinui 3 tūkst. eurų kompensaciją už žeminamą elgesį, kurį jis patyrė Dmitrovsko tardymo izoliatoriuje.

2004 metų gegužės 19 dieną Maskvos apygardos teismas pripažino M.Trepaškiną kaltu tuo, kad jis dirbdamas Federalinėje saugumo tarnyboje, kopijavo ir laikė namie slaptus dokumentus.

Už valstybės paslapties išdavimą M.Trepaškinas buvo nuteistas ketverių metų laisvės atėmimu kolonijoje-gyvenvietėje. M.Trepaškinas teigė, kad tai buvo jo buvusių kolegų kerštas.

Iškalėjęs trečdalį bausmės laiko M.Trepaškinas padavė prašymą paleisti jį į laivę pirma laiko lygtinai ir 2005 metų rugpjūtį išėjo iš kolonijos. Tačiau prokuratūra apskundė šį sprendimą Sverdlovsko srities teisme, ir mažiau nei po mėnesio buvęs pulkininkas buvo sugrąžintas į įkalinimo vietą.

2007 metų kovo 9 dieną kolonijos-gyvenvietės administracijos prašymu teismas perkėlė M.Trepaškiną į bendrojo režimo koloniją kaip piktybinį pažeidėją – jis turėjo penkias nuobaudas už vidaus tvarkos taisyklių nesilaikymą.

Pagal Rusijos įstatymus bausmės laikas skaičiuojamas nuo sulaikymo dienos.

M.Trepaškinas buvo areštuotas 2003 metų gruodžio 1 dieną. Taigi buvęs FST pulkininkas atliko ketverių metų laisvės atėmimo bausmę „nuo skambučio iki skambučio”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.