Lenkijos ambasadorius: lenkai dievina Lietuvą

Lenkai pamiršo istorinius nesutarimus, idėjas susigrąžinti Vilniaus kraštą ir gerbia kadaise priešiška laikytą mūsų šalį, teigia Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Januszas Skolimowski.
Beveik trejus metus Vilniuje reziduojantis J.Skolimowski dvišalius santykius vadina puikiais. Ambasadorius įsitikinęs, jog būtent dėl naudingo pastarųjų metų bendradarbiavimo ir panašaus požiūrio į daugelį dalykų naujas Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas pirmuoju vizitu į užsienį nusprendė pagerbti Lietuvą, rašo dienraštis „Lietuvos žinios”.

Anot ambasadoriaus, net ir pasikeitus Lenkijos valdžiai, santykiai su Lietuva išliks tokie pat geri. Tai, anot jo, rodo ir faktas, jog pirmajam vizitui į užsienį D.Tuskas pasirinko būtent Vilnių.

„Istoriškai dvišaliai mūsų valstybių santykiai buvo labai sudėtingi. Tačiau praeitį palikime istorijai, juk pastarieji metai parodė, jog tarpusavio santykiai, darbai, kuriuos kartu dirbame, – efektyvūs ir duoda naudos. Tiek prezidentas Lechas Kaczynskis, tiek naujas premjeras pabrėžia, kad mūsų valstybių santykiai labai geri ir reikia juos toliau plėtoti”, – interviu „Lietuvos žinioms” sakė J.Skolimowski.

Anot jo, dvišalių santykių krize nederėtų vadinti ir niekaip nepasirašomų abiejų valstybių sutarčių dėl elektros tilto tiesimo.

„Šiuo atveju reikia atskirti politiką nuo verslo susitarimų. Politiškai mes neabejojame, kad elektros tiltas tarp Lietuvos ir Lenkijos būtinas, bet nereikia pamiršti, jog tai – brangus projektas. Net gavus ES žadėtas lėšas mūsų šalims jis kainuos labai brangiai. Lietuva į tą projektą turės investuoti apie 261 mln. eurų (maždaug 900 mln. litų), o Lenkija – apie 442 mln. eurų (daugiau kaip 1,5 mlrd. litų). Tokios sumos įpareigoja itin atsakingai ir kruopščiai parengti dokumentus”, – teigė diplomatas.

Anot ambasadoriaus, Lietuvą ypač palankiai vertina paprasti lenkai.

” Reikia pasakyti, kad mano tautiečiai tiesiog dievina jūsų šalį. Tai, jog lenkai sudaro bene didžiausią į Lietuvą atvykstančių turistų skaičių, tik patvirtina mano žodžius. Dauguma lenkų gerbia ir vertina Lietuvą už tai, kad ji sugriovė Sovietų Sąjungą ir greitai tapo demokratiška bei šiuolaikiška valstybe”, – sakė J.Skolimowski.

Tačiau diplomatas pažymėjo, jog nemažai problemų turi Lietuvoje gyvenantys lenkai.

„Lietuvos gyventojams jokių priekaištų neturiu. Man regis, lietuviai itin svetingi ir draugiškai nusiteikę lenkų atžvilgiu. Tačiau Lietuvoje gyvenantys lenkai vis dėlto turi nemažai problemų ir rūpesčių. Skaudžiausias mums – žemės grąžinimo procesas. Gaila žmonių, kurie šimtą ar kelis šimtus metų turėjo žemės sklypus, o dabar negali jų susigrąžinti. Dėl lenkiškų vardų ir pavardžių rašymo jau net nusibodo skųstis. Panašių problemų neišvengta ir tada, kai daugiausia lenkų gyvenamuose rajonuose norėta lenkiškai rašyti gatvių pavadinimus. Pažiūrėkite į Lenkijos lietuvius -jiems tokių kliūčių niekas nekelia, lietuviai viską rašo kaip tik nori ir mums tai – ne problema”, – kalbėjo ambasadorius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Lenkijos ambasadorius: lenkai dievina Lietuvą"

  1. Gytis

    Pamiršo pasakyt o ypač Lietuvos žemę 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.