Lietuvoje tęsiasi pedagogų streikų maratonas

Pedagogų streikų maratonas tęsiasi ir šią savaitę – ketvirtadienį pirmųjų dviejų pamokų nevedė septynių Plungės mokyklų mokytojai, penktadienį estafetę perima Alytus – čia pirmosios pamokos metu nedirbs šešių ugdymo įstaigų pedagogai.
Kaip BNS sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Plungės susivienijimo pirmininkė Stanislava Kajutienė, protestuojančių pedagogų reikalavimai lieka tie patys, kaip ir kitų prie lapkričio pradžioje prasidėjusios streikų serijos prisidėjusių pedagogų – nedelsiant padidinti atlyginimus 20 proc., o nuo sausio 1 dienos juos pakelti dar 30 proc. Tokio pat atlyginimo padidėjimo reikalaus ir alytiškiai.

Tačiau su streikuojančius pedagogus vienijančios profsąjungos vadovais šią savaitę susitikusi švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė tokio žymaus atlyginimo didinimo nežadėjo.

Kaip pranešė Švietimo ir mokslo ministerija, susitikime pristatytas 2008 metų biudžeto, skiriamo švietimui, projektas numato, kad mokytojams ir visiems kitiems pedagoginiams darbuotojams atlyginimai nuo 2008 metų sausio 1 dienos bus pakelti 15 proc., o nuo 2008 metų rugsėjo 1-osios – dar nuo 5 iki 15 proc.

Pagal Darbo kodeksą, vaikų užimtumu, kol vyksta streikas, rūpinasi ugdymo įstaigų administracija, todėl mokiniai negali ilgiau pamiegoti dėl mokytojų streikų.

Įspėjamųjų streikų serija lapkričio pradžioje prasidėjo Telšiuose ir ritasi daugiausia per Žemaitijos ir kai kurias kitų Lietuvos regionų mokyklas. Streikus rengia šiuo metu nevieningos profsąjungos dalis, vadovaujama Alekso Bružo.

Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga šiuo metu yra skilusi, jos pirmininkais prisistato du žmonės – A.Bružas ir Rūta Osipavičiūtė. Pastaroji pirmininke buvo išrinkta šį rudenį, tačiau A.Bružas ir jo šalininkai užprotestavo rinkimų teisėtumą ir dabar šis ginčas sprendžiamas teisme.

Streikus mokyklose organizuoja A.Bružą remianti profsąjungos dalis, o likusieji pedagogai geresnių sąlygų linkę siekti derybų keliu.

Statistikos departamento duomenimis, šių metų antrą ketvirtį vidutinis mokytojo atlyginimas siekė 1793 litus, atskaičius mokesčius pedagogai vidutiniškai gauna 1345 litus. Vidutinis atlyginimas Lietuvoje – 1826 litai, atskaičius mokesčius – 1367 litai. Mokytojai savo atlyginimus vadina neadekvačiai mažais, nes minėtas sumas esą gauna tik vyresni pedagogai ir ne už vieną, o už pusantro ar daugiau etatų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.